Yahoo-ova email pošta zaštićena od špijuna i hakera

09.08.2014. 10:24 / Izvor: HRT
Yahoo-ova email pošta zaštićena od špijuna i hakera

​Yahoo namjerava slijediti primjer Googlea i do sljedeće godine kreirati sustav elektronske pošte gotovo potpuno zaštićen od znatiželjnih očiju hakera i špijuna.

Yahoo namjerava slijediti primjer Googlea i do sljedeće godine kreirati sustav elektronske pošte gotovo potpuno zaštićen od znatiželjnih očiju hakera i špijuna, izvijestio je Wall Street Journal.

Velike tehnološke tvrtke počele su češće surađivati na zaštiti od hakiranja i kontrole državnih tijela, osobito nakon što je prošle godine Edward Snowden razotkrio masovne mjere nadzora koje je provodila američka Nacionalna sigurnosna služba (NSA), prenosi WSJ u jučerašnjem izdanju.

Tako su Google, Microsoft i Facebook odlučili šifrirati interni promet nakon što je Snowden otkrio da je špijunska agencija hakirala njihove komunikacije u inozemstvu. Provele su i manje prilagodbe koje znatno otežavaju masovno prikupljanje podataka.

Yahoo je izmijenio postupak razmjene elektronskih poruka, omogućivši korisnicima koji se služe aplikacijom za šifriranje da upisuju poruke zasebnom prozoru, što znači da ih ne može čitati ni sam Yahoo, piše Wall Street Journal.

Google je u lipnju najavio da namjerava zaštititi elektronsku poštu od znatiželjnih očiju a obje kompanije prema pisanju WSJ napominju da će korisnici sami odlučivati o uključivanju funkcije šifriranja, prenosi HRT.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza