Koje su prednosti nošenja dva slušna aparata?

06.09.2017. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Koje su prednosti nošenja dva slušna aparata?

Pravilna percepcija iz kojeg pravca zvuk dolazi posebno je bitna za sigurnost – primjerice u saobraćaju.

Naše uši stvorene su da rade u paru kako bismo na najpotpuniji mogući način razumjeli, čuli i doživjeli Svijet oko nas. Prednosti slušanja pomoću oba uha ili binauralnog slušanja odavno su više nego očigledne audiolozima današnjice, a utemeljeni su na iskustvima pacijenata i stalnim novim dokazima iz svjetske literature i istraživačkih studija.

Kada vam stručnjak za sluh ili audiolog otkrije gubitak sluha na jednom ili oba uha, uvijek je bolja zamisao kupiti dva slušna aparata. Ovo stoji iako je kupovina jednog aparata najčešće cjenovno prihvatljivija.

Jedan slušni aparat nikako ne može pružiti identično iskustvo slušanja i komunikacije vaša dva uha kao nošenje dva slušna aparata. Osim toga, dva slušna aparata olakšati će samo slušanje i pravilno prepoznavanje pravca iz kojeg zvuk dolazi jer će mozak percipirati inpute od oba uha – baš kao što percipira sliku kada dolazi od oba oka. Pravilna percepcija iz kojeg pravca zvuk dolazi posebno je bitna za sigurnost – primjerice u saobraćaju.

Dakle, koje su tačno prednosti nošenja dva slušna aparata?

Puniji, prirodniji zvuk i iskustvo slušanja

Sve oko nas kreirano je kako bi se doživjelo i čulo iz više pravaca. Primjerice, kada gledamo film u kinu – zvuk dolazi iz više pravaca, što doživljaj čini realističnijim i prirodnijim. Štaviše, sve je veći broj audiologa koji zagovaraju nošenje dva ekonomična slušna aparata umjesto jednog skupljeg. Navedeno je iz prostog razloga što slušanje s dva uha pruža mogućnost prijatnijeg druženja sa ljudima.

Lakše obrađivanje zvukova i govora

Kao što su uši dizajnirane da rade u paru i binarno obrađuju zvukove, tako i naše dvije polovine mozga rade skupa kako bi obradile zvuk. Oba uha odgovorna su za slanje jedinstvenih signala do mozga, a svaki signal u mozgu se percipira drugačije i tako utječe na razumijevanje. Ukratko, naše uši i mozak rade zajedno kako bi stvorili preciznu definiciju zvuka koju smo upravo čuli. Ukoliko samo jedno uho radi na slanju ovih signala, razumijevanje zvuka može potrajati duže ili se zvuk u potpunosti može promijeniti. Također, ukoliko se aparat nosi samo na jednom uhu, vrlo je moguće da će se izazvati gubljenje sposobnosti slušanja i razumijevanja na drugom uhu na kome se ne nosi slušni aparat.

Smanjenje glasnoće

Kada dođe do gubitka sluha, mnogi pojačavaju ton na svom TV ili radio prijemniku. Nošenje dva slušna aparata eliminira potrebu za jakim glasnoćama i time pomaže smanjiti izloženost nesigurnim razinama slušanja dok uživate uz radio, filmove ili muziku.

Upravljanje tinnitus-om

Za upravljanje tinnitus-om nerijetko se preporučuju posebni slušni aparati specifične tehnologije namijenjene ovom stanju. I u ovom slučaju, ukoliko pacijent nosi slušni aparat samo na jednom uhu – zvonjava uzrokovana tinnitusom neće prestati na drugom uhu. Stoga se i u ovom slučaju preporučuje nošenje dva slušna aparata da bi se problem tinnitusa sigurnije tretirao.

Ukoliko imate pitanja ili se želite naručiti za besplatne konsultacije sa Widex stručnjakom za sluh, pronađite svoj najbliži Widex slušni centar!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza