Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Znanstvenik otkrio tajne pretraživanja putem Googlea

29.07.2014. 13:42 / Izvor: Dnevnik.hr

Iako se Googleom služimo gotovo svaki dan, korisnici nisu svjesni brojnih opcija ove tražilice koje omogućuju brže i učinkovitije pretraživanje i pronalaženje informacija.

Znanstvenik iz Googlea Dr. Dan Russell otkrio je novinarima Business Insidera sve tajne pretraživanja putem njihove tražilice te su, na temelju njegovih savjeta, na ovoj stranici objavili neke korisne i zanimljive savjete koji će pomoći u svakodnevnom pretraživanju interneta.

Russell kaže da su osnove pretraživanja svima itekako poznate (poput kako pretraživati temperaturu vremena, filmove koji igraju u kinima itd.), no ako želite npr. saznati koliko km iznosi određeni broj milja ili prebaciti farenhajte u stupnjeve celzijuse, nije potrebno prvo tražiti posebne stranice za konverziju, već samo u Google upisati npr. '100 miles in km' ili '212f in C', a rezultat će se prikazati odmah ispod upita.

Svoje pretraživanje na ovoj tražilici možete ograničiti samo na određene stranice, tipove datoteka, određene izraze i slično. Npr., ako želite saznati informacije samo na određenoj stranici, nakon upisivanja pojma pretraživanja trebate dodati 'site:' i ime stranice.

Na sličan način možete pretraživati samo po određenim domenama pa, ako pored pojma pretraživanja upišite 'site:.edu', prikazivat će se samo stranice s .edu domene. Još jedna korisna opcija jest i pretraživanje po tipu datoteke dodavanjem npr. 'filetype:PDF' (ili doc, txt itd.) te će vam se među rezultatima pretraživanja prikazivati samo PDF datoteke. Ako želite pronaći neki točno određeni izraz, pojam pretraživanja stavite u navodnike, a ako želite pretraživati slične pojmove ili sinonime između tih pojmova u Googleu upišite 'OR' (npr. wellness OR spa).

Ako kliknete na opciju 'slike' te na malu oznaku fotoaparata, moći ćete uploadati fotografiju s računala ili upisati URL neke fotografije s weba, a Google će izbaciti dodatne informacije o toj slici (npr. napisat će koji se grad nalazi na slici i slično) te brojne linkove na stranice na kojima se pojavljuje ista/slična slika.

Još jedna iznimno korisna opcija za koju brojni korisnici ne znaju jest pretraživanje putem boja te, ako želite pretraživati fotografije na kojima se pokazuje samo određena boja, potrebno je ići na slike/alati za pretraživanje i među odabranim opcijama, kliknuti na boju koju želite pretraživati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza