Volite slatko? Pročitajte kojih 15 problema uzrokuje šećer

14.03.2014. 09:00 / Izvor: Večernji List
Volite slatko? Pročitajte kojih 15 problema uzrokuje šećer

Volite li slatko, ovo nisu dobre vijesti za vas. Svjetska zdravstvena organizacija smanjila je u svojim najnovijim zdravstvenim preporukama preporučenu dnevnu dozu šećera.

Volite li slatko, ovo nisu dobre vijesti za vas. Svjetska zdravstvena organizacija smanjila je u svojim najnovijim zdravstvenim preporukama preporučenu dnevnu dozu šećera. Za odraslu, zdravu osobu tako se preporučuje 25 grama šećera dnevno, što je oko šest čajnih žličica.

Usporedbe radi, jedna Coca Cola u limenci sadrži 39 grama šećera. Amerikanci u prosjeku konzumiraju 22 čajne žličice šećera dnevno, što je gotovo četiri puta više od preporučene doze WHO-a. Da velika količina šećera može biti štetna za zdravlje već je dugo poznato. Londonski profesor John Yudkin je još 1957. tvrdio kako je za srčane bolesti glavni krivac šećer, a ne masnoće.

Što se sve događa ako jedemo previše šećera? Evo popisa kojeg donosi Business Insider:

1. Karijes

2. Nezasitnost, stalna glad - hormon leptin daje informacije tijelu o sitosti. Posljednja istraživanja pokazala su da s pretjeranim unosom fruktoze dolazi do više razine leptina, zbog čega se smanjuje osjetljivost tijela na taj hormon.

3. Debljanje

4. Inzulinska rezistencija - poremećena sposobnost odgovora na djelovanje inzulina, hormona koji tijelu pomaže "pretvoriti" hranu u energiju

5. Dijabetes

6. Pretilost

7. Zatajenje jetre

8. Rak gušterače

9. Bolesti bubrega

10. Visoki krvi tlak

11. Bolesti srca

12. Ovisnost

13. Demencija

14. Nutritivni nedostaci

15. Giht

Foto: Thinkstock

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza