VII Sezona italijanske kulture u BiH

Pauza / KULTURA I FILM

VII Sezona italijanske kulture u BiH

05.09.2019. 12:22 / Izvor: Akta.ba

Ambasada Italije u Sarajevu i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sa zadovoljstvom najavljuju otvorenje izložbe “Italija. (Ne)vidljive priče”, koje će se desiti u četvrtak, 12. septembra u 20:00 sati u MSURS-u u Banjaluci.

Izložba je posvećena narodnoj tradiciji kao dijelu italijanske nematerijalne kulturne baštine, koji se ne ograničava samo na spomenike, neko širi svoj obuhvat na tradicije i žive izraze naslijeđene od predaka, kao što su razni predmeti, rituali, rukotvorine, običaji i ceremonije. U tom svjetlu, bit će predstavljena djela 15 savremenih italijanskih umjetnika kroz audio-vizuelne sekcije na kojima će se prikazivati različiti događaji, od poznatih procesija, do dokumentarnih filmova o italijanskoj kuhinji i tradicionalnoj muzici. 

Svi građani su pozvani da prisustvuju otvaranju i da posjete izložbu, koja će biti otvorena do 18. oktobra ove godine. Prije Banjaluke, izložba je bila postavljena u Jerevanu, u Evropi, i u Argentini i Čileu u Južnoj Americi. Etapa kroz Bosnu i Hercegovinu je od posebnog značaja u svjetlu tradicionalnog prijateljstva i bliskosti italijanske i bosanskohercegovačke narodne kulture. Nakon Banjaluke, izložba se seli u Mostar.

Ovaj događaj, kojim se otvara VII Sezona italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, ugostit će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u sklopu Evropskih dana kulturnog naslijeđa, revije koju promoviraju institucije kulture iz cijele Evrope i na kojima republike Srpska učestvuje po jedanaesti put. Ovaj projekat promovira Glocal Project Consulting u saradnji sa Muzejem civilizacija iz Rima i uz pokroviteljstvo UNESCO-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza