Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Žene gube sluh od brufena?

04.09.2018. 13:51 / Izvor: Akta.ba

Neki od najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu gubljenje sluha, pokazalo je istraživanje bolnice u Bostonu. Na žalost nije odgovorilo da li se ista konstatacija odnosi i na muškarce.

Istraživanje je raspolagalo sa podacima 55.000 žena i njihovim iskustvima sa učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lijekova, među kojima se ističe brufen i acetaminofen.

Ispalo je da je kod onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile brufen ili acetaminofen, između devet i 10 posto njih gubile su sluh.

One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema.

Autori studije ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, kad su žene njima nastojale da se riješe hroničnog bola.

To nije jedina neželjena nuspojava. Studije pokazuju da se korišćenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima.

Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata može naslutiti da bi problem mogao da bude u direktnom uticaju na slušni aparat ili na posljedicu poremećenog krvnog pritiska i visinu kiseonika u najosjetljivijim dijelovima slušnog aparata.

PODIJELI:

TAGOVI:

sluh

zdravlje

žene

brufen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza