Zanimljive činjenice o pasošima

06.01.2019. 11:56 / Izvor: Agencije
Zanimljive činjenice o pasošima

Ukoliko skandinavske pasoše stavite pod UV zrake, polarna svjetlost će se pojaviti kao prelivanje duginih boja na papiru.

Pasoši su u ovom trenutku goruća politička tema - kao dokumenti koji otvaraju vrata za putovanja i istraživanje ili kao barijera za slobodno kretanje ljudi širom svijeta.

Postoji fascinantna istorija o tome kako smo na kraju došli do potrebe za posebnim dokumentima za putovanja i ovdje ćete naći neke zanimljive činjenice o pasošima koji će vas navesti da ih cijenite na potpuno novi način, piše BBC.

1. Možete vidjeti polarnu svjetlost... na skanidinavskim pasošima

Ukoliko skandinavske pasoše stavite pod UV zrake, polarna svjetlost će se pojaviti kao prelivanje duginih boja na papiru.

2. Prvi pasoš pominje se u Bibliji

U Knjizi Nemijina, persijski kralj Artakserks I daje pismo jednom zvaničniku garantujući mu bezbjedno putovanje kroz Judeju.

3. Fotografije su postale potrebne od Prvog svjetskog rata

Fotografije u pasošu su postale potrebne nakon početka Prvog svjetskog rata - pošto je njemački špijun ušao u Britaniju sa lažnim američkim pasošem.

4. Smršali ste? Morate da vadite novi pasoš

U Sjedinjenim Državama morate da promijenite fotografiju u pasošu ukoliko ste se dosta ugojili ili smršali, imali neku operaciju na licu, uradili ili uklonili tetovažu ili pirsing.

5. I porodične fotografije su bile dozvoljene

Kada su u pasošima postale obavezne fotografije, bilo je moguće staviti bilo koju sliku koja vam se dopada. Čak je bilo moguće u pasoš staviti i porodičnu fotografiju.

6. Obnovite pasoš šest mjeseci prije isteka

Nemojte se kockati sa datumom isteka pasoša prije nego što krenete na putovanje.

Neke države zahtijevaju da pasoš mora da bude važeći 90 dana pošto uđete u zemlju. To je slučaj u većini evropskih zemalja.

Ali da biste bili sigurni, produžite ga šest mjeseci prije isteka. To je vrijeme koje zahtijevaju Kina, Indonezija, Rusija, Saudijska Arabija i neke druge zemlje.

Ovo je način da izbjegnete da ostanete zaglavljeni u toj zemlji bez dokumenata da se vratite kući.

7. Za ulazak u Astraliju preko Kvinslenda ne treba vam pasoš

Ali samo ukoliko ste državljanin jednog od devet određenih sela na obali u Papui Novoj Gvineji.

Oni imaju poseban sporazum koji im omogućava da uđu u zemlju bez pasoša, što je dio ugovora kojim je Papua Nova Gvineja stekla nezavisnost.

8. Vatikan nema imigracionu kontrolu

Vatikan nema nikakve imigracione kontrole - ali papa ima pasoš sa rednim brojem 1.

9. Mnogi Amerikanci nemaju pasoše

Prema podacima Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Država, oko 121 miliona Amerikanaca ima pasoše. Amerika ima oko 321 miliona stanovnika.

10. Tonga je prodavala pasoše

Kraljevina Tonga je prodavala pasoše za 20.000 USD po komadu. Pokojni kralj Taufa'ahau Tupou IV suverene polinezijske države navodno je prodavao tongoanske pasoše nerezidentima te države u pokušaju da poveća prihode zemlje.

11. Finski i slovenački pasoši su kao kineografi

Ako vam je dosadno na aerodromu, a slučajno imate finski ili slovenački pasoš, očekuje vas mala poslastica. Dok okrećete stranice pasoša, sličice na dnu stranice kreiraće pokretnu sliku.

12. Pasoš Nikaragve najmanje falsifikovan

Pasoš Nikaragve ima 89 odvojenih bezbjednosnih obilježja - uključujući holograme i vodene žigove. Zato je pasoš ove zemlje najređe falsifikovan dokument na svijetu.

13. Britanska kraljica nema pasoš

Kraljica Elizabeta II ne mora da brine o tome da li je ponjela pasoš - pošto je ona ta koja daje dozvolu za putovanje ostalim građanima, njoj samoj pasoš nije potreban.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza