Zuckerberg, Musk i Kutcher ulažu milijune u "umjetnu inteligenciju"

26.03.2014. 12:20 / Izvor: Poslovni dnevnik
Zuckerberg, Musk i Kutcher ulažu milijune u 'umjetnu inteligenciju'

Dvojica biznismena iz tehnološkog sektora i jedan glumac ulažu u – umjetnu inteligenciju. Na prvi pogled djeluje kao scenarij nekog filma, ali riječ je ipak o vijesti iz svjetskih medija.

Dvojica biznismena iz tehnološkog sektora i jedan glumac ulažu u – umjetnu inteligenciju. Na prvi pogled djeluje kao scenarij nekog filma, ali riječ je ipak o vijesti iz svjetskih medija.

Mark Zuckerberg, čelnik Facebooka, Elon Musk, šef Tesla Motorsa te poznati glumac Ashton Kutcher (koji je inače tumačio Stevea Jobsa) udružuju snage te ulažu 40 milijuna dolara u tvrtku Vicaorious FBC koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, piše The Wall Street Journal.

Vicarious ima ambiciozan cilj: replicirati neokorteks, dio mozga koji vidi, kontrolira tijelo te razumije jezik i matematičke operacije. Ako prevedete neokorteks u računalni kod "imate računalo koje razmišlja poput čovjeka", kaže suosnivač Vicariousa Scott Phoenix. "Jedino što nema potrebu za jelom i spavanjem."

Međutim, kako piše WSJ, možda će proći desetljeća prije nego što će tvrtke poput Vicariousa biti u mogućnosti kreirati umjetnu inteligenciju ravnoj ljudskoj.

Ipak, mnoge velike tehnološke kompanije koriste sadašnju umjetnu inteligenciju na razne načine. Facebook, primjerice, želi informacije koje dijele korisnici iskoristiti za stvaranje tzv. 'baze mudrosti'. To bi značilo da biste Facebooku mogli postaviti neko pitanje, a on bi vam omogućio odgovor na temelju sadržaja koji dijele korisnici.

Zuckerbergova kompanija također koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje crta lica na fotografijama korisnika, što je nedavno privuklo mnogo kontroverzi.

Tehnološki div Google je pak nedavno preuzeo tvrtku Deep Mind, koja se također bavi umjetnom inteligencijom, a za to je izdvojio 400 milijuna dolara.

Kako piše WSJ, glasnogovornik Facebooka kazao je da je Zuckerbergova investicija u Vicaorious privatna i ne odražava interes njegove kompanije za korištenje Vicariousovog softvera, dok od strane Muska i Kutchera nisu stigli komentari. Kutcher inače ulaže u kompaniju putem svog fonda 'A-Grade Invstements'.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza