U Brčkom promovisan prvi G2B servis koji koristi međunarodno priznati digitalni potpis

01.04.2021. 16:49 / Izvor: Akta.ba
U Brčkom promovisan prvi G2B servis koji koristi međunarodno priznati digitalni potpis

Sistem je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem poveznice bizreg.osbd.ba.

Danas je promovisan integrisani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Sistem je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem poveznice bizreg.osbd.ba.

Portal e-Registar je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Pored elektronskog potpisa i visokih sigurnosnih standarda, Integrisani sistem e-Registra promoviše model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojim već raspolaže, što osigurava veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način preduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja taksi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje", rekao je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

"Uspostavljanje integrisanog elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika, zajedno s drugim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem jačanja vladavine prava na prostoru Distrikta, od ključne je važnosti za izgradnju povjerenja građana i privrede u institucije vlasti, jer je povjerenje najvažniji resurs za budućnost Brčko distrikta BiH", istakao je Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH kazao je da je uvođenje integrisanog sistema E-Registracija, uz podršku Projekta LIFE, Brčko distrikt BiH izmijenio potrebne zakonske i podzakonske akte, a kako bi se omogućilo korištenje elektronskih dokumenata u službenoj upotrebi.

"Da bi ova reforma bila provedena, privredni odjel Suda u Distriktu prethodno je morao digitizirati sve akte i predmete koji su sada dio ovog integrisanog sistema, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka", rekao je Grčević.

U proteklih 5 godina IFC je u okviru ovog projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno sa partnerima vladama entiteta i Distrikta strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i privrednike.

"Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti, koji koristi evropski priznate elektronske potpise. Digitizirani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za greške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Firme i preduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima, upravo ovakvom digitizacijom javnih usluga se osigurava podrška i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Britanskoj ambasadi na podršci projektu i Brčko distriktu BiH na uspješnoj saradnji tokom implementacije", rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini poručio je da je današnje predstavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata važan korak i veliko zajedničko postignuće.

"Vlada Brčko distrikta BiH prepoznala je važnost reforme i predano radila na ostvarivanju ovog rezultata u vremenu punom izazova. Jednošalterski sistem bi trebao otkloniti destimulirajuće i birokratske prepreke, te pomoći perspektivnim preduzetnicima u registraciji novih subjekata na brži i jeftiniji način. S ovakvim scenarijem su svi na dobitku", kazao je Field.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti