Hepok i Agrokomerc: Finansijska konsolidacija spas za prijeratne gigante

04.12.2014. 15:30 / Izvor: eKapija.ba
Hepok i Agrokomerc: Finansijska konsolidacija spas za prijeratne gigante

Cilj odobrene konsolidacije je osiguranje likvidnosti poslovanja Hepoka, a odnosi se na izmirenje dugovanja na teret kapitala društva nastalih do 30.9.2013. godine na temelju doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti i poreza

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku kojom odobrava pokrtetanje postupka financijske konsolidacije gospodarskom društvu Hepok d.d. Mostar koje je u stopostotnom privatnom vlasništvu.

Cilj odobrene konsolidacije je osiguranje likvidnosti poslovanja Hepoka, a odnosi se na izmirenje dugovanja na teret kapitala društva nastalih do 30.9.2013. godine na temelju doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti i poreza (isključujući poreze na dodanu vrijednost).

“Hepok” će ova dugovanja izmiriti na temelju Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa svakom nadležnom federalnom i kantonalnom institucijom. Primjerke sporazuma će dostaviti Poreznoj upravi Federacije BiH, a jednom mjesečno će o aktivnostima na realiziranju današnje Odluke izvješćivati Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Odlukom je precizirano kako postupak financijske konsolidacije Hepoka ne može trajati duže od 10. srpnja 2017. godine.

Druga današnja Odluka Federalne vlade odnosi se na odobravanje pokretanja postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, a koji ne može trajati dulje od tri godine.

Odobreni postupak obuhvata izmirenje dugovanja gospodarskog društva Agrokomerca nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 90.829.430 konvertibilnih maraka. Ukupno dugovanje se odnosi na doprinose za zdravstveno i osiguranje osiguranje od nezaposlenosti, poreze s kamatama - isključujući porez na dodanu vrijednost, za isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostale komunalne usluge, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge, te prema zaposlenicima. Iznos dugovanja sukladan je elaboratu o opravdanosti financijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja ”Agrokomerca”.

Kao i u predhodnom slučaju, i Agrokomerc će sa svakom nadležnom federalnom i kantonalnom institucijom, davateljima usluga, dobavljačima i uposlenicima potpisati sporazume o financijskoj konsolidaciji.

Sporazumima, čiji će primjerak biti dostavljen Poreznoj upravi FBiH, bit će ponovo preispitan, usuglašen i utvrđen točan iznos, vrsta i struktura dugovanja, način izmirenja obveza, iznosi i dinamika plaćanja, kao i naznaka da se izmirenje duga obavlja na teret kapitala gospodarskog društva.

Skupština Agrokomerca dužna je donijeti Odluku o povećanju kapitala manjinskih dioničara ili vlasnika udjela ako se budu stekli uvjeti. Agrokomerc je dužan jednom mjesečno izvješćivati Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim aktivnostima poduzetim s ciljem realizacije ove odluke.

Dva nadležna federalna ministarstva će pratiti i Vladu FBiH informirati o provedbi danas donesenih odluka o odobrenimm financijskim konsolidacijama  Hepoka i Agrokomerca, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti