Zašto pijenje na slamku nije dobra ideja

26.03.2018. 12:44 / Izvor: Večernje novosti
Zašto pijenje na slamku nije dobra ideja

Stručnjaci se slažu kako pijenje na slamku donosi više štete nego koristi.

Stručnjaci se slažu kako pijenje na slamku donosi više štete nego koristi.

Sva tekućina koju konzumiramo kroz slamku itekako dolazi u doticaj sa zubima, poručuje stomatolog Paul Sussman, a tome u prilog idu i rezultati ranijih istraživanja koja su pokazala postojanje većeg rizika od karijesa kod osoba koje češće piju na taj način.

Ispijanje svojih omiljenih napitaka kroz slamku može biti odličan izbor ako želite sačuvati zdravlje zubi jer ono što konzumirate ide kroz slamku odmah u grlo i izbjegava dodir sa zubima. Na taj način se smanjuje razvoj bakterija i plaka na zubima, čuva se caklina, posebice ako ste ljubitelj citrusnih sokova.

I gdje tu onda problem? Stručnjaci kažu, učestalo ispijanje kroz slamku može donijeti više štete nego koristi.

S gore navedenim tvrdnjama, koje podupiru i neki stomatolozi, ne slaže se stomatolog Mark Burhenne iz Kalifornije koji tvrdi kako ćete zasigurno osjetiti ono što pijete kroz slamku i na zubima.

Pokušajte, kaže Burhenne za Daily Mail Online. Istog je stava i stomatolog Paul Sussman koji pojašnjava da rizik od karijesa i propadanja zubi ako pijete kroz slamku može biti čak i veći jer se radi o tome da ono što pijemo, a time i šećer i kiseline koje oštećuju zube, usmjeravaju se kroz slamku.

Sva tekućina koju konzumiramo kroz slamku itekako dolazi u doticaj sa zubima, poručuje, a tome u prilog idu i rezultati ranijih istraživanja koja su pokazala postojanje većeg rizika od karijesa kod osoba koje češće piju na taj način.

Izvješće objavljeno 2005. u časopisu General Dentistry, pokazalo je da opasnost od karijesa raste ako osoba pije na slamku "u stranu". Usmjerene količine šećera i kiseline na isto mjesto brže će uzrokovati propadanje zuba.

Osim toga, oni koji piju kroz slamku imaju veći rizik od nastanka promjena oko usta, baš kao i pušači. Imat će puno više bora i promjena na koži oko usta, pojasnila je kozmetička stomatologinja iz New Yorka Lana Rozenberg

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza