World Vision BiH: Vodič za djecu i mlade "Ostanite zdravi"

30.03.2020. 11:33 / Izvor: Akta.ba
World Vision BiH: Vodič za djecu i mlade 'Ostanite zdravi'

World Vision BiH razvio je Vodič za djecu i mlade pod nazivom “Ostanite zdravi”.

World Vision BiH razvio je Vodič za djecu i mlade pod nazivom “Ostanite zdravi”, koji na jednostavan i djeci prihvatljiv način prikazuje aktivnosti koje svaka osoba, pa tako i djeca, mogu poduzeti kako bi se zaštitili i umanjili rizik od infekcije koronavirusom.

Vodič je pripremljen na šest jezika i pisama koja su razumljiva djeci-građanima BiH i djeci koja trenutno borave u našoj zemlji, što uključuje verzije na arapskom i farsi jeziku. Materijal je u partnerstvu sa Udruženjem Kalisara – romski informativni centar i Romani Early Years Network – REYN u BiH, razvijen i na romskom jeziku.

“Djeca su prisutni, uključeni i zainteresovani učesnici cijele ove situacije, koja ih se itakako tiče. Vide i prate promjene koje se dešavaju oko njih, u porodici, školi, zajednici, društvu. Pravo na pristup tačnoj i pravovremenoj informaciji i djeci razumljivim uputama na koji način mogu zaštititi sebe i posavjetovati svoje vršnjake, omogućuje djeci bolju zaštitu, informisaniji odnos i ponašanje prema sebi i drugima, te bolje razumijevanje cjelokupne situacije. Obaveza je odraslih da im to omoguće”, rekla je Dragana Bulić, stručna savjetnica za zagovaranje i partnerstva u WV BiH.

Materijali “Ostanite zdravi” će u printanoj formi biti dostavljeni Ministarstvu zdravlja Federacije BiH, Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Crvenom križu Federacije BiH, lokalnim domovima zdravlja, centrima za socijalni rad, civilnoj zaštiti, lokalnim jedinicama Crvenog krsta, kampovima za prijem i smještaj izbjeglica i migranata i lokalnim trgovinama.

Materijali će preko digitalnih platformi i WV mreže partnera biti dostupni široj javnosti, saopćeno je iz World Vision BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza