Widex Sarajevo: Prezentacija slušnih sistema, sluha i kvaliteta života

07.05.2013. 15:20 / Izvor: eKapija.ba

Od 1956. godine, Widex-ovi napori su fokusirani na postizanje boljeg kvaliteta života ljudima koji su izgubili sluh - kroz istraživanje, razvoj i proizvodnju slušnih sistema, kao i kroz potpuno informisanje.

Kako raspoznajemo zvuk i kako funkcionira slušni organ?

Od zvučnog talasa do slušanja

Kao važan sastavni dio naše svakodnevnice, jer samo zahvaljujući zvuku možemo usmeno komunicirati s drugim ljudima, zvuk omogućava i lijepe doživljaje kao što je slušanje muzike. Pored toga zvuk ima funkciju uzbunjivanja ili upozorenja (telefon ili sirena). Zvuk se širi zrakom i možemo ga zamisliti kao sistematsko titranje molekula zraka. Čovječije uho razabire to titranje kao oscilacije odnosno promjenu zvučnog pritiska. Broj titraja u sekundi naziva se frekvencija. Zvučni talasi sa visokom frekvencijom daju visoke tonove a zvučni valovi sa niskom frekvencijom niske tonove.

Kako čujemo te zvučne signale i koju ulogu kod odašiljanja zvučnih informacija do mozga ima uho?

Naš slušni organ odgovoran je za slušanje. On mijenja akustične zvučne talase, kako bi se oni mogli dekodirati u mozgu.

Slušni organ

Slušni organ se sastoji od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Slušni živac vodi informacije dalje do mozga. I najmanja promjena i samo jednog dijela tog kompleksnog sisetema ima za posljedicu smanjenje ukupne sposobnosti slušanja.

Vanjsko uho

Vanjsko uho se sastoji od vanjskog hrskavičnog dijela uha i ušnog kanala. Vanjsko uho hvata zvučne talase i služi na taj način kao slušna cijev. Ušni kanal je na unutarnjem kraju zatvoren bubnjićem koji čini prijelaz ka srednjem uhu, i služi kao rezonator koji, kad pritisak zvučnih talasa dovede do titranja bubnjića, te titraje vodi dalje do srednjeg uha.

Srednje uho

Srednje uho je ispunjeno zrakom. Eustahijeve cijevi koje srednje uho povezuju sa nosnom šupljinom i ždrijelom obezbjeđuju neutralni pritisak zraka u srednjem uhu (pritisak je isti kao i pritisak okolnog zraka). U srednjem uhu se nalaze tri male koščice: čekić (malleus), nakovanj (incus) i stremen (stapedius). Preko sistema poluga tih triju slušnih koščica titraji zraka se u ušnom kanalu predaju limfnoj tekućini unutrašnjeg uha.

Dva mala mišića, musculus stapetius i musculus tensor tympani, povezana su s tim koščicama. Kad glasni zvuk dopre do uha mišići se aktiviraju refleksno. Aktivirani mišići spriječavaju da zvučni valovi prođu mimo slušnih koščica štiteći na taj način unutarnje uho.

Unutarnje uho

Unutarnje uho (cochea) je oblikovano kao puževa kućica s dva i po zavijutka.  Povezano je s organom za ravnotežu koji sadrži tri polukružna hodnika u obliku luka. Pokreti stremena prenose se preko ovalnog prozora do unutarnjeg uha. Ovalni prozor nosi podnožje stremena koji kao klip pokreće tekućinu u unutarnjem uhu.

Ovo pokretanje tekućine aktivira stanice dlačica u unutarnjem uhu. Kad stanice dlačica budu aktivirane, one prenose impulse do mozga, koji te impulse pretvara u zvuk.

Widex d.o.o. Sarajevo prezentacija slušnih sistema, sluha i kvaliteta života

Podsjećamo, Widex je jedan od vodećih svjetskih proizvođača digitalnih slušnih sistema. Od 1956. godine, Widex-ovi napori su fokusirani na postizanje boljeg kvaliteta života ljudima koji su izgubili sluh - kroz istraživanje, razvoj i proizvodnju slušnih sistema, kao i kroz potpuno informisanje.

Firma Widex slušni aparati d.o.o. je osnovana 2000. godine kao kćerka firma danske kompanije Widex A/S. Direktnim udjelom proizvođača u vlasništvu naše firme ostvarili smo niz prednosti:

  • prihvatljiva cijena najkvalitetnijih slušnih sistema u svijetu
  • kvalitetan, sveobuhvatan i brz servis
  • edukacija osoblja u Widexovoj akademiji
  • permanentan kontakt sa razvojnim centrom firme.

U prostornom i organizacionom smislu firma Widex slušni aparati doo je oslonjena na zdravsvenu ustanovu Poliklinika ORL dr Gežo koja svojom specijalističkim uslugama daje potreban akcent kvalitetu usluge i profesionalnom shvatanju problema sluha i slušne protetike.

Widex slušni sistemi - "High definition hearing"

  • Digitalni slušni sistemi su danas tehnički izuzetno razvijeni.
  • Njihov kvalitet zvuka je vrlo blizu prirodnom slušanju.
  • Digitalna obrada zvuka i njegova reprodukcija omogućavaju razmljivost govora i u složenijim slušnim situacijama, potiskujući ometajuću buku okoline i izdvajajući govor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza