Više od 26.000 transplantacija matičnim ćelijama iz pupčane vrpce

16.07.2014. 11:49 / Izvor: eKapija.ba
Više od 26.000 transplantacija matičnim ćelijama iz pupčane vrpce

Broj oboljenja koja se tretiraju matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce kao i broj istraživanja raste iz dana u dan i sve je više uzoraka matičnih ćelija iz pupčane vrpce koji se koristi za liječenje djece.

Broj oboljenja koja se tretiraju matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce kao i broj istraživanja raste iz dana u dan.

Sve više uzoraka matičnih ćelija iz pupčane vrpce se koristi za liječenje djece s aplastičnom anemijom, urođenom  imunodeficijencijom, akutnom limfoblastičnom leukemijom, meduloblastomom i cerebralnim edemom, te za još preko 70 različitih oboljenja. Više od 26.000 transplantacija matičnim ćelijama iz pupčane vrpce urađeno je do sada. Broj oboljenja koja se tretiraju matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce kao i broj istraživanja raste iz dana u dan.

Ujedno, raste i svijest roditelja o značaju matičnih ćelija iz pupčane vrpce i razumijevanje da je prilika da se one sačuvaju upravo samo jednom u životu njihovog djeteta, 5 minuta nakon poroda.

Matične ćelije se nalaze i u krvi i tkivu pupčane vrpce

Matične ćelije koje se nalaze u krvi pupčane vrpce tzv. hematopoetske matične imaju sposobnost obnavljanja našeg imunog i hematopoetskog sistema. Koriste se duže od 25 godina za liječenje više od 70 različitih oboljenja. One postaju sve poželjniji izvor matičnih ćelija iz više razloga: mlađe su od svih drugih odraslih matičnih ćelija, što znači da imaju bolju sposobnost umnožavanja i specijalizacije;  stopa "bolesti kalema protiv domaćina" je niža, ova komplikacija koja se još naziva i odbacivanje povezuje se s alogenim korištenje  transplantacijama matičnih ćelija; prikupljanje ovih matičnih ćelija je veoma lagan, bezbolan i bezopasan proces.

Tkivo pupčane vpce ili jednostavno rečeno pupčana vrpca sadrži mezenhimalne matične ćelije (MSC) koje su odgovorne za stvaranje ćelija koštanog tkiva, tkiva hrskavice te ostalih tipova vezivnih tkiva u našem tijelu. MSC se koriste u regenerativnoj medicini za zamjenu, popravljanje ili podršku regeneraciji živih funkcionalnih ćelija ili tkiva. Postoje brojne kliničke studije u kojima se, uz pomoć matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčanika, pokušava doći do tretmana oboljenja kao što su cerebralna paraliza, dijabetes tipa 1, oboljenja mozga, oboljenja srca, autoimuni poremećaji, oboljenja jetre, neurološka oboljenja.

U najsavremenijoj laboratoriji u Evropi čuvaju se uzorci iz BiH

Prva banka koja je roditeljima prije 5 godina omogućila da pohrane matične ćelije iz pupčane vrpce, nakon 20 koliko se ovaj proces do tada provodio u svijetu, je CryoSave gdje je do sada preko 4500 bh porodica sačuvalo najkvalitetniji izvor matičnih ćelija.

CryoSave je vodeća evropska i svjetska banka u kojoj je pokranjeno preko 260 000 uzoraka i koja je prema posljednijim podacima jedina banka iz Evrope koja se nalazi u top 10 banaka u svijetu, od ukupno 485 koliko ih trenutno ima.

U CryoSave-u ističu da je interes za pohranjivanje matičnih ćelija u stalnom porastu, u odnosu na sami početak njihovog rada 2009 godine. Također, pogodnost plaćanja na 12 rata koji je omogućen za roditelje u BiH znatno je doprinjeo sve većem interesu, jer je to velika olakšica za finansiranje usluge pohranjivanja čija je cijena 2300 EUR-a za period čuvanja od 20 godina. Najsavremeniji standardi i tehnologija garantuju da su matične ćelije pohranjene u Cryo-Save-u prihvatljive u svim klinikama, bolnicama i institutima širom svijeta, laboratorija u Belgiji je jedna od 5 koju posjeduje CryoSave i proglašena je najsavremenijom laboratorijom u Evropi, a u njoj se čuvaju i uzorci iz BiH.

Ova banka je i jedina koja ima program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija koji omogućava svim porodicama koje očekuju prinovu, a majka, otac, brat ili sestra od bebe boluju od oboljenja koje se može liječiti matičnim ćelijama da besplatno pohrane matične ćelije. Iz BiH do sada je u ovaj program ušlo 47 porodica koje su dobile potpuno besplatno pohranjivanje matičnih ćelija.

Jednostavna procedura, a  sigurnija budućnost

Pocedura pohranjivanja matičnih ćelija je jednostavna. Nakon registracije roditeljima se predaje set koji se predaje kako bi uzorak bio uzet na porodu. Uzeti uzorak poslije proda se preuzima iz porodilište i šalje na obradu u laboratoriju u Belgiji. Nakon mikrobiološke analize uzorka, pristupa se izdvajanju matičnih ćelija. Izdvajanje matičnih ćelija i smanjenje volumena smatra se ”zlatnim standardom” u krioprezervaciji (dubinsko zamrzavanje) krvi iz pupčane vrpce. Ovaj proces uklanja neterapeutske ćelije i tako omogućava krioprezervaciju isključivo mononuklearnih ćelija, jedinih ćelija koje su potrebne za terapiju. Uklanjajući tako neterapeutske ćelije i ostale raspadne produkte, uzorak kada je potreban odmah je i spreman za primjenu. Dvostruko pohranjivanje je drugi standard koji primjenjuje ova banka, a njime se vrši podjela uzorka matičnih ćelija iz pupčane vrpce na dva dijela, što roditeljima obezbjeđuje dodatnu sigurnost desi li se potreba za korištenjem matičnih ćelija više puta.

Lijek sadašnjosti i budućnosti

Naučnici su saglasni u jednom potencijal matičnih ćelija je ogroman i u budućnosti će se sve veći broj oboljenja liječiti matičnim ćelijama. Njihova preporuka je da čuvate matične ćelije ako ste u mogućnosti jer one su lijek sadašnjosti i budućnosti. Dokaz tome su povučeni uzorci iz CryoSave banke matičnih ćelija koji su do sada korišteni za liječenje aplastične anemije, kongenitalne imunodeficijencije, medulloblastoma, akutna limfoblastne leukemije, blackfan-diamond anemije i drugih oboljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza