Večeras svečano otvorenje Sarajevo film festivala

22.07.2011. 14:15 / Izvor: eKapija.ba
Večeras svečano otvorenje Sarajevo film festivala

Sedamnaesti Sarajevo film festival bit će otvoren večeras, a svečana ceremonija, kao i dosadašnjih godina, bit će održana u 20.30 sati u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon toga slijedi projekcija filma "Le Havre" u ljetnom kinu "Hey" u 21.15 sati gdje će se sarajevskoj publici predstaviti glumac Andre Wilms.

Što se tiče zvijezda koje će ove godine pohoditi ovaj festival najavljen je dolazak britanskog glumca Michael Fassbendera, koji će predstaviti svoj novi film "Jane Eyre" zajedno s rediteljem filma Caryjem Fukunagom i svojim kolegom glumcem Simonom McBurneyem.

Fassbender je trenutno jedan od najtraženijih svjetskih glumaca, a ostao je upamćen po ulozi u višestruko nagrađivanom filmu "Hunger" Stevea McQuenna, glumio je i u filmu "Inglorious Bastards" Quentina Tarantina te "X-Men First Generation".

U Sarajevo je već doputovala i argentinska redateljica, scenaristkinja i producentica Lucrecija Martel koja je jedno od najznačajnijih imena "novog argentinskog filma". Ona je ovogodišnja gošća Sarajevo Film Festivala i programa "Posvećeno".

Argentinska rediteljica postala je poznata sa svojim cjelovečernjim prvijencem La Ciénaga/Močvara (2001.). Osim nje od poznatih iz svijeta filma u glavni grad BiH stigla je i Michèle Ohayon, nagrađivana redateljica, spisateljica i producentica, koja je članica žirija Takmičarskog programa za igrani film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Ohayon je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, a njen novi dokumentarac S.O.S.(State of Security) bio je film koji je otvorio poznati filmski festival u Berlinu.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza