Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Okončan gaming spektakl: Sarajevo Loading Fest okupio takmičare, influensere i fanove

24.09.2022. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Gaming industrija

Gaming industrija širom svijeta obuhvata razvoj, marketing i u konačnici unovčavanje videoigara.

Gaming industrija širom svijeta obuhvata razvoj, marketing i u konačnici unovčavanje videoigara.

Ne samo da gaming industrija u mnogim zemljama svijeta predstavlja ozbiljnu privrednu granu nego se nameće i kao industrija koja obuhvata desetine radnih disciplina i hiljade poslova.

Sarajevo Loading Festival je prvi i najveći gaming festival ove vrste u BiH zajedno sa youtuberima koji su imali svoj show i zabavljali publiku.

Ove godine pokrovitelji Sarajevo Loading Festivala bili su Turistička zajednica KS, Ministarstvo privrede KS i Grad Sarajevo koji su nesebično stavili na raspolaganje svoje materijalne i ljudske resurse u promociju ovog eventa. Tim povodom predstavnici institucija.

Organizator Orior Media LLC u partnerstvu sa Connect Arenom napravili su čitav show na sceni tokom cjelodnevnog druženja sa posjetiocima.

Od profesionalnog takmičenja, do predstavljanja influensera, zajedničke igre sa njima i atmosfera koja je rijetko viđena na našim prostorima.

Jedna stvar je sigurna,  Sarajevo Loading Fest kao događaj je zasigurno  na početku kreiranja još jednog ozbiljnog brenda za Sarajevo.

Event je okupio oko 1000 učesnika i 100 takmičara iz cijelog regiona i zasigurno je započeo proces vizibilnosti gaming industrije i stavljanje iste na mapu Sarajeva i BiH.

Takmičenja su bila iz igara LOL- league of Legends, Counter Strike GO i FIFA 2022 a pobjednici su osvojili vrijedne nagrade.

Kao organizatore ovog mladog eventa, mnogo nas raduje što smo uspjeli okupiti mnogo učesnika, popularnih youtubera, usavršili sadržajni dio eventa te u konačnici nametnuti interes čak i relevantnih institucija koje su prepoznale važnost ove industrije i postali prijatelji i sponzori koji će širiti ideju razvoja gaming industrije u BiH.

“Sretni smo što smo ispunili svoju misiju da ovaj event postane priča koja će kroz godine etablirati esports industriju u Bosni i Hercegovini, te motivisati sve mlade osobe koje vide svoju budućnost u ovoj industriji. Ovom prilikom želimo se zahvaliti svim našim sponzorima i partnerima bez kojih ovaj festival ne bi bio to što jeste. Hvala što ste bili dio ove priče, što ste dali svoj doprinos i prepoznali našu ideju i strast", izjavila je Matea Alikadić, direktorica Sarajevo Loading Festivala.

Gaming industrija je kvantitativno i samim ulaganjem duplo veća od filmske industrije u svijetu.

"Video igre imaju značajnu ulogu u društvu, ne samo kao kulturno-privredni sektor, već i kao značajan dio svakodnevnog života ljudi. Samo u EU čini jednu trećinu ukupne tržišne vrijednosti na globalnom tržištu videoigara i pokazuje visoku stopu rasta u usporedbi s drugim privrednim sektorima. Postavlja se pitanje, zašto je, ukoliko za to u BiH postoji opravdanost tržišta, gaming industrija tako zapostavljena ekonomska mogućnost. Orior media je zaista ponosni organizator i nadamo se da smo uspjeli proizvesti pravu reakciju kako na stage-u tako i u društvu, kako bi gaming industrija i sami event bio još jedan snažan adut za ekonomski i turistički razvoj koji pripada u glavnom gradu BiH i državi u cjelosti“ , izjavio je Kemal H. Balihodžić, direktor Orior media LLC.

Ova industrija u svijetu kontinuirano raste od 2008. godine i nije otporna na recesiju a dodatno je uticala povoljno i na napredak razvoja računarasa zvučnim karticama, grafičkim karticama i 3D grafičkim akceleratorima, CPU-ima i koprocesorima kao što je PhysX.

Nadamo se da će već od sljedeće godine gaming industrija i Sarajevo Loading Fest biti van okvira nebitnih tema kako u medijima tako i u odlučujućim javnim sektorima u BiH jer ne samo da je važna, ne samo da je ekonomski potencijal nego je i zabavna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza