Šta je staračka nagluhost i koliko su zaista stare vaše uši?

12.10.2016. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Šta je staračka nagluhost i koliko su zaista stare vaše uši?

Kako starimo, sićušne ćelije u našem uhu koje nam pomažu da čujemo slabe i pucaju.

Sijeda kosa, bore, oslabljen vid i bol u leđima? Starenje negativno utiče na naše tijelo, a uši nažalost nisu izuzetak. Kako starimo, sićušne ćelije u našem uhu koje nam pomažu da čujemo slabe i pucaju.

Kako broj ovih ćelija opada, sa njima opada i naša sposobnost da čujemo. Nažalost, nemoguće je da nastanu nove ćelije ovog tipa, te je šteta trajna. Ova vrsta gubitka sluha uzrokovana starenjem naziva se Presbiakuzija. To je fiziološka pojava koja se karakteriše progresivnom nagluhošću percepcijskog tipa, simetrična je i praćena zujanjem u ušima.

Presbiakuzija počinje između 40. i 50. godine života, a nagluhost nastaje postepeno i neprimjetno. Sluh je najprije oštećen u visokim tonovima, a kasnije budu zahvaćene i niske frekvencije. Osobe koje pogađa Presbiakuzija obično se žale da ne čuju kucanje sata, telefonski poziv, kućno zvono i dr.

Uzroci

Za mnoge, Presbiakuzija je jednostavno rezultat starenja. No, brojni drugi faktori mogu povećati rizik od staračke nagluhosti. Oni uključuju:

• historiju nagluhosti u porodici,
• pušenje,
• izloženost jakoj buci, te
• dijabetes i druga slična stanja.

Simptomi

Simptomi staračke nagluhosti variraju u ozbiljnosti i intenzitetu. Gubitak sluha nastaje postepeno tokom vremena, tako da neko vrijeme nećete ni biti svjesni da imate problem. Obratite pažnju na sljedeće znakove staračke nagluhosti:

• otežano slušanje razgovora,
• otežano razumijevanje u bučnim sredinama,
• otežano razumijevanje dječijih i drugih visokih glasova, te
• zvonjava ili zujanje u ušima (tinnitus).

Evaluacija

Posjetite svog najbližeg stručnjaka za sluh ukoliko mislite da imate gubitak sluha. Ako se brinete da nećete razumjeti sve što bi vam on rekao, dođite sa nekim bliskim – prijateljem ili članom porodice.

Većina stručnjaka za sluh pregled će započeti pričom o problemima sa sluhom. Od vas će tražiti historijat bolesti, kada ste prvi put primijetili gubitak sluha, bilo kakva prijašnja iskustva izloženosti jakoj buci, te u kojoj mjeri osjećate gubitak sluha u svom svakodnevnom životu.

Ove informacije koristiti će mu da shvati kako se vaš gubitak sluha razvio i koji bi tretman bio najbolji za vas. Doktor može ispitati vaše uši pomoću svijetleće sonde koju zovemo otoskop i tražiti bilo kakve fizičke naznake oštećenja sluha. To je bezbolan i neinvazivan postupak koji može uključivati i audiometrijsko testiranje, ili ispitivanja koja fizički mjere razinu gubitka sluha. Stručnjak za sluh vjerovatno će vas zamoliti da sjednete u specijalno dizajniranu i zvučno izoliranu kabinu gdje ćete slušati niz tonova preko slušalica. Nakon toga navesti ćete koji zvuk možete, a koji ne možete čuti, a rezultati će biti precrtani u audiogram. Widex stručnjak za sluh će potom upotrijebiti ove podatke da bi vam izmjerio stepen gubitka sluha i pronašao odgovarajući slušni aparat za vaš tip i nivo oštećenja sluha.

Tretman

Ukoliko se ispostavi da imate određeno oštećenje sluha, vaš stručnjak za sluh će vam reći koji tip slušnog aparata bi vam najbolje mogao pomoći. Nabavka slušnog aparata ogromna je odluka, tako da si slobodno uzmite nekoliko dana kako bi razmislili koja je opcija najbolja za vas. Posjetite naš odjeljak Pronađi prodavnicu kako bi pronašli najbližeg stručnjaka za sluh.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza