Voćni rasadnik Srebrenik: Savjeti za pripremu i sadnju sadnica voća

19.09.2014. 14:56 / Izvor: eKapija.ba
Voćni rasadnik Srebrenik: Savjeti za pripremu i sadnju sadnica voća

Sadnja voćaka se obavlja od jeseni (poslije opadanja lišća) do proljeća, odnosno kretanja vegetacije. Preporučuje se jesenja sadnja jer ima niz prednosti u odnosu na proljetnu.

Sadnja voćaka se obavlja od jeseni (poslije opadanja lišća) do proljeća, odnosno kretanja vegetacije.

Preporučuje se jesenja sadnja jer ima niz prednosti u odnosu na proljetnu. Voćka zasađena u jesen blagovremeno se priprema za vegetaciju, što joj omogućava dobar porast i razvoj u prvoj godini nakon sadnje. Proljetna sadnja je posebno osjetljiva ako se nakon nje pojave duži sušni periodi, a nije obezbijeđeno navodnjavanje.

Kopanje rupa za sadnju:

Kopanje rupa za sadnju može se vršiti i traktorskom sondom ali nije preporučivo to raditi u glinovitim,teškim i vlažnim zemljištima. Inače kopanje rupa za sadnju poželjno je obaviti 2 – 3 sedmice prije sadnje. Ukoliko je bila potpuna priprema zemljišta  (rigolovanje,agromelioracija,oranje,tanjiranje)   onda se kopaju rupe širine 50 cm a dubine 40 cm. Na strukturno lošijem zemljištu i bez dobre predhodne pripreme zemljišta rupe za sadnju moraju biti i šire i dublje ( npr. 100 x 60 cm ).

Priprema za sadnju:

Prije sadnje sadnice treba ponovo pregledati,odstraniti polomljene grane i žile. Osvježiti rezove na žilama a preduge žile skratiti.

Priprema korijena sadnice za sadnju:

Nakon toga korijen potopiti u ranije pripremljenu smjesu vode, zemlje i goveđe balege. u toj smjesi sadnice treba da ostoje 2-3 sata, nakon čega se pristupa sadnji.

Sadnja sadnica:

Sadnja se obavlja na sledeći način. ukoliko je priprema zemljišta urađena po pravilima onda na dno jame se stavi površinske rahle zemlje u obliku humke, nakon čega se korijenov sistem dobro rasporedi.

Po žilama se ponovo stavi rahle kvalitetne zemlje i lagano nagazi. Ostatak jame se dopuni s  preostalom zemljom vodeći računa da spojno mjesto bude iznad zemlje od 8 - 10 cm. Na kraju se zemlja lagano nagazi i svaka sadnica se zalije sa 10-15 litara vode.

Ako priprema zemljišta nije kvalitetno urađena onda se kopaju veće jame i na dno se stavi 2-3 lopate poluzgorjelog stajnjaka. Stajnjak se prekrije rahlom zemljom u obliku humke. Nakon toga pripremljena sadnica se postavlja i korijen se lijepo rasporedi. Na korijen ponovo se stavi rahla zemlja i lagano nagazi. Poslije ovoga stavljamo još 2-3 lopate stajnjaka ali ne blizu sadnice već uz zidove jame . Na kraju jama se dopuni sa zemljom a na vrhu se stavi 100 - 150 gr  mineralnog npk gnojiva koje se malo zatrpa sa zemljom. Svaka se sadnica zalije sa vodom.

Voćni rasadnik d.o.o. Srebrenik je 100 % privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom sadnica voća, cvijeća i ukrasnog drveća . Proizvodni pogon kompanije lociran je u Špionici, oko 6 km od Srebrenika na putu Tuzla - Orašje. Rasadnik raspolaže sa oko 50 ha zemljišta i kapacitetom za proizvodnju 500.000 sadnica godišnje. Dobro je opremljen sa mehanizacijom za obradu zemljišta, zaštitu bilja, sistemom za navodnjavanje kao i mašinama i opremom za skladištenje i distribuciju sadnog materijala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza