Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Za deset godina će nam uređaj sugerisati šta da jedemo?​

15.07.2018. 08:38 / Izvor: hayat.ba

Za pet do 10 godina ljudi će mnogo bolje razumjeti ono što jedu, a u budućnosti će da koriste uređaje koji će biti povezani sa našim DNK, koji će nam ukazivati šta je najboljeda jedemo.

To je poručila dr Morgan Gaj čija je uža specijalnost ishrana ljudi, a do ovog zaključka došla je sa svojim istraživačkim timom. Riječ je, kako predviđaju, o uređajima koje ćemo koristiti u svojim kuhinjama i prodavnicama, a na osnovu čije analize ćemo birati namirnice sa kojima bi naš organizam ostvarivao pun potencijal.

Doktorka primjenjuje savremene pristup istraživanju istorije, prirode, globalnih kultura, marketinga i ponašanja potrošača na osnovu kojih dolazi do predviđanja o ishrani. Ona smatra da se ukus može posmatrati kao socijalni fenomen iako da doživljavamo kao biološko iskustvo.

Kultura, tradicija, religija i pakovanje proizvoda neki su od faktora koje ovaj istraživački tim koristi za kreiranje predviđanja.

PODIJELI:

TAGOVI:

predviđanja

jelo

hrana

DNK

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza