Pauza

Vozila koja "govore" prvi put u prometu

25.03.2010. 11:51 / Izvor: eKapija.ba

Po prvi put u Europi, automobili koji “govore” su u redovnom prometu na cestama od 24. marta, zahvaljujući istraživanjima koje je finansirala Europska komisija. Ovi automobili će komunicirati međusobno i sa cestovnom infrastrukturom (prometni znakovi, svjetla, upravljački centri), tokom svakodnevne vožnje u prometu oko amsterdamskog aerodroma.

Podaci koji se razmjenjuju s drugim automobilima i infrastrukturom, vozaču daju dodatne informacije, kao što su skrivene opasnosti mimo onoga što oni mogu vidjeti i čuti. Ovaj put test nastoji pokazati da kooperativna mobilnosti, koja se temelji na komunikaciji vozilo-vozilo (V2V) i vozilo-infrastruktura (V2I) , radi i ima potencijal da vožnje autom budu sigurnije i više energetski učinkovitije.

Inače, ovi cestovni testovi su dio Cooperative Mobility Showcase 2010, konferencije svjetske klase o inovativnim V2V i V2I koja se održava u Amsterdamu, od 23. do 26. marta 2010, na kojem su predstavljena i tri europska istraživačka projekta-Coopers, CVIS i SAFESPOT. Ovi projekti u području informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) za prijevoz proveli su istraživanja o svim aspektima komunikacije vozilo-vozilo i vozilo-infrastruktura. Od 2006 .godine, Europska komisija je sufinansirala Coopers, CVIS i SAFESPOT sa 52 miliona eura iz EU fondova za istraživanja, prenosi CePPEI.

Kooperativna mobilnost ima za cilj povećati vozačevu percepciju mimo onoga što oni mogu vidjeti i čuti, jer automobil razmjenjuje informacije s drugim automobilima u blizini i sa opremom uz rub ceste. Na primjer, u slučaju slupanog automobila skrivenog iza zavoja na putu, nadolazeći vozači će biti upozoreni e da je došlo do nesreće; ograničenja brzine postavljeno za određene dionice ceste biće prikazana na komandnoj ploči automobile čak i ako vozači ne mogu vidjeti prometni znak; prometne informacije relevantne za vozača prenose se samo njemu i niko drugi neće biti ometan za njih nebitnim porukama.

Europske organizacije za standardizaciju će početi razvijati standarde potrebne za V2V i V2I, a stabilan skup standarda očekuje se do kraja 2013.godine. Masovno uvođenje na tržište sistema kooperativnih mobilnosti u sve marke automobila i opreme moguće je od 2015.godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza