Znanstvenici izračunali koliko stabala raste na zemlji

10.09.2015. 09:45 / Izvor: Fena
Znanstvenici izračunali koliko stabala raste na zemlji

Prema najnovijim procjenama, na Zemlji raste nešto više od tri bilijuna stabala, objavio je BBC. Taj je broj gotovo osam puta veći od prethodnih procjena da na svijetu postoji oko 400 milijarda stabala

Prema najnovijim procjenama, na Zemlji raste nešto više od tri bilijuna stabala, objavio je BBC. Taj je broj gotovo osam puta veći od prethodnih procjena da na svijetu postoji oko 400 milijarda stabala. Novu procjenu objavila je skupina znanstvenika s Yalea pod vodstvom Thomasa Crowthera. Oni su prikupili podatke terenskih istraživanja i one dobivene satelitskim snimkama, javlja Hina.

Nova procjena sugerira da na svakog stanovnika Zemlje dolazi oko 420 stabala. Ti će brojevi poslužiti za razne buduće istraživačke projekte, od studija bioraznolikosti do novih klimatskih modela, no Crowther upozorava da ta procjena sama po sebi neće ništa promijeniti.

"Ne radi se o tome da smo pronašli gomilu novog drveća, tako da to nije ni dobra ni loša vijest", rekao je Crowther za BBC.

"Jednostavno smo opisali stanje globalnog šumskog sustava kako bi ljudi mogli bolje razumjeti taj problem i kako bi znanstvenici mogli iskoristiti nove brojeve", dodao je.

Ključno za novu procjenu bilo je prikupljanje podataka s terena o gustoći šumskog pokrova na više od 400 tisuća lokacija diljem svijeta. Od ukupno 3,04 bilijuna stabala, znanstvenici procjenjuju da oko 1,39 bilijuna raste u tropskim i suptropskim šumama.

Skupina s Yalea procijenila je da se na godinu posiječe oko 15 milijarda stabala, a ponovno ih se zasadi oko pet milijarda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza