Preporučujemo

Dječija knjiga: Afirmacija domaćeg književnog stvaralaštva za djecu

08.04.2014. 16:15 / Izvor: eKapija.ba

Dječija knjiga je firma-kćerka Izdavačke kuće Bosanska riječ Sarajevo. Za razliku od Bosanske riječi, bavi se isključivo izdanjima za djecu: slikovnice, lektire, udžbenici za osnovnu školu.

Cilj Dječije knjige je prvenstveno afirmacija domaćeg književnog stvaralaštva za djecu te unapređenje udžbeničke produkcije. Zato posebnu pažnju posvećuje izboru autora i radu s njima – to su najbolji autori koji se danas u Bosni i Hercegovini mogu naći.

Također, IK Dječija knjiga drži i do saradnje sa prosvjetnim radnicima, ali i sa roditeljima, jer jedino zajedno možemo stvoriti i njegovati kulturu čitanja kod djece.

Knjige za djecu su jedan od najučinkovitijih i najsigurnijih puteva da se dopre do dječije duše, da se probudi dječija mašta, razvije ličnost i obogati rječnik djeteta. Vodeći računa da je knjiga koju dijete čita u funkciji njegovog intelektualnog, moralnog, radnog ali i estetskog odgoja, IK Dječija knjiga s posebnom pažnjom bira autore, ali i ilustratore, čiji je značaj u susretu sa knjigom od velikog značaja, naročito kod najmanjih čitalaca.

U današnje vrijeme, kada je tehnika ovladala i zauzela mjesto u svakom dijelu našeg života, veoma je teško vaspitati i naučiti dijete da voli knjige i da uživa u čitanju.

Zato je veoma važno da od ranog djetinjstva čitate s djetetom neku knjigu. Na taj način ćete kod njega razviti interesovanje za literaturu, a ojačat ćete i međusobnu vezu. Naučite dijete da su knjige dragocjene i zajedno s njim napravite kućnu biblioteku. IK Dječija knjiga Vam preporučuje da sa svojim djetetom posjećujete biblioteke, sajmove knjiga i tom prilikom dozvolite djetetu da odabere koju knjigu želi pročitati.

Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo razvijati ljubav prema knjizi i naviku čitanja u što ranijem uzrastu.

S obzirom da znamo da dobra knjiga podstiče razvoj inteligencije, povezivanje govornog i pisanog jezika, obogaćivanje rječnika, produbljuje maštu i doprinosi da Vaše dijete odraste u uspješnu osobu, IK Dječija knjiga u svojoj ponudi nudi naslove koji će i Vama, ali i djetetu olakšati taj put.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Preporučujemo