Zagreb film festival: "Djeca" u takmičarskom programu

16.10.2012. 10:51 / Izvor: Oslobođenje
Zagreb film festival: 'Djeca' u takmičarskom programu

Jubilarno, deseto izdanje Zagreb Film Festivala otvoreno je u kinu Europa projekcijom filma "Posljednji Elvis" argentinskog redatelja Armanda Boa. U osam festivalskih dana u sklopu ovogodišnjeg festivala na šest različitih lokacija prikazat će se stotinjak filmova u deset filmskih programa.

Bh. kandidat za Oskara

U takmičarski program uvršten je film "Djeca" Aide Begić iz BiH (koprodukcija BiH, Njemačka, Francuska, Turska) u kojem glume: Marija Pikić, Ismir Gagula, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, Bojan Navojec, Staša Dukić, Aleksandar Seksan, Velibor Topić, Mirela Lambić, Sadžida Šetić...

Film je već osvojio nagrade na Kanskom filmskom festivalu (posebna pohvala žirija u programu Un Certain Regard), na Sarajevo Film Festivalu (najbolja glumica, nagrada Cineuropa), a riječ je o bh. kandidatu za Oscara za najbolji film na stranom jeziku na 85. dodjeli Akademijinih nagrada.

Projekcija filma "Djeca" zakazana je za danas u kinu Tuškanac, u 10.30 sati i kinu Europa u 19.30 sati, te sutra u kinu Europa, u 15 sati.

U Zagreb stiže stotinjak redatelja i redateljica, glumaca i glumica, producenata i producentica te filmskih profesionalaca iz raznih krajeva svijeta. Jubilarno izdanje Zagreb Film Festivala bit će održano na šest zagrebačkih lokacija. Osim kina Europa i Tuškanac, Zagrebačkog plesnog centra i Muzeja suvremene umjetnosti, nove lokacije su kino Grič i Dokukino KIC.

Deset filmskih programa donosi stotinu filmova. U natjecateljskom programu prikazat će se pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Popularni popratni programi su Velikih 5, Bibijada te Moj prvi film, a tri nova popratna programa: Moj 3. film, Špijunski film te retrospektiva sjajnog Michaela Glawoggera. Festival će pružiti i kvalitetan edukativni program uz četiri raznovrsne filmske radionice i dva masterclassa.

Žiri

O najboljim naslovima natjecateljskog programa odlučivat će tročlani žiri: u kategoriji dugometražnog i kratkometražnog filma redatelj Markus Schleinzer, redatelj prošlogodišnjeg ZFF-ova laureata, filma "Michael", zatim Jovan Marjanović, producent i rukovoditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala te Maurizio Braucci, scenarist filmova Gomora i Reality.

Žiri za dokumentarni film predvodi Michael Glawogger, uz redatelja Miroslava Sikavicu iz Hrvatske, te direktoricu One World Human FF-a Hanu Kulhánkovu. O najboljem kratkom filmu iz programa Kockice odlučit će žiri u sastavu Christian Denier, selektor Festivala kratkometražnog filma Clermont-Ferrand, redatelj Danilo Šerbedžija, te glumica Hristina Popović.

Ko su djeca?

Rahima (23) i Nedim (14) siročad su bosanskog rata. Žive u Sarajevu, u tranzicijskom društvu koje je izgubilo moralni kompas te se ne brine o djeci ljudi koji su poginuli braneći njihov grad. Nakon što se u mladosti bavila kriminalom, Rahima nalazi utjehu u islamskoj vjeri i nada se da će i njezin brat poći njenim stopama. Stvari se zakompliciraju kad Nedim jednog dana sudjeluje u školskoj tučnjavi sa sinom lokalnog moćnika. Taj slučaj pokreće lanac događaja zahvaljujući kojem Rahima doznaje da joj brat vodi dvostruki život...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza