Video: Muskova raketa Starship konačno uspješno sletjela

06.05.2021. 11:34 / Izvor: Agencije
Video: Muskova raketa Starship konačno uspješno sletjela

Tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon njega.

Prototip rakete kompanije SpaceX američkog milijardera Elona Muska Starship, uspjela je uspješno sletjeti, nakon četiri neuspješna pokušaja.

Starship je poletio sa lokacije te kompanije u Boca Chicu na jugu američke savezne države Texas i dostigao je planiranu maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdio, a zatim se vrhom prema dole usmjerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letjelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Musk je vijest o uspješnom slijetanju objavio na Twitteru koristeći jezik specifičan za svemirske letove: "Slijetanje Starshipa nominalno!".

Ovaj uspjeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Elona Muska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Mjeseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letjelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon njega.

Fotografija: Reuters

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza