Zmajevi protiv Tunisa igraju za drugi krug: Sve ili ništa!

21.01.2015. 12:44 / Izvor: Oslobođenje
Zmajevi protiv Tunisa igraju za drugi krug: Sve ili ništa!

Zmajevi sada moraju pokazati zube Tunižanima. Tunižanima sa kojima imamo iskustvo prijateljskih utakmica. Tunižanima, kojima je za dlaku izmakla pobjeda protiv Austrije i koje sa klupe vodi Sead Hasanefendić.

Reprezentacija BiH je na dva poraza, ali još nije pala. Rukometaši moraju da pobijede Tunis da se plasiraju u drugi krug Svjetskog prvenstva u Kataru. Sa porazom, i Hrvatskom koja čeka, izgledi za nastavak takmičenja drastično se smanjuju, javio je specijalni izvještač Oslobođenja iz Katara.

Zmajevi sada moraju pokazati zube Tunižanima. Tunižanima sa kojima imamo iskustvo prijateljskih utakmica. Tunižanima, kojima je za dlaku izmakla pobjeda protiv Austrije i koje sa klupe vodi Sead Hasanefendić. Zadnji napad, srećom po nas, nisu iskoristili.

Nema predaje

BiH je protiv Makedonije uvijek bila tu negdje, vraćala se, povela. A onda, kada je trebalo prelomiti, gubile su se lopte. Selektor Dragan Marković kasnije je priznao da ima igrača koji stalno podbacuju, koji su u krizi. I da nije samo Faruk Vražalić problem.

"Imamo puno sitnih problema, fulamo kada je najvažnije, što prije nije bio slučaj. Za nas je sve ovo nešto novo. Velika odgovornost, velika očekivanja sebi zacrtanog, ali ja sam ponosan kako smo odigrali protiv Makedonije, zaslužili smo minimalno bod", kazao je Marković.

"Ali, idemo dalje. Siguran sam da ova ekipa može izboriti drugi krug. Nećemo se nikome predati", pa ni Tunisu.

A utakmica sa Tunisom je biti ili ne biti za zmajeve. Postavlja se pitanje u kakvom stanju je dočekuju naši rukometaši, s obzirom na tri poraza i žestok tempo u grupnoj fazi.

"Gledali smo ih, odigrali su dvije odlične utakmice, a izgubili. Biće to utakmica na sve ili ništa, ali to su sve velike ekipe za nas i nije sramota od njih izgubiti kada izgineš na terenu, časno i pošteno. Meni kada ekipa pogine na terenu, ne bude mi toliko krivo. A moji igrači su protiv Makedonije ostavili srce na terenu. Ipak su oni ekipa sa igračima, koji po sistemu srijeda-subota igraju Ligu prvaka. To se vidi na terenu. Kada smo im se približili ili poveli, priveli su utakmicu mirno i stabilno. Nisam vjerovao da su tako mirni, mislio sam da će ući u nervozu, ali nisu. Naprotiv", rekao je Marković.

Razočaran je zbog grešaka bio Nikola Prce.

- Vlastite gluposti su nas, kaže, odvele u poraz.

Igrač, koji je praktično mjesec i po bez pošteno odrađenog treninga, iako iskusan, nema dovoljno snage, ni samopouzdanja. Povreda je ostavila traga. Vidjelo se to u situacijama kada je mogao ići na gol, ali je upošljavao saigrača.

Problemi u napadu

"Napad nam je problem čitavo prvenstvo. Znali smo da će biti tako i gledali smo da naprijed igramo što duže, pametnije. Tunis? Fizički su jači od nas. Moramo odigrati kolektivno. Ako individualne pogreške svedemo na minimum možemo puno uraditi", smatra Prce.

I iz tabora Tunisa najavljuju borbu na sve ili ništa. Hasanefendić je, čini se, uvjeren u pobjedu. I naši će da izginu za pobjedu, to je sigurno. Možemo li BiH odigrati preko svojih mogućnosti i opstati na turniru?

Utakmica se igra u 17.00 sati.

Toromanović: Koristiti zicere

Kapiten Muhamed Toromanović izjavio je da se za pobjedu nad Tunisom broj grešaka mora svesti na minimum, a ziceri iskorištavati. Borbenost je tu, odbrana je tu, golman na nivou, ali...

"Kada gledate sve utakmice iz naše grupe, obično su se riješile u zadnjih desetak minuta, a pobijedila je ekipa koja je bolje rješavala kontre i polu kontre, što imaju Hrvatska i Makedonija. Ta ziceraška igra se mora popraviti, kazao je kapiten. Za Tunis je rekao da se radi o ekipi koja pokušava da igra evropski, ali da igra prljavo. Dokaz tome je dosta prijateljskih utakmica koje smo odigrali sa njima, a koje su se pretvorile u neprijateljske".

"Idemo na pobjedu, moramo. Očekujem tešku, napetu utakmicu do samog kraja i nadam se da ćemo danas bolje odraditi, iskoristiti svoje šanse i privesti meč u našu korist", rekao je Toromanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza