Za debljanje je više odgovorna neaktivnost nego broj kalorija

09.07.2014. 12:37 / Izvor: 24sata
Za debljanje je više odgovorna neaktivnost nego broj kalorija

​U proteklih 16 g. fizička aktivnost je padala, a indeks tjelesne mase rastao iako je kalorijski unos ostao isti. Zbog toga stručnjaci neaktivnost povezuju s pretilošću.

Broj Amerikanki koje se ne bave ni jednom fizičkom aktivnosti porastao je s 19,1 posto na 51,7 posto, a broj neaktivnih Amerikanaca skočio je s 11,4 na 43,5 posto, potvrdila je 16-godišnja studija američkog Sveučilišta Stanford. Aktivnost se tako smanjila dva i pol puta.

Kako je fizička aktivnost padala, rastao je indeks tjelesne mase iako je unos kalorija tijekom godina ostao isti. Upravo zbog toga znanstvenici smatraju kako je neaktivnost kriva za sve veći broj pretilih ljudi, a ne kalorije, piše ANI News.

"Debljanje na području trbuha poraslo je među ženama normalne tjelesne težine i među pretilim ljudima. To je zabrinjavajući zdravstveni rizik koji nije povezan samo s indeksom tjelesne mase", napomenuo je američki liječnik Uri Ladabaum.

Zajednice bi trebale pružiti sigurna mjesta za fizičku aktivnost i tako natjerati ljude da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem, istaknula je urednica časopisa American Journal of Medicine, Pamela Powers Hannley.

Foto:Fotolia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza