Znate li zašto banane na tržnici često vise u zraku - na špagi?

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Znate li zašto banane na tržnici često vise u zraku - na špagi?

18.09.2020. 10:26 / Izvor: 24sata.info

Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava. 

To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na špagi. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju - da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.

Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert kaže kako su banane, neovisno jesu li zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari. Napominje kako se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.

Nedovoljno zrele banane sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.

"Istraživanja sugeriraju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane dozrijevaju, mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane", objasnila je Rhiannon Lambert, a prenosi Insider.

Jako zrele banane se pak lakše probavljaju te su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom. Zato se preporučuju bebama prilikom uvođenja dohrane, pogotovo onoj koja pate od zatvora. Nedovoljno zrele banane sadrže rezistentni škrob koji ljudi ne mogu probaviti. To je vrsta škrobnog materijala s kojime se bakterije žele hraniti.

"Kada se otporni škrob mijenja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše probavljiva", dodaje nutricionistica.

Potpuno smeđe banane su pak prepune antioksidansa. Takve banane su u osnovi pune šećera koji je nastao od škroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Također, klorofil u njima je poprimio novi oblik.

"Upravo ova razgradnja klorofila je razlog zašto se razina antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, posve smeđa banana je antioksidativna bomba", pojasnila je nutricionistica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza