Sanday Superfood - Zdrave i ukusne grickalice!

13.12.2017. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Sanday Superfood - Zdrave i ukusne grickalice!

Jedna od najnezdravijih skupina namirnica u ishrani naših tinejdžera su grickalice.

Jedna od najnezdravijih skupina namirnica u ishrani naših tinejdžera su grickalice. Čip, grisini, prženi kikiriki, smoki, prženi miks,...sve su to proizvodi bogati rafiniranim šećerima i brojnim štetnim aditivima. Pokušajte neformalno saznati od vaše djece koliko često jedu grickalice. Iznenadit ćete se kada čujete da je to namanje tri puta sedmično. Konzumirajući takve proizvode, koji su okusom a i cijenom privlačni, organizam postaje "ovisan" i traži sve češće da ih se konzumira. Neki od loših simptoma koje će vaše dijete osjetiti redovnim konzumiranjem prerađenih grickalica su slijedeći: glavobolja, loš san, poremećaji u probavi, nadutost u stomaku i nedostatak energije.

"Nemojte burno reagovati, jer takav stav ne donosi očekivane rezultate. Tragala sam za adekvatnom alternativnom, imala sam brojne neuspjele pokušaje i konačno pronašla pravu kombinaciju zdravih i super ukusnih grickalica", isitče Almira Mujačić

Brusnica je super namirnica bogata brojnim mikronutrijentima. Ona je prirodni antibiotik i antioksidans. Koristi se za liječenje brojnih oboljenja ali i u kulinarstvu kao namirnica koja će svojim okusom obogatiti bilo koje jelo. Suhe brusnice koriste se kao grickalice i kao dodatak u kolačima. Ovakve brusnice imaju značajno više kalorija nego svježe, ali budući da ne sadrže rafinirane šećere, smatraju se zdravim slatkišima.

Sirovi bademi (ni slučajno prženi) su jako korisna namirnica u ljudskoj prehrani a naročito je bitna za mlade ljude zbog minerala i vitamina kojima obiluje. Sirovi badem bogat je zdravim mastima pa se preporučuje radi pravilnog razvoja kostiju kod mladih ljudi. Bademi se u industriji dosta koriste kao grickalice, ali to su prženi bademi koji su jako štetni za zdravlje čovjeka. Dovoljno je da detaljno pročitate sastav na ambalaži i da shvatite o kakvom proizvodu se radi.

PRIJEDLOG:

Servirajte na sto pored vaših tinejdžera suhu brusnicu i sirove bademe te ih zamolite da probaju - u kombinaciji. Za kratko vrijeme, nestat će i brusnica i badema na stolu. ISROBANO! U Bingo prodavnicama možete pronaći ove grickalice od firme Sanday (Delta Trade). Prvo što je brusnica drugačija od ostalih (sočna je i ukusna kao najljepši bombon) a pored toga, kutijice u kojim je pakovano, osvajaju. Pun pogodak! Čak je odlična ideja i za poklon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza