Pauza

Završen projekat "Reciklaža u cilju očuvanja okoliša" i obilježen svjetski dan zaštite okoliša – "euroKapija" d.o.o. Ilidža sufinansijer projekta

12.06.2007. 13:16 / Izvor: eKapija.ba

U toku mjeseca aprila i maja 2007. godine "Ekotim" je realizovao projekat "Reciklaža u cilju očuvanja okoliša" koji je imao za cilj edukaciju djece u osnovnim školama o razvrstavanju otpada i značaju reciklaže u očuvanju okoliša. U toku projekta održana je 71 edukativna radionica, u 15 osnovnih škola, u kojima je učestvovalo preko 1400 djece. Pored zanimljive tematike radionica, djeca su imala priliku da sudjeluju u kreativnom konkursu za izradu najbolje slike, skulpture, fotografije ili literarnog rada na temu "Reciklaža i odnos prema otpadu u mojoj okolini".

Završna aktivnost na projektu bila je otvaranje dječijeg igrališta sa klackalicama, ljuljaškama i toboganima. U skopu igrališta postavljeni su i edukativni panoi o reciklaži otpada, a lokacija igrališta je na prostoru općine Ilidža – naselje Lužani gdje je započeo pilot projekat odvojenog sakupljanje otpada u Kantonu Sarajevo. Svečano otvaranja dječijeg igrališta upriličeno je 05. juna 2007. u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša. Manifestaciji su prisustovale brojne zvanice, predstavnici medija, svi nagrađeni učenici u pratnji svojih nastavnika ili roditelja, kao i brojni stanovnici pomenutog kvarta.

Nagrade za najuspješnije radove obezbijedila je Coca Cola HBC B-H d.o.o., a JK KP "Rad" je obezbjedilo 12 mladih sadnica koje su isti dan posađene na prostoru igrališta i još jednom nagradom, a to je izlet za sve nagrađene učenike na ovom konkursu sa jednodnevnim izletom na vrelo Bune u Blagaju.

Za učenike koji su osvojili druga mjesta firma "euroKapija" obezbjedila je pojedan USB Memory stick. Osim toga, euroKapija je bila i sufinansijer ovog projekta a dijelom i inicijator izgradnje dječijeg igrališta u naselju Lužani.

Projekat je realiziran u sklopu IFC (Međunarodna Financijska Korporacija) programa Povezivanje u sektoru reciklaže, finansiranog od strane Ministarstva Financija Republike Austrije.

eKapija & Mirnes H. (EkoMreža BiH)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza