Zaustavite glavobolju na prirodan način masirajući strateške točke na glavi

25.06.2018. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Zaustavite glavobolju na prirodan način masirajući strateške točke na glavi

Svaki peti čovjek povremeno pati od glavobolja. U otprilike 90 posto slučajeva riječ je o reakciji na napetost i stres, odnosno tenzijskoj glavobolji.

Svaki peti čovjek povremeno pati od glavobolja. U otprilike 90 posto slučajeva riječ je o reakciji na napetost i stres, odnosno tenzijskoj glavobolji.

Danas je poznato i više od 200 mogućih uzroka, među kojima su neki bezazleni, kao što su gripa i prehlada, te probavne smetnje i crijevne infekcije, ali i neki vrlo ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su apneja, kronični zatvor i proljevi ili visoki tlak, pa i problemi s vratnom kralježnicom i kralježnicom.

Zbog toga se u svim slučajevima u kojima se glavobolje češće ponavljaju i ne možemo ih povezati samo s napetošću ili bezazlenim simptomima svakako treba javiti liječniku, kako ističe neurologinja dr. Vida Demarin.

Liječenje opuštanjem

Kod tenzijskih glavobolja bol se javlja radi grčenja mišića vrata i ramena, zbog čega slabi cirkulacija. Uzrok mogu biti i problemi u kralježnici, predugo sjedenje ili stajanje u istom položaju, dugi boravak u zatvorenom prostoru, pušenje te pretjerana konzumacija alkohola.

Bol se obično javlja u prednjem ili gornjem dijelu glave te u sljepoočnicama, najčešće usred dana, te traje relativno kratko. Najčešće je možemo liječiti sami, bez lijekova, tako da primijenimo neku tehniku opuštanja ili samomasažu.

Tupi pritisak ili duboka bol koja sijeva čelom u području nosa te između očiju najčešće je znak sinusne glavobolje. Prati je začepljeni nos ili curenje i gnojni iscjedak iz nosa, a pojačava se kod naglih pokreta glave ili uslijed naprezanja. Jedan od čestih simptoma je i pritisak u ušima, a može se javiti i otok u području lica.

Analgetik može kratko ublažiti bol, ali neće pomoći da se ukloni uzrok pa je najbolje odmah pristupiti liječenju antibioticima, antihistaminikom i kapima za ublažavanje upale sluznice nosa. Kod sinusne glavobolje mogu biti vrlo korisni prirodni pripravci, kao i masaža točaka koje pridonose rješavanju boli.

“Za razliku od tenzijskih ili sinusnih, cluster glavobolje često su vrlo intenzivne i potreban je analgetik”, kaže sugovornica. Češće se javljaju kod muškaraca i smatra se da mogu postojati genetske predispozicije. Bol se obično javlja iza jednog oka i tijekom napadaja ne mijenja strane. U prosjeku traje od 30 do 90 minuta (ponekad i do tri sata), s tim da se može ponoviti već isti dan.

Pomoć iz prehrane

Cluster glavobolje često se javljaju i noću, a može ih  pratiti simptom vodenih očiju i curenje iz nosa na strani lica na kojoj se osjeća bol. Tijekom napadaja boli ljudi često osjećaju nemir te imaju potrebu biti u miru i mraku, kao kod migrene.

I migrene mogu imati genetski uzrok, no okidač za napadaj mogu biti i emocionalni stres, napetost, depresija i hormoni, kao i intenzivni mirisi ili bljeskajuće svjetlo, pa i neke vrste hrane.

Bol se može javiti kao lupanje u cijeloj glavi ili se seli s jedne strane glave na drugu. Obično je prati i osjetljivost na svjetlo, buku ili mirise te gubitak apetita, bljedilo, umor i vrtoglavica. Mogu se javiti mučnina i povraćanje te bolovi u želucu.

Prvi korak u liječenju su analgetici, dok izborom namirnica koje sadrže određene vitamine i minerale možemo prorijediti napadaje. Korisno je gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso te jaja, a za smanjenje učestalosti glavobolja vrlo su korisni i vitamini B-kompleksa. Radi prevencije, korisno je svladati i neku tehniku opuštanja.Mentalna vježba vizualizacijom: Što zamisliti?

Kad udobno sjednete i zatvorite oči, vizualizirajte kakve je boje i oblika glavobolja. Možda je to za vas napeta elastična traka koja samo što ne pukne, metalni prsten koji vam kao obruč stišće glavu ili čekić koji udara po vašoj lubanji. Osvijestite i koju boju ima.Kad naglo vizualizirate promjenu oblika i boje. Omekšajte prsten koji vas pritišće, opustite traku, ako je bila crvena, obojite je u bijelo. Nakon toga duboko udahnite i svaki put tijekom izdisaja zamislite kako kroz usta ispuštate svu preostalu bol.

Najbolje tehnike za uklanjanje glavobolja bez lijekova

1. Masaža trećeg oka

Naziva se i “Treće oko” ili Yin Tang, a pomaže kod glavobolja od umora i peludne groznice. Opustite se, polako i duboko dišite pa prstom pritisnite točku između obrva na jednu minutu. Ponovite po potrebi.

2. Feng Fu točka

Masaža točke Feng Fu pomaže kod glavobolja i napetosti u vratu zbog stresa. Blago zabacite glavu unazad. Palcem lagano pritisnite točku koja se nalazi u udubini ispod baze lubanje. Pogurajte prst prema gore te zadržite 1-2 minute.

3. “Drilling bamboo”

Ako je uzrok glavobolje stres ili prehlada, pomaže masaža Drilling Bamboo točaka – to su točke s obje strane korijena nosa, malo ispod obrva. Masaža tih točaka pomaže i kod upale sinusa.

4. He Gu točka

Kažiprstom i palcem desne ruke pritisnite točku između palca i kažiprsta na lijevoj ruci i zadržite pritisak od 5 do 10 sekundi. Za to vrijeme pokušajte se opustiti i duboko disati te ponavljajte pritisak dok ne osjetite olakšanje.

5. Vizualizacija

Udobno sjednite i zatvorite oči pa vizualizirajte glavobolju – kakve je boje i oblika. Zatim naglo vizualizirajte promjenu oblika i boje. Nekoliko puta duboko udahnite i svaki put zamislite kako kroz usta ispuštate bol, prenosi Ljepota i zdravlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza