Veliko arheološko otkriće u Zavali

26.10.2020. 16:34 / Izvor: Akta.ba
Veliko arheološko otkriće u Zavali

Arheološki lokalitet Crkvina, ostatcima crkve sv. Petra i jedne male crkve te većom nekropolom s 23 stećka, nalazi se u Zavali, Općina Ravno.

Arheološki lokalitet Crkvina, ostatcima crkve sv. Petra i jedne male crkve te većom nekropolom s 23 stećka, nalazi se u Zavali, Općina Ravno. Nakon završenih arheoloških istraživanja, pristupilo se sanaciji i konzerviranju lokaliteta.

U toku sanacije, ispod jednog stećka, pronađena je reljefna ploča oltarne pregrade iz trolisne crkve koja datira od 9. stoljeća i koja se također veže s već otkrivenom kamenom plastikom.  Slična ploča, otkrivena u prijašnjim istraživanjima na ovom lokalitetu, nalazi se  u muzeju u Trebinju.

Zanimanje za ovaj lokalitet traje već dugo, još od davne 1890., kada je Hristifor Mihajlović, tada iguman Manastira u Zavali, skrenuo pažnju na zanimljivu kamenu plastiku crkvenog namještaja s bogatim reljefima raznovrsnih apstraktnih i figuralnih motiva predromaničke i romaničke provenijencije možemo reći da se vežu za ovu trolisnu crkvu.

Ova crkva je jedinstvena u BiH, a u Hrvatskoj postoje samo dvije slične građevine. Osim predočenih objekata, u maloj crkvi i prostoru oko nje istražen  je niz grobova koji svojom brojnošću, položajem, načinom gradnje, brojem sahranjenih osoba upotpunjuju znanstvenu sliku o ovom lokalitetu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza