WHO će ispitati tri lijeka koja potencijalno liječe COVID-19

11.08.2021. 17:07 / Izvor: Agencije
WHO će ispitati tri lijeka koja potencijalno liječe COVID-19

Nezavisno stručno vijeće odabralo je tri lijeka zbog njihovog potencijala da smanje rizik od smrti usljed oboljenja od COVID-19, saopćio je WJO.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da će u 52 zemlje biti izvršeno kliničko ispitivanje tri antiinflamatorna lijeka, kao potencijalni tretmani za pacijente oboljele od COVID-19.

Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da su od izabranih lijekova samo kortikosteroidi imali efikasnost protiv teškog i kritičnog oboljenja od korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

"Nezavisno stručno vijeće odabralo je artesunat, imatinib i infliksimab zbog njihovog potencijala da smanje rizik od smrti kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih od COVID-19", piše u saopćenju WHO-a.

Artesunat se koristi protiv malarije, imatinib protiv određenih vrsta karcinoma, a infliksimab za bolesti imunog sistema kao što je reumatoidni artritis.

WHO je saopćio da će se artesunat, koji proizvodi indijska farmaceutska međunarodna kompanija Ipca, koristiti sedam dana intravenozno, dozom koja se preporučuje kod liječenja malarije.

Imatinib, koji proizvodi multinacionalna švicarska farmaceutska kompanija Novartis, primjenjivat će se oralno jednom dnevno 14 dana, a infliksimab, kojeg proizvode Johnson & Johnson, primjenjivat će se intravenozno kao jedna doza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza