Widex slušni aparati: Kako funkcionira kohlearni implantat?

20.04.2015. 15:34 / Izvor: eKapija.ba
Widex slušni aparati: Kako funkcionira kohlearni implantat?

Kao roditelj, donosite mnoge odluke kako biste pomogli svom djetetu da ima sretan i ispunjen život. Roditelji djece oštećenog sluha moraju donositi i više odluka, između ostalog kako najbolje unijeti što više zvuka i svijet svog djeteta.

Kao roditelj, donosite mnoge odluke kako biste pomogli svom djetetu da ima sretan i ispunjen život. Roditelji djece oštećenog sluha moraju donositi i više odluka, između ostalog kako najbolje unijeti što više zvuka i svijet svog djeteta. Da li će se to najbolje postići ugradnjom umjetne kohlearnog implantata, pitanje je koje morate poraditi s timom za umjetnu pužnicu.

Kako funkcionira kohlearni implantat?

Ako bilo koji dio kompliciranog slušnog sistema ne funkcionira dobro, dolazi do oštećenja sluha. Ljudi sa teškim do potpunog oštećenja sluha obično imaju problem u pužnici, često vezano uz oštećenje ili odsutnost osjetnih stanica za sluh. To može biti posljedica bolesti ili ozljede, ili problem prisutan od rođenja. Slušni aparati pomažu pojačavajući zvukove ako oštećenje pužnice nije preveliko.

Ako je pužnica jako oštećena, osjetne stanice neće biti u mogućnosti uspješno pretvarati zvučne vibracije u električne podražaje. Kohlearni implantat nadoknađuje nedostatak osjetnih stanica ugrađivanjem elektrode s više električnih kontakata unutar pužnice. Ona slabim i sigurnim električnim podražajima prenosi zvuk i govorne informacije direktno u slušni živac.

  1. Mali mikrofon hvata zvučne valove i pretvara ih u električne signale
  2. Signal se šalje u govorni procesor
  3. Govorni procesor kodira signal
  4. Kodirani signal se šalje u predajnik
  5. Signal se prenosi elektromagnetskim putem kroz kožu u implantat
  6. Implantat dekodira signal
  7. Elektroda stimulira slušni živac
  8. Živčani podražaji se šalju u mozak

Da li je  kohlearni implantat pogodan  za Vaše dijete?

Pre-implantacijsko savjetovalište

Iznimno je važno da Vaše dijete, što ranije, pregleda stručni tim i objasni Vam mogućnosti. Istraživanja pokazuju da je rana intervencija vrlo važna i omogućuje djetetu maksimalnu iskorištenost slušnog pomagala ili kohlearnog implantata.

Šta je prvi korak?

Zatražite da Vas upute u specijalistički implantacijski centar što je prije moguće ako Vaše dijete:

  • ima teško do potpuno oštećenje sluha
  • ako mu slušna pomagala vrlo malo koriste i pokazuje mali ili nikakav napredak u razumijevanju govora.

Da li kohlearni implantat odgovara mom djetetu?

Glavna pitanja su da li je oštećenje sluha dovoljno veliko da zahtijeva ugradnju kohlearnog implantata i da li postoji bili kakav medicinski, edukacijski ili drugi razlog da implantat ne bi bio u djetetovom interesu.

Koliko težak gubitak sluha mora biti da bi Vaše dijete bilo pogodno za implantat?

Svako sa teškim do potpunim gubitkom sluha može biti pogodan za kohlearni implantat, ali je potrebno izvršiti temeljitu procjenu da bi se ustanovio prag sluha i mogućnost djeteta da se koristi klasičnim slušnim pomagalima. Ta procjena se mora obavljati u jednom vremenskom rasponu da bi se osigurali tačni i dosljedni rezultati.

Prednosti i ograničenja kohlearnog implantata

1. Slušanje svakodnevnih zvukova

Praktički svako sa kohlearnim implantatom čuje zvukove iz okoline. Kohlearni implantat omogućuje da se čuje promet, trube automobila, kola hitne i prepoznavanje kod poziva po imenu. To je vrlo važno za djecu jer mogu izbjeći opasne situacije.

2. Slušanje i razumijevanje govora

Zvučne informacije koje prima Vaše dijete daju mu mogućnost da razumije govor i lakše čita sa usana. To je od velike važnosti za dijete koje uči govoriti.

3. Pomoć za unaprijeđenje vlastitog govora

Vaše dijete može čuti govor drugih, a isto tako i svoj vlastiiti govor te tako počinje usklađivati svoj govor. Razumljivi govor otvara nove socijalne i edukacijske mogućnosti, te veće mogućnosti za stručnu karijeru Vašeg djeteta uključujući ga u svijet zvuka.

4. Upotreba telefona postaje stvarnost

Neka djeca sa kohlearnim implantatom koriste uređaj toliko uspješno da mogu razumjeti govor bez čitanja sa usana i interaktivno razgovarati preko telefona.

Važno je ipak razumjeti da neće svi korisnici imati jednaku korist ugradnjom kohlearnog implantata. Brojni faktori utječu na to koliko će brzo svako pojedino dijete učiti koristiti kohlearni implantat, a konačni stepen koristi koje će dijete imati uključuje:

U kakvom stanju je slušni živac?

  • koliko dugo je dijete imalo teško do potpuno oštećenje sluha (općenito što je dijete prije primilo kohlearni implantat nakon što je teško do potpuno oštećenje sluha ustanovljeno, to su i rezultati bolji)?
  • koliko je iskustva u slušanju i govoru dijete imalo prije razvoja teškog do potpunog oštećenja sluha?
  • koliko su dijete i njegovi roditelji aktivni u rehabilitacijskom procesu?

Najbolja  kohlearni implantat pužnica za Vaše dijete

Željet ćete raspraviti problem izbora kohlearnog implantata s timom za kohlearni implantat. Dobro ćete odlućiti izaberete li za Vaše dijete COMBI 40+ kohlearni implantat,  jer on uključuje brojne prednosti, od kojih mnoge nisu prisutne u drugim kohlearnim implantatima.

"Danas postoji širok raspon mogućnosti za pomaganje osobama s gubitkom sluha da optimiziraju svoje slušne mogućnosti. Na našem web site-u www.widex.com.ba možete naći detaljnije informacije koje vam pomažu da budete aktivni, informirani učesnik u mreži podrške koja pruža optimalnu brigu za vaše dijete sa slušnim oštećenjem", ističu iz kompanije Widex slušni aparati Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza