Žilavka Brkić: Osnovno vino podruma Brkić
Obitelj Brkić u grožđu, a kasnije i u vinu žele sačuvati što više tih prirodnih komponenti koje se i nalaze u njima. Ne žele im ništa oduzimati..
Vinogradi Obitelji Brkić su u blizini podruma, što je jako bitno da grožđe od trenutka kad ga odvoje od majke, loze, što prije dođe u podrum. Podrum je čarobno mjesto, mjesto gdje se rađa novi život.
Obitelj Brkić u grožđu, a kasnije i u vinu žele sačuvati što više tih prirodnih komponenti koje se i nalaze u njima. Ne žele im ništa oduzimati. Koliko je god to moguće, koriste prirodni pad da bi izbjegli pumpe, muljaju grožđe na gumenim valjcima da bi izbjegli oštećenja peteljke i sjemenki, a u nekim vinima skidaju ručno bobicu po bobicu.
Tako imaju svoje osnovno vino, svježu Žilavku - Brkić, koja je nastala na način da su je hladili u bačvi od inoxa gdje se stvarala i tim je ona zbog hladnijih uvjeta sačuvala više mirisa, voćnosti i svježine.
Žilavka Reserve - Brkić je njena sestra koja je na daljnje školovanje otišla u hrastovu bačvu gdje je provela 18 mjeseci. Kod nje se vidi jača struktura boje,ozbiljnost mirisa i poseban okus stvoren za prave znalce.
Kada kušaju vina Obitelji Brkić, većina ljudi kaže da do tada nisu znali da žilavka može imati takve osobine.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.