Besplatno pohranjivanje matičnih ćelija za 56. porodica iz BiH

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Besplatno pohranjivanje matičnih ćelija za 56. porodica iz BiH

Povodom Svjetskog dana zdravlja, CryoSave će od 7-10. aprila provesti akciju „Prevencija je zdravlje“ i omogućiti popuste za usluge koje nude u BiH.

07.04.2015. 15:42 / Izvor: eKapija.ba

Povodom Svjetskog dana zdravlja, CryoSave će od 7-10. aprila provesti akciju „Prevencija je zdravlje“ i omogućiti popuste za usluge koje nude u BiH.

Porodica Šafradin iz Busovače 56. je porodica iz BiH koja je korisnik Programa besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce (CFFDP) koji  je omogućen već šestu godinu od strane CryoSave-a, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija.

"Trenutak kada nam je cijeli život preokrenut bio je dijagnoza leukemije kod kćerke Anamari stare četiri godine. Kao i većina roditelja mislili smo da se naše dijete ne može razboljeti, ne od tako teške bolesti,  da se to ne može desiti našoj porodici. Tada je nastao strah i spremnost da uradimo sve kako bi naše dijete ozdravilo. Očekujući prinovu, sestricu od Anamari, odluka da pohranimo matične ćelije dala nam je nadu i pružila sigurnost, obzirom da su matične ćelije lijek za leukemiju. Kontaktirajući CryoSave dobili smo informaciju da zbog situacije u kojoj se nalazimo, možemo ući u program besplatnog čuvanja ćelija. Drago mi je i da imam priliku da ispričam svoju priču, ne bi li podstakla mnoge roditelje da reaguju onda kada im je pružena prilika", istakla je majka djevojčice Anamari.

Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija ima za cilj da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana porodice (majka, otac, brat ili sestra od bebe) kojem je dijagnostikovano neko od preko 70 teških oboljenja, koje se nalaze na listi oboljenja koja se  mogu liječiti matičnim ćelijama. CryoSave je jedina banka matičnih ćelija koja provodi ovaj humanitarni program, a  koji ima za cilj da pomogne porodicama kojima je to najpotrebnije.  Porodice mogu da apliciraju za program ukoliko član porodice trenutno boluje i liječi se standardnom terapijom ili ako je član porodice u fazi remisije do 5 godina.

Povodom Svjetskog dana zdravlja, CryoSave će od 7-10. aprila provesti akciju „Prevencija je zdravlje“ i omogućiti popuste za usluge koje nudi u BiH. Više informacija potražite na facebook stranicama www.facebook.com/maticnecelije.eu i www.facebook.com/genomatestovi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza