Zašto više jedemo kada smo pod stresom?

26.09.2018. 10:22 / Izvor: hayat.ba
Zašto više jedemo kada smo pod stresom?

Smanjivanje ili potpuno eliminisanje stresa iz života gledajte kao na prvi korak ka mršavljenju.

Želji za hranom najpodložniji smo kad smo ranjivi i kad nam je snaga volje potrošena, a ništa nas ne čini ranjivijima od stresa. Uzmemo li u obzir složenost naših suvremenih života, za mnoge od nas život pod stresom normalno je stanje.

Međutim, niska, ali stalna razina stresa nije normalna, ni zdrava pa normalno da naše tijelo ne može odgovoriti na svoje želje na zdrav način. Drugim riječima, dobro je tu i tamo smanjiti razinu stresa kuglom sladoleda ili nekim masnim zalogajem, ali ako se to pretvori u svakodnevicu, to nije dobro.Kad iskusimo stres, naše tijelo otpušta vrlo moćne hormone koji nas ispune osjećajima hitnosti i nužde. Kada nam ti hormoni, pogotovo kortizol kruže krvotokom, postaje nam izrazito teško odoljeti želji za hranom.

Kao da nam mozak šalje signal – smirit ćeš se kad udovoljiš potrebi za hranom. U biti to nije stvarna potreba za hranom, ali kad ste u stanju nelagode, nećete razmišljati jeste li stvarno gladni ili ne, nego ćete jednostavno potamaniti što god vam dođe pod ruku.

Stoga, na smanjivanje ili potpuno eliminisanje stresa iz života gledajte kao na prvi korak ka mršavljenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza