Zavirite u jedinstveni hotel napravljen od brodskih kontejnera

16.03.2019. 11:11 / Izvor: hayat.ba
Zavirite u jedinstveni hotel napravljen od brodskih kontejnera

Predstavljamo vam jedinstveni čileanski hotel u kojem je noćenje zaista neobično iskustvo. 

Predstavljamo vam jedinstveni čileanski hotel u kojem je noćenje zaista neobično iskustvo. 

Transportne kontejnere u kojima se prevozi razna roba širom svijeta odlikuje prije svega izuzetna izdržljivost, ali i mogućnost da se reciklažom promijeni njihova namjena u prostore za spavanje koji uz samo malo mašte, kreativnosti i dizajnerskog umijeća dobijaju zanimljiv izgled.

Upravo od takvih recikliranih brodskih kontejnera napravljen je relativno novi hotel u Valpraisu, drugom po veličini gradu u Čileu. 

Svake godine, više od milion kontejnera prođe kroz luku u Valparaisu, najznačajniju luku u Južnoj Americi prije izgradnje Panamskog kanala. 



Čileanski pjesnik Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade, bio je među mnogim poznatim stanovnicima koji su Valpraiso nazivali domom, privučeni živom arhitekturom grada koja mu je pomogla da dobije nadimak 'Dragulj Pacifika'.

"Ovo je arhitektonski lud grad", kaže vinar Grant Felps dok ispija vino na krovu svog nedavno otvorenog hotela 'WineBox' koji se nalazi na nekoliko stotina metara od Nerudine kuće i muzeja 'La Sebastiana', prenosi National Geographic.

Inspirisan vinima, hotel 'WineBox' je konstruisan od 25 restauriranih transportnih kontejnera iz obližnje luke San Antonio, a takođe se može pohvaliti i neobičnim, recikliranim namještajem – nekadašnja kada i česma pretvoreni su u dvosjed, ramovi kreveta napravljeni su od drveta iz vinarija, a burad služe kao stolovi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza