Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Virus oživio nakon 30.000 godina u ledu

04.03.2014. 13:17 / Izvor: net.hr

Virus koji je 30.000 godina bio smrznut u permafrostu sibirskih bespuća ponovno je oživio. Iako vrsta koju su pronašli francuski znanstvenici nije opasna po čovjeka, razloga za zabrinutost itekako ima.

Pithovirus sibericum, kako je nazvan virus, pronašli su francuski znanstvenici duboko u smrznutom tlu.

Pronađen je na dubini od trideset metara ispod površine zemlje i spada u porodicu divovskih virusa, koji su toliko veliki da se mogu vidjeti kroz običan mikroskop. To je najveći virus ikada otkriven. Srećom, virus ne napada ljude ili životinje, nego samo amebe.

Profesor Jean-Michel Claverie iz tvrdi da je globalno zagrijavanje sibirskih prostranstava i njihovo eventualno iskorištavanje za industrijsku eksploataciju zbog rudnih i mineralnih bogatstava, "siguran put u katastrofu."

"Ovakvi virusi mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju po zdravlje stanovništva", poručuju iz francuskog znanstvenog instituta. Naime, iako ovaj virus nije opasan po ljude, drugi, slični njemu mogli bi biti.

"Prijetnja je realna, nije u sferi znanstvene fantastike", kažu znanstvenici koji navode primjer virusa malih boginja, koji je iskorijenjen prije 30 godina. Pradavni soj tog virusa, zakopan u ledu tisućama godina, mogao bi predstavljati itekakvu opasnost. "Ako se pokaže da i ti virusi mogu preživjeti poput pithovirusa sibericuma, to bi značilo da nisu iskorijenjeni s planeta, već samo s njegove površine“, upozorava prof. Claverie.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza