Widex: Sluh igra važnu ulogu u formiranju dječije ličnosti i ponašanja

07.03.2014. 14:00 / Izvor: eKapija.ba
Widex: Sluh igra važnu ulogu u formiranju dječije ličnosti i ponašanja

Mogućnost da čuje je od vitalnog značaja za razvoj djeteta. Sluh omogućava djetetu da nauči da prepoznaje glasove, imitira zvukove i razvija jezik. Sluh također pomaže djetetu da registruje signale opasnosti, komunicira, razvije društvene vještine i orijentiše se.

Značaj sluha

Mogućnost da čuje je od vitalnog značaja za razvoj djeteta. Sluh omogućava djetetu da nauči da prepoznaje glasove, imitira zvukove i razvija jezik. Sluh također pomaže djetetu da registruje signale opasnosti, komunicira, razvije društvene vještine i orijentiše se. Sluh nije samo dio senzornog aparata; on igra važnu ulogu u formiranju dječije ličnosti i ponašanja. 

U prošlosti, prije nego je postalo moguće korektno dijagnosticirati gubitak sluha u malog djeteta, nije bila rijetkost da za nagluho dijete smatraju da je nesposobno za učenje pa ga smjeste u posebnu ustanovu. Srećom, to se više ne dešava. Gubitak sluha nema veze s nedostatkom inteligencije - ali ako se gubitak sluha ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi, on može imati značajan negativni uticaj na djetetov razvoj. 

Čest je slučaj da roditelji imaju više teškoća u odnosu na nagluhost njihove djece nego što to imaju sama djeca. Zato je važno da roditelji nastoje da budu otvoreni, pozitivni i dobro informisani, da bi pružili najbolje moguće uslove za njihovo dijete. 

Slušni problemi kod djece

Do četiri od 1000 beba rađaju se s nekim stepenom trajnog gubitka sluha. Ima mnogo različitih razloga gubitka sluha kod novorođenčadi, među kojima su porođajne traume i hereditarna oboljenja. 

Problemi s uhom i sluhom mogu se također javiti u toku djetinjstva. Infekcije srednjeg uha i izlaganje buci su među uzrocima akviriranog gubitka sluha. 

Oko polovina sve djece doživi infekciju i izliv u srednjem uhu, koji mogu izazvati privremeni ili stalni gubitak sluha. Važno je imati na umu da dijete s čestim ušnim problemima može imati periodične teškoće sa sluhom. Sposobnost učenja i ponašanje djeteta mogu trpiti zbog ovih slušnih problema, naročito u toku prve školske godine. 

Zašto je važno dijagnosticirati gubitak sluha što je moguće ranije?

Što je ranije dijagnosticiran djetetov gubitak sluha i obezbjeđen slušni aparat, to su veće šanse da to dijete može imati gotovo normalno djetinjstvo. Naš osjet sluha je u potpunosti razvijen pri rođenju i danas je moguće otkriti slušne probleme kod novorođenčeta. Dobro je testirati djetetov sluh koliko god je moguće ranije, naročito ako ima primjera hereditarnog gubitka sluha u toj familiji, a postoje skrining programi za identifikaciju djece za koju je vjerovatno da imaju gubitak sluha kod rođenja. 

Studije ukazuju da, osim u slučajevima teškog gubitka sluha, razvitak govornog jezika kod djece sa reduciranim sluhom može biti sličan onom kod djece s normalnoim sluhom, ako im se obezbjede slušni aparati prije 6 mjeseci starosti. 

Etape razvoja sluha

Vrlo je teško definisati "normalni" razvoj sluha. Svaka osoba se razvija na svoj vlastiti način, i svojim ritmom. Dolje opisane etape zato treba shvatiti samo kao orijentacione. 

Prenatalna stimulacija
Humani fetus posjeduje rudimentarni sluh od 2o. nedelje gestacije. Ovaj sluh će se razvijati i sazrijevati tokom ostatka gestacije. Fetus je u stanju da čuje zvukove izvan majčinog tijela, mada može da čuje nisko frekventne zvuke mnogo bolje nego visoko frekventne. 

0- 4 mjeseca
Trza se na iznenadne ili glasne zvuke. Počinje da lokalizira zvuke pogledom ili pokretima glavom.
3 - 6 mjeseci
Pokazuje interes za različite zvuke. Eksperimentiše s proizvodnjom vlastitih zvukova. Uočljivo prepoznaje porodične glasove. 
6 - 12 mjeseci
Guče. Počinje da razumije jednostavne riječi kao što je "mama" i sl. Počinje da izvršava jednostavne instrukcije. 
12-18 mjeseci
Iz gukanja se počinju formirati riječi. Koristi oko 20 riječi a razumije oko 50. 
2 godine
Obično može govoriti jednostavne rečenice koristeći oko 200-300 riječi. Uživa kad mu se čita i može identificirati i imenovati mnoge stvari u slikovnicama. 
3 - 4 godine
Koristi riječi i rečenice da izrazi potrebe, pitanja i osjećanja. Riječnik, izgovor i razumjevanje značajno se poboljšavaju u toku ovih godina. 

Koji modeli slušnih aparata su pogodni za djecu ?

Slušni aparati moraju precizno pristajati djetetovim ušima da bi optimalno radili. Djeca imaju posebne zahtjeve za slušne aparate zbog veličine i fizičkih promjena njihovih ušiju u toku rasta. Za malu djecu obično se preporučuje iza-ušni (BTE) tip slušnog aparata, jer su ti aparati robustniji, lakši za rukovanje i dozvoljavaju efikasnije dnevno uklanjanje ušne smole. Kako djeca rastu i njihovi ušni kanali mijenjaju oblik moraju se praviti novi ušni umetci. 

 

Ušnih aparata ima u raznim svijetlim bojama, koje većina male djece preferira. U vrijeme adolescencije, mogu više voliti diskretnije modele. To može pomoći u tinejdžerskim godinama kad samosvijest o "različitosti" može biti posebno teška. 

Šta slušni aparati mogu učiniti za djecu? 

Slušni aparati mogu pomoći djeci s gubitkom sluha da razviju normalne govorne vještine i da učestvuju u školskim i društvenim aktivnostima ravnopravno sa svojim drugovima. 
Osobe s oštećenim sluhom obično imaju teškoća u razlikovanju između govora i šuma. Ovo je posebno izraženo kod djece, jer njihov jezik još nije potpuno razvijen, pa im je teže da pogađanjem popune "praznine" u slušanju koje im promaknu. Zato djeca mogu imati velike koristi od modernih slušnih aparata koji su konstruisani tako da reduciraju nepoželjne šumove, uz naglašavanje važnih zvukova, kao što je govor. 
Ako vaše dijete ima gubitak sluha u oba uha, važno je da mu se obezbjede dva slušna aparata. Ovo binauralno namiještanje slušnih aparata olakšaće vašem djetetu razumjevanje govora u bučnim situacijama. 

Buka oštećuje sluh

Djeca provode dosta svog vremena u bučnoj sredini kao što su grupe za igru, učionice i igrališta. Dugotrajno izlaganje glasnoj buci može uzrokovati prolazni gubitak sluha, koji može preći u trajni gubitak. 

Važno je svesti na najmanju mjeru vrijeme za koje su djeca izložena buci. Roditelji i učitelji trebaju učiniti sve da smanje buku o dječijoj okolini, da bi stvorili dobar, zdrav zvučni okoliš. 

Pomoć je blizu


Danas postoji širok raspon mogućnosti za pomaganje osobama s gubitkom sluha da optimiziraju svoje slušne mogućnosti. 
Na našem web site-u www.widex.com/children možete naći detaljnije informacije koje vam pomažu da budete aktivni, informirani učesnik u mreži podrške koja pruža optimalnu brigu za vaše dijete sa slušnim oštećenjem. 
Također postoji dio vebsajta specijalno za djecu. U Fun with Dexi, zabavni mali kit Dexi vodi djecu u lov na blago, uči ih o sluhu, i još dosta toga.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza