Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 20.04.2016. 12:51

(HR) Izvođenje radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja aglomeracije Đakovo

Izvor: Official Journal of the European Union, 20.04.2016.
  •  

Hrvatska-Đakovo: Građevinski radovi na cjevovodu za vodu i kanalizaciju

2016/S 077-137871

Poziv na nadmetanje – sektorska nabava

Radovi

Direktiva 2004/17/EZ

Odjeljak I.: Naručitelj

I.1)Naziv, adrese i kontakt(i)

Đakovački vodovod d.o.o.
04829242916
Bana Josipa Jelačića 65
Služba(e) za kontakt: Komercijalna služba
Na pažnju (osoba za kontakt): Tatjana Biberović
31400 Đakovo
HRVATSKA
Telefon: +385 31813564
E-pošta: biberovic.tatjana@dj-vodovod.hr

Telefaks: +385 31812320

Internetska adresa(e):

Glavna adresa naručitelja: http://www.dj-vodovod.hr

Adresa profila kupca: http://www.dj-vodovod.hr

Elektronički pristup podacima: https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?OznakaDokumenta=2016%2fS+005-0008270

Elektronička dostava ponuda i zahtjeva za sudjelovanje: https://eojn.nn.hr/Oglasnik

Daljnje podatke daje: Navedena(e) služba(e) za kontakt

Dokumentacija za nadmetanje i dodatna dokumentacija (uključujući i dokumentaciju za dinamički sustav) dostupna je kod: Navedena(e) služba(e) za kontakt

Ponude ili zahtjevi za sudjelovanje šalju se: Navedena(e) služba(e) za kontakt

I.2)Glavna djelatnost

Vodoopskrba

I.3)Nabava u ime drugih naručitelja

Naručitelj nabavlja u ime drugih naručitelja: ne

Odjeljak II.: Predmet nabave

II.1)Opis

II.1.1)Naziv predmeta nabave koji je dodijelio naručitelj:

Projektiranje i izvođenje radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja aglomeracije Đakovo.

II.1.2)Vrsta ugovora i mjesto izvođenja radova, isporuke robe ili pružanja usluga

Radovi
Izvođenje radova
Glavno mjesto ili lokacija radova, isporuke robe ili pružanja usluga: Mjesto izvršenja radova je područje Grada Đakovo i okolnih naselja Budrovci, Piškorevci i Selci Đakovački te naselja Satnica Đakovačka, Ivanovci Đakovački i Kuševac.

NUTS kod HR025

II.1.3)Podaci o ugovoru o javnoj nabavi, okvirnom sporazumu ili dinamičkom sustavu nabave (DSN)

Ova obavijest (poziv) uključuje sklapanje ugovora o javnoj nabavi

II.1.4)Podaci o okvirnom sporazumu

II.1.5)Kratak opis ugovora ili nabave(a):

Projektiranje i izvođenje radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja aglomeracije Đakovo.

II.1.6)Jedinstveni rječnik javne nabave (CPV)

45231300

II.1.7)Podaci o Sporazumu o javnoj nabavi (GPA)

Ugovor obuhvaćen Sporazumom o javnoj nabavi (GPA): ne

II.1.8)Podaci o grupama

Ovaj predmet nabave podijeljen je na grupe: ne

II.1.9)Podaci o alternativnim ponudama (varijantama)

Alternativne ponude (varijante) su dopuštene: ne

II.2)Količina ili opseg predmeta nabave

II.2.1)Ukupna količina ili opseg:

Sklapa se ugovor o javnoj nabavi za nabavu radova „Projektiranje i izvođenje radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja aglomeracije Đakovo” u okviru Projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo” sukladno Dokumentaciji za nadmetanje. Točan opseg (količina) predmeta nabave određen je u Knjizi 3 i Knjizi 4 ove Dokumentacije za nadmetanje. Ponuditelj mora ponuditi cjelokupni opseg radova koji se traži u nadmetanju. Ponude koje obuhvaćaju samo dio traženog opsega radova neće se razmatrati. Ponuditelj je dužan ponuditi i izvršiti radove sukladno svim tehničkim i drugim uvjetima koji su navedeni u ovoj dokumentaciji za nadmetanje.
Procijenjeni troškovi bez PDV-a: 51 341 420 HRK

II.2.2)Podaci o opcijama

Opcije: ne

II.2.3)Podaci o obnavljanjima

Ovaj ugovor će se obnavljati: ne

II.3)Trajanje ugovora ili rok izvršenja

Trajanje u mjesecima: 26 (od sklapanja ugovora)

Odjeljak III.: Pravni, gospodarski, financijski i tehnički podaci

III.1)Uvjeti koji se odnose na ugovor

III.1.1)Tražena jamstva :

33.1 Jamstvo za ozbiljnost ponude
Ponuditelj je obvezan u ponudi dostaviti jamstvo za ozbiljnost ponude u obliku bankarske garancije. U bankarskoj garanciji mora biti navedeno sljedeće:
— Da je korisnik garancije Đakovački vodovod d.o.o.,
— Ovim Jamstvom Banka se obvezuje da će Korisniku jamstva neopozivo, bezuvjetno, na prvi pisani poziv i bez prava prigovora isplatiti jamčeni iznos od 2 500 000 HRK (slovima: dvamilijunadevetstotisuća kuna) [ili u stranoj valuti u kunskoj protuvrijednosti u navedenom iznosu prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan početka postupka javne nabave] na temelju pisanog zahtjeva Korisnika jamstva u kojem će stajati da Nalogodavac krši svoju obvezu ili obveze i na koji način, a u slučaju:
a) odustajanja ponuditelja od svoje ponude u roku njezine valjanosti;
b) dostavljanja neistinitih podataka u smislu članka 67. stavka 1. točke 3. Zakona o javnoj nabavi (NN br. 90/11, 83/13, 143/13, 13/14);
c) nedostavljanja izvornika ili ovjerene preslike sukladno članku 95. stavku 4. Zakona o javnoj nabavi (NN br. 90/11, 83/13, 143/13, 13/14);
d) odbijanja potpisivanja Ugovora o javnoj nabavi;
e) nedostavljanja Sredstva osiguranja za izvršenje Ugovora u roku od 28 dana od dana potpisivanja ugovora od strane Naručitelja.
Rok valjanosti bankarske garancije mora biti najmanje do isteka roka valjanosti ponude.
Svaki nedostatak tražene bankarske garancije u iznosu, roku i gore navedenim odredbama, smatrat će se neotklonjivim nedostatkom, te će ponuda sa tako priloženom bankarskom garancijom biti odbijena sukladno članku 93. stavku 1. točki 1. Zakona o javnoj nabavi.
Jamstvo za ozbiljnost ponude dostavlja se u izvorniku sukladno Obrascu 2: Obrazac jamstva za ozbiljnost ponude ove Dokumentacije za nadmetanje. Izvornik se dostavlja u zatvorenoj plastičnoj foliji i čini sastavni dio ponude uvezane u cjelinu. Jamstvo ne smije biti ni na koji način oštećeno (bušenjem, klamanjem i sl.), a što se ne odnosi na uvezivanje od strane javnog bilježnika. Plastična folija mora biti s vanjske strane označena rednim brojem stranice na način kao i sve stranice ponude.
Izvornik se dostavlja u zatvorenoj plastičnoj foliji i čini sastavni dio ponude uvezane u cjelinu. Jamstvo ne smije biti ni na koji način oštećeno (bušenjem, klamanjem i sl.), a što se ne odnosi na uvezivanje od strane javnog bilježnika. Plastična folija mora biti s vanjske strane označena rednim brojem stranice na način kao i sve stranice ponude.
Ako istekne rok valjanosti ponude, Naručitelj će tražiti od Ponuditelja produženje roka valjanosti ponude i jamstva za ozbiljnost ponude sukladno tom produženom roku.
Ako jamstvo za ozbiljnost ponude ne bude naplaćeno Naručitelj će ga vratiti ponuditelju neposredno nakon završetka postupka javne nabave (odnosno nakon potpisivanja ugovora i dostavljanja Sredstva osiguranja za izvršenje Ugovora).
Nakon završetka postupka javne nabave (odnosno nakon potpisivanja ugovora i dostavljanja jamstva za uredno ispunjenje ugovora), Naručitelj će svim Ponuditeljima vratiti jamstvo za ozbiljnost ponude.
Bez obzira na traženo sredstvo jamstva za ozbiljnost ponude, ponuditelj može položiti novčani polog u traženom iznosu visine jamstva i to na žiro račun Naručitelja otvoren kod Erste&steiermarkische bank d.d., IBAN: HR5024020061100583535. Pod svrhom plaćanja potrebno je navesti da se radi o jamstvu za ozbiljnost ponude i navesti naziv predmeta nabave. Prilikom plaćanja potrebno je navesti sljedeći model i poziv na broj: model: 00, poziv na broj ___ (navesti OIB uplatitelja). Polog mora biti evidentiran na računu Naručitelja u trenutku isteka roka za dostavu ponuda.
33.2 Jamstvo za uredno izvršenje ugovora
Odabrani ponuditelj će Naručitelju dostaviti sredstvo osiguranja za izvršenje ugovora u visini od 10 % od ukupne vrijednosti ugovora bez PDV-a sukladno uvjetima i obrascu danim u Knjizi 2 ove Dokumentacije za nadmetanje u roku od 28 dana od dana potpisivanja ugovora od strane Naručitelja.
33.3 Jamstvo za povrat predujma
Odabrani ponuditelj ima pravo na plaćanje predujma u iznosu u visini od 10 % od ukupne vrijednosti ugovora bez PDV-a. Za predujam će Odabrani ponuditelj Naručitelju (nakon potpisivanja Ugovora i dostave jamstva za uredno izvršenje ugovora, a prije isplate predujma) dostaviti garanciju za povrat predujma sukladno uvjetima i obrascu danim u Knjizi 2 ove Dokumentacije za nadmetanje.
33.4 Jamstvo za zadržane iznose
Odabrani ponuditelj ima pravo na isplatu zadržanog iznosa sukladno uvjetima u Knjizi 2 ove Dokumentacije za nadmetanje.
Ukoliko odabrani ponuditelj želi ostvariti pravo na isplatu zadržanog iznosa dužan je Naručitelju dostaviti garanciju za zadržane iznose sukladno uvjetima i obrascu danim u Knjizi 2 ove Dokumentacije za nadmetanje.
33.5 Jamstvo za postizanje jamčenih operativnih troškova
Odabrani ponuditelj će Naručitelju dostaviti jamstvo za postizanje jamčenog operativnog troška sukladno uvjetima i obrascu danim u Knjizi 2 ove Dokumentacije za nadmetanje u roku od 28 dana od od dana potpisivanja ugovora od strane Naručitelja.

III.1.2)Glavni uvjeti financiranja i načini plaćanja i/ili uputa na odgovarajuće odredbe koje to reguliraju:

Sredstva za financiranje realizacije cijelog Projekta uključivo i radove koji su predmet ovog nadmetanja, osiguravaju se temeljem sporazuma o financiranju zaključenim između Europske unije i Republike Hrvatske.
Plaćanje se vrši temeljem ovjerenih privremenih i okončane situacije od strane Naručitelja doznakom na račun Izvođača, Podizvođača i članova zajednice Izvođača, kako je primjenjivo.
Naručitelj se obvezuje dostavljene situacije ovjeriti ili osporiti, sukladno člancima 14.6. i 14.7. Općih i Posebnih uvjeta ugovora FIDIC, te iste platiti u roku od 56 dana od predaje Izvještaja i popratne dokumentacije Inženjeru (14.7(b)).
Privremene situacije se ispostavljaju najviše jednom mjesečno za izvršene radove i obavljene usluge.
Obračun izvršenih radova i obavljenih usluga će se vršiti sukladno stavkama Troškovnika, a u postotku izvršenja svake pojedine stavke, ovjereno od strane Inženjera.
Uz situaciju, Izvođač je dužan dostaviti i zapisnik o dobro izvršenim radovima potpisan od ovlaštenih osoba Naručitelja i Izvođača. Situacije dostavljene bez navedenog zapisnika neće biti plaćene i bit će vraćene Izvođaču u zakonskom roku.
Izvođač ima pravo na plaćanje predujma u iznosu u visini od 10 % od ukupne vrijednosti ugovora bez PDV-a. Za predujam će Izvođač Naručitelju (nakon potpisivanja Ugovora, a prije isplate predujma) dostaviti garanciju za povrat predujma sukladno obrascu u Knjizi 2 ove Dokumentacije za nadmetanje. Otplatu predujma će odabrani ponuditelj vršiti sukladno Općim i posebnim uvjetima FIDIC-a, posebno člankom 14.2.
Naručitelj će Izvođaču svaku privremenu i okončanu situaciju umanjiti za 10 % na ime zadržanih iznosa sukladno Ugovoru. Povrat zadržanog iznosa će se vršiti sukladno odredbama Ugovora. Izvođač nema pravo na obračun kamata na zadržane iznose.

III.1.3)Pravni oblik koji će se poslije odabira zahtijevati od zajednice gospodarskih subjekata:

III.1.4)Ostali posebni uvjeti:

Izvršenje ugovora podliježe posebnim uvjetima: ne

III.2)Uvjeti sudjelovanja

III.2.1)Osobna situacija gospodarskih subjekata, uključujući zahtjeve koji se odnose na upis u strukovne ili obrtne registre

Informacije i formalnosti potrebne za ocjenjivanje ispunjenja zahtjeva: 19. Obvezni razlozi isključenja ponuditelja
Naručitelj je obavezan isključiti Ponuditelja iz postupka javne nabave:
19.1. ako je gospodarski subjekt ili osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje gospodarskog subjekta pravomoćno osuđena za bilo koje od sljedećih kaznenih djela odnosno za odgovarajuća kaznena djela prema propisima države sjedišta gospodarskog subjekta ili države čiji je državljanin osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje gospodarskog subjekta:
(a) prijevara (članak 236.), prijevara u gospodarskom poslovanju (članak 247.), primanje mita u gospodarskom poslovanju (članak 252.), davanje mita u gospodarskom poslovanju (članak 253.), zlouporaba u postupku javne nabave (članak 254.), utaja poreza ili carine (članak 256.), subvencijska prijevara (članak 258.), pranje novca (članak 265.), zlouporaba položaja i ovlasti (članak 291.), nezakonito pogodovanje (članak 292.), primanje mita (članak 293.), davanje mita (članak 294.), trgovanje utjecajem (članak 295.), davanje mita za trgovanje utjecajem (članak 296.), zločinačko udruženje (članak 328.) i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja (članak 329.) iz Kaznenog zakona;
(b) prijevara (članak 224.), pranje novca (članak 279.), prijevara u gospodarskom poslovanju (članak 293.), primanje mita u gospodarskom poslovanju (članak 294.a), davanje mita u gospodarskom poslovanju (članak 294.b), udruživanje za počinjenje kaznenih djela (članak 333.), zlouporaba položaja i ovlasti (članak 337.), zlouporaba obavljanja dužnosti državne vlasti (članak 338.), protuzakonito posredovanje (članak 343.), primanje mita (članak 347.) i davanje mita (članak 348.) iz Kaznenog zakona (Narodne novine, br. 110/97, 27/98, 50/00, 129/00, 51/01, 111/03, 190/03, 105/04, 84/05, 71/06, 110/07, 152/08, 57/11, 77/11 i 143/12).
Za potrebe utvrđivanja okolnosti iz poglavlja 19.1., gospodarski subjekt u ponudi dostavlja
1. izjavu ovjerenu od javnog bilježnika daje osoba po zakonu ovlaštena za zastupanje gospodarskog subjekta. Izjava ne smije biti starija od 3 mjeseca računajući od dana početka postupka javne nabave. Predložak izjave nalazi se u Obrascu 3.1: Predložak izjave za gospodarske subjekte iz Republike Hrvatske, temeljem čl. 67. st. 1. toč. 1. Zakona o javnoj nabavi ove Dokumentacije za nadmetanje i Obrascu 3.1a (predložak izjave za gospodarske subjekte iz drugih država).
Naručitelj može tijekom postupka javne nabave radi provjere okolnosti iz poglavlja 19.1 od tijela nadležnog za vođenje kaznene evidencije i razmjenu tih podataka s drugim državama za bilo kojeg Ponuditelja ili osobu po zakonu ovlaštenu za zastupanje gospodarskog subjekta zatražiti izdavanje potvrde o činjenicama o kojima to tijelo vodi službenu evidenciju.
Ako Naručitelj nije u mogućnosti pribaviti takvu potvrdu, može od Ponuditelja zatražiti da u primjerenom roku dostavi važeći:
— dokument tijela nadležnog za vođenje kaznene evidencije države sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno države čiji je državljanin osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje gospodarskog subjekta, ili
— jednakovrijedni dokument koji izdaje nadležno sudsko ili upravno tijelo u državi sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno u državi čiji je državljanin osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje gospodarskog subjekta, ako se ne izdaje dokument iz kaznene evidencije iz prve alineje, ili
— izjavu pod prisegom ili odgovarajuću izjavu osobe koja je po zakonu ovlaštena za zastupanje gospodarskog subjekta ispred nadležne sudske ili upravne vlasti ili bilježnika ili nadležnog strukovnog ili trgovinskog tijela u državi sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno u državi čiji je ta osoba državljanin ili izjavu s ovjerenim potpisom kod bilježnika, ako se u državi sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno u državi čiji je ta osoba državljanin ne izdaju dokumenti iz prve i druge alineje ili oni ne obuhvaćaju sva kaznena djela iz poglavlja 19.1.
19.2. ako nije ispunio obvezu plaćanja dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, osim ako mu prema posebnom zakonu plaćanje tih obveza nije dopušteno ili je odobrena odgoda plaćanja (primjerice u postupku predstečajne nagodbe).
Za potrebe utvrđivanja okolnosti iz poglavlja 19.2., gospodarski subjekt u ponudi dostavlja:
1. potvrdu Porezne uprave o stanju duga koja ne smije biti starija od 30 dana računajući od dana početka postupka javne nabave, ili
2. važeći jednakovrijedni dokument nadležnog tijela države sjedišta gospodarskog subjekta, ako se ne izdaje potvrda iz točke 1., ili
3. izjavu pod prisegom ili odgovarajuću izjavu osobe koja je po zakonu ovlaštena za zastupanje gospodarskog subjekta ispred nadležne sudske ili upravne vlasti ili bilježnika ili nadležnog strukovnog ili trgovinskog tijela u državi sjedišta gospodarskog subjekta ili izjavu s ovjerenim potpisom kod bilježnika, koje ne smiju biti starije od 30 dana računajući od dana početka postupka javne nabave, ako se u državi sjedišta gospodarskog subjekta ne izdaje potvrda iz točke 1 ili jednakovrijedni dokument iz točke 2.
19.3. ako je gospodarski subjekt dostavio lažne podatke pri dostavi dokumenata sukladno člancima 67. do 74. Zakona o javnoj nabavi (NN br. 90/11, 83/13, 143/13 i 13/14).
U slučaju postojanja sumnje u istinitost podataka navedenih u dostavljenim dokumentima ponuditelja, Naručitelj može radi provjere istinitosti podataka:
— od ponuditelja zatražiti da u primjerenom roku dostavi izvornike ili ovjerene preslike tih dokumenta i/ili
— obratiti se izdavatelju dokumenta i/ili nadležnim tijelima.
U slučaju zajednice Ponuditelja, okolnosti iz poglavlja 19.1., 19.2. i 19.3. utvrđuju se za sve članove zajednice pojedinačno.
Odredbe poglavlja 19. odnose se i na podizvoditelje, tj. Ponuditelj je za sve podizvoditelje prikazane u ponudi dužan dokazati da ne postoje obvezni razlozi isključenja.
Svi dokazi i dokumenti traženi u poglavlju 19. ove Dokumentacije za nadmetanje mogu se dostaviti u neovjerenoj preslici.
20. Ostali razlozi isključenja ponuditelja
Naručitelj će isključiti Ponuditelja iz postupka javne nabave:
20.1. ako je nad njime otvoren stečaj, ako je u postupku likvidacije, ako njime upravlja osoba postavljena od strane nadležnog suda, ako je u nagodbi s vjerovnicima, ako je obustavio poslovne djelatnosti ili se nalazi u sličnom postupku prema propisima države sjedišta gospodarskog subjekta;
20.2. ako je nad njime pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka ili postupak likvidacije po službenoj dužnosti, ili postupak nadležnog suda za postavljanje osobe koja će njime upravljati, ili postupak nagodbe s vjerovnicima ili se nalazi u sličnom postupku prema propisima države sjedišta gospodarskog subjekta.
Za potrebe utvrđivanja okolnosti iz poglavlja 20.1 i 20.2, gospodarski subjekt u ponudi dostavlja:
1. izvod iz sudskog, obrtnog ili drugog odgovarajućeg registra države sjedišta gospodarskog subjekta koji ne smije biti stariji od 3 mjeseca računajući od dana početka postupka javne nabave, ili
2. važeći jednakovrijedni dokument koji je izdalo nadležno sudsko ili upravno tijelo u državi sjedišta gospodarskog subjekta, ako se ne izdaje izvod iz točke 1 ili izvod ne sadrži sve podatke potrebne za utvrđivanje tih okolnosti, ili
3. izjavu pod prisegom ili odgovarajuću izjavu osobe koja je po zakonu ovlaštena za zastupanje gospodarskog subjekta ispred nadležne sudske ili upravne vlasti ili bilježnika ili nadležnog strukovnog ili trgovinskog tijela u državi sjedišta gospodarskog subjekta ili izjavu s ovjerenim potpisom kod bilježnika, koje ne smiju biti starije od 3 mjeseca računajući od dana početka postupka javne nabave, ako se u državi sjedišta gospodarskog subjekta ne izdaje izvod iz točke 1 ili dokument iz točke 2 ili oni ne sadrže sve podatke potrebne za utvrđivanje tih okolnosti. Predložak izjave nalazi se u Obrascu 3.2.: Predložak izjave temeljem čl. 68. st. 1. toč. 1. i 2. Zakona o javnoj nabavi ove Dokumentacije za nadmetanje;
20.3. ako je gospodarski subjekt pravomoćno osuđen za kazneno djelo ili prekršaj u vezi s obavljanjem profesionalne djelatnosti, odnosno za odgovarajuće djelo prema propisima države sjedišta gospodarskog subjekta;
20.4. ako je gospodarski subjekt pravomoćno osuđen za bilo koje od kaznenih djela ili prekršaja u vezi s obavljanjem profesionalne djelatnosti, odnosno za odgovarajuće djelo prema propisima države sjedišta gospodarskog subjekta:
— dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom (članak 215.), opasno izvođenje građevinskih radova (članak 221.), neovlaštena uporaba tuđe tvrtke (članak 261.), krivotvorenje službene ili poslovne isprave (članak 279.), ovjeravanje neistinitog sadržaja (članak 281.) iz Kaznenog zakona.
Za potrebe utvrđivanja okolnosti iz poglavlja 20.3 i 20.4. gospodarski subjekt u ponudi dostavlja:
1. izjavu ovjerenu potpisom kod javnog bilježnika osobe koja je po zakonu ovlaštena za zastupanje gospodarskog subjekta ispred nadležne sudske ili upravne vlasti ili bilježnika ili nadležnog strukovnog ili trgovinskog tijela u državi sjedišta gospodarskog subjekta, koje ne smiju biti starija od 3 mjeseca računajući od dana početka postupka javne nabave. Predložak izjave nalazi se u Obrascu 3.3: Predložak izjave (kazneno djelo ili prekršaj u vezi s obavljanjem profesionalne djelatnosti) ove Dokumentacije za nadmetanje.
Naručitelj može tijekom postupka javne nabave radi provjere okolnosti iz poglavlja 20.3 od tijela nadležnog za vođenje kaznene evidencije i razmjenu tih podataka s drugim državama za bilo kojeg Ponuditelja, Ponuditelja ili osobu po zakonu ovlaštenu za zastupanje gospodarskog subjekta zatražiti izdavanje potvrde o činjenicama o kojima to tijelo vodi službenu evidenciju.
Ako Naručitelj nije u mogućnosti pribaviti takvu potvrdu, može od Ponuditelja zatražiti da u primjerenom roku dostavi važeći:
— dokument tijela nadležnog za vođenje kaznene evidencije države sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno države čiji je državljanin osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje gospodarskog subjekta, ili
— jednakovrijedni dokument koji izdaje nadležno sudsko ili upravno tijelo u državi sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno u državi čiji je državljanin osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje gospodarskog subjekta, ako se ne izdaje dokument iz kaznene evidencije iz prve alineje, ili
— izjavu pod prisegom ili odgovarajuću izjavu osobe koja je po zakonu ovlaštena za zastupanje gospodarskog subjekta ispred nadležne sudske ili upravne vlasti ili bilježnika ili nadležnog strukovnog ili trgovinskog tijela u državi sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno u državi čiji je ta osoba državljanin ili izjavu s ovjerenim potpisom kod bilježnika, ako se u državi sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno u državi čiji je ta osoba državljanin ne izdaju dokumenti iz prve i druge alineje ili oni ne obuhvaćaju sva kaznena djela iz poglavlja 20.3.;
20.5. ako je gospodarski subjekt u posljednje 2 godine do početka postupka javne nabave učinio težak profesionalni propust koji javni Naručitelj može dokazati na bilo koji način.
Profesionalni propust u smislu poglavlja 20.5 predstavlja propust koji je gospodarski subjekt ili osoba ovlaštena po zakonu za zastupanje pravne osobe gospodarskog subjekta učinila u obavljanju svoje profesionalne djelatnosti, postupajući protivno odgovarajućim propisima, kolektivnim ugovorima (primjerice, rad radnika bez ugovora o radu ili radnika neprijavljenih na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neisplata minimalne plaće i/ili mirovinskog doprinosa), sklopljenim ugovorima o javnoj nabavi ili pravilima struke koji je primjerice utvrdilo nadležno upravno tijelo, ovlašteno nadzorno tijelo, strukovno ili profesionalno udruženje, ili propust vezan uz izvršenje ugovora koji je doveo do raskida tog ugovora od strane naručitelja ili do drugih težih posljedica.
Postojanje teškog profesionalnog propusta dokazuje javni Naručitelj na temelju objektivne procjene okolnosti svakog pojedinog slučaja.
U slučaju zajednice Ponuditelja, okolnosti iz poglavlja 20.1., 20.2., 20.3., 20.4. i 20.5. ove Dokumentacije za nadmetanje utvrđuju se za sve članove zajednice pojedinačno.
Odredbe poglavlja 20.1., 20.2., 20.3., 20.4. i 20.5. odnose se i na podizvoditelje, tj. Ponuditelj je za sve podizvoditelje prikazane u ponudi dužan dokazati da ne postoje ostali razlozi isključenja.
Svi dokazi i dokumenti traženi u poglavlju 20. ove Dokumentacije za nadmetanje mogu se dostaviti u neovjerenoj preslici.
21.1. Uvjeti pravne i poslovne sposobnosti
21.1.1 Svaki Ponuditelj mora u postupku javne nabave dokazati svoj upis u sudski, obrtni, strukovni ili drugi odgovarajući registar države sjedišta gospodarskog subjekta.
Upis u registar dokazuje se:
1. odgovarajućim izvodom, a ako se oni ne izdaju u državi sjedišta gospodarskog subjekta, gospodarski subjekt može dostaviti izjavu s ovjerom potpisa kod nadležnog tijela. Izvod ili izjava kojom se dokazuje upis u registar ne smije biti starija od 3 mjeseca računajući od dana početka postupka javne nabave. Izjava mora sadržavati sve poslovne aktivnosti koje ima pravo obavljati prema registraciji gospodarskog subjekta.
Registracija za obavljanje djelatnosti projektiranja
Za potrebe obavljanja djelatnosti projektiranja strana pravna osoba sa sjedištem u drugoj državi ugovornici EGP-a (Europskog gospodarskog prostora) koja u toj državi obavlja djelatnost projektiranja sukladno poglavlju VIII. članku 69. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) može u Republici Hrvatskoj privremeno ili povremeno obavljati one poslove koje je prema propisima države u kojoj ima sjedište ovlaštena obavljati, nakon što o tome obavijesti Ministarstvo nadležno za poslove graditeljstva i prostornog uređenja izjavom u pisanom obliku. Uz izjavu strani ponuditelj mora priložiti isprave kojim se dokazuje: pravo obavljanja djelatnosti u državi sjedišta strane pravne osobe i da je osigurana od odgovornosti za štetu koju bi obavljanjem djelatnosti mogla učiniti investitoru ili drugim osobama.
Prema članku 70. strana pravna osoba sa sjedištem u drugoj državi ugovornici EGP-a koja obavlja djelatnost projektiranja, može u Republici Hrvatskoj trajno obavljati djelatnost pod istim uvjetima kao pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima.
Prema članku 71. strana pravna osoba sa sjedištem u trećoj državi (država je članica STO (Svjetske trgovinske organizacije)) koja u trećoj državi obavlja djelatnost projektiranja ima pravo u Republici Hrvatskoj privremeno ili povremeno obavljati tu djelatnost u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima.
Strana pravna osoba sa sjedištem u trećoj državi (država nije članica STO) koja u trećoj državi obavlja djelatnost projektiranja ima pravo u Republici Hrvatskoj, pod pretpostavkom uzajamnosti, privremeno ili povremeno obavljati tu djelatnost u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima (potrebno je dokazati pretpostavku uzajamnosti iz dvostranih međunarodnih ugovora Republike Hrvatske i države strane pravne osobe).
Strana pravna osoba sa sjedištem u trećoj državi koja u trećoj državi obavlja djelatnost projektiranja ima pravo u Republici Hrvatskoj trajno obavljati tu djelatnost pod istim uvjetima kao pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima.
Strani gospodarski subjekti koji ne posjeduju ovlaštenje za trajno obavljanje djelatnosti projektiranja u Republici Hrvatskoj, obvezni su u sklopu ponude osim dokaza o upisu u sudski, obrtni, strukovni ili drugi odgovarajući registar države sjedišta gospodarskog subjekta dostaviti i:
1. izjavu kojom izjavljuju da su prema propisima države sjedišta ovlašteni obavljati poslove projektiranja koji su predmet nadmetanja te da će u slučaju da njihova ponuda bude odabrana kao najpovoljnija Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Republike Hrvatske u pisanom obliku dostaviti izjavu kojom obavještavaju nadležno ministarstvo o obavljanju djelatnosti projektiranja u Republici Hrvatskoj na privremenoj i povremenoj osnovi prema odredbama članka 69. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (Narodne novine, broj 78/15) – Obrazac 3.3: Predložak izjave o namjeri podnošenja obavijesti nadležnom ministarstvu – projektiranje ove Dokumentacije za nadmetanje.
Strani ponuditelj (strana pravna osoba koja ne posjeduje ovlaštenje za trajno obavljanje djelatnosti projektiranja u Republici Hrvatskoj), u slučaju dodjele ugovora, dužan je Naručitelju u roku do Datuma početka, kao što je definiran u članku 8.1 Općih i Posebnih uvjeta ugovora FIDIC, dostaviti dokaz o postupanju sukladno članku 69. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/2015) (vidi i poglavlje 53. ove Dokumentacije za nadmetanje).
Registracija za obavljanje djelatnosti građenja
Za potrebe obavljanja djelatnosti građenja strana pravna osoba sa sjedištem u drugoj državi ugovornici EGP-a (Europskog gospodarskog prostora) koja u toj državi obavlja djelatnost građenja sukladno poglavlju VIII. članku 69. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) može u Republici Hrvatskoj privremeno ili povremeno obavljati one poslove koje je prema propisima države u kojoj ima sjedište ovlaštena obavljati, nakon što o tome obavijesti Ministarstvo nadležno za poslove graditeljstva i prostornog uređenje izjavom u pisanom obliku. Uz izjavu strani ponuditelj mora priložiti isprave kojim se dokazuje: pravo obavljanja djelatnosti u državi sjedišta strane pravne osobe i da je osigurana od odgovornosti za štetu koju bi obavljanjem djelatnosti mogla učiniti investitoru ili drugim osobama.
Prema članku 70. strana pravna osoba sa sjedištem u drugoj državi ugovornici EGP-a koja obavlja djelatnost građenja, može u Republici Hrvatskoj trajno obavljati djelatnost pod istim uvjetima kao pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima.
Prema članku 71. strana pravna osoba sa sjedištem u trećoj državi (država je članica STO (Svjetske trgovinske organizacije)) koja u trećoj državi obavlja djelatnost građenja ima pravo u Republici Hrvatskoj privremeno ili povremeno obavljati tu djelatnost u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima.
Strana pravna osoba sa sjedištem u trećoj državi (država nije članica STO) koja u trećoj državi obavlja djelatnost građenja ima pravo u Republici Hrvatskoj, pod pretpostavkom uzajamnosti, privremeno ili povremeno obavljati tu djelatnost u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima (potrebno je dokazati pretpostavku uzajamnosti iz dvostranih međunarodnih ugovora Republike Hrvatske i države strane pravne osobe).
Strana pravna osoba sa sjedištem u trećoj državi koja u trećoj državi obavlja djelatnost građenja ima pravo u Republici Hrvatskoj trajno obavljati tu djelatnost pod istim uvjetima kao pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/15) i drugim posebnim propisima.
Strani gospodarski subjekti koji ne posjeduju ovlaštenje za trajno obavljanje djelatnosti građenja u Republici Hrvatskoj, obvezni su u sklopu ponude osim dokaza o upisu u sudski, obrtni, strukovni ili drugi odgovarajući registar države sjedišta gospodarskog subjekta dostaviti i:
1. izjavu kojom izjavljuju da su prema propisima države sjedišta ovlašteni obavljati poslove građenja koji su predmet nadmetanja te da će u slučaju da njihova ponuda bude odabrana kao najpovoljnija Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Republike Hrvatske u pisanom obliku dostaviti izjavu kojom obavještavaju nadležno ministarstvo o obavljanju djelatnosti građenja u Republici Hrvatskoj na privremenoj i povremenoj osnovi prema odredbama članka 69. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (Narodne novine, broj 78/15) - Obrazac 3.4: Predložak izjave o namjeri podnošenja obavijesti nadležnom ministarstvu – građenje ove Dokumentacije za nadmetanje.
Strani ponuditelj (strana pravna osoba koja ne posjeduje ovlaštenje za trajno obavljanje djelatnosti građenja u Republici Hrvatskoj), u slučaju dodjele ugovora, dužan je Naručitelju u roku do Datuma početka, kao što je definiran u članku 8.1. Općih i Posebnih uvjeta ugovora FIDIC, dostaviti dokaz o postupanju sukladno članku 69. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje (NN br. 78/2015) (vidi i poglavlje 53. ove Dokumentacije za nadmetanje).
Ukoliko je sposobnost iz točke 21.1.1 potrebna samo za izvršavanje dijela predmeta nabave, tada tu sposobnost dokazuje onaj član zajednice ponuditelja i/ili podizvoditelj koji će izvršavati taj dio predmeta nabave.
21.1.2 Suglasnost Državne geodetske uprave za obavljanje stručnih geodetskih poslova, koji su sastavni dio predmeta nabave, ili odgovarajuće ovlaštenje za obavljanje tih stručnih geodetskih poslova u državi porijekla ponuditelja ili izjava ponuditelja pod prisegom da u svojoj državi ima pravo obavljati te stručne geodetske poslove.
Ponuditelj koji ima prebivalište, odnosno sjedište u Republici Hrvatskoj dužan je priložiti Suglasnost Državne geodetske uprave za obavljanje stručnih geodetskih poslova koja pokriva stručne geodetske poslove, koji su sastavni dio predmeta nabave. Ponuditelj mora priložiti i Potvrdu Državne geodetske uprave o evidenciji Suglasnosti, kojom se potvrđuje da je Suglasnost na snazi. Strani ponuditelj koji ima sjedište u stranoj državi, odnosno koji je državljanin strane države je dužan priložiti odgovarajuće ovlaštenje za obavljanje stručnih geodetskih poslova, koji su sastavni dio predmeta nabave, u državi prebivališta, odnosno sjedišta stranog ponuditelja. Ako se u državi iz koje dolazi strani ponuditelj geodetska djelatnost obavlja bez posebnog ovlaštenja, kao dokaz poslovne kvalifikacije za strane ponuditelje priznaje se i izjava ponuditelja pod prisegom da u svojoj državi ima pravo obavljati stručne geodetske poslove, koji su sastavni dio predmeta nabave.
Strani ponuditelj, u slučaju dodjele ugovora, dužan je Naručitelju u roku do Datuma početka, kao što je definiran u članku 8.1. Općih i Posebnih uvjeta ugovora FIDIC, dostaviti odgovarajuća valjana rješenja Državne geodetske uprave sukladno člancima 16.–18. Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti (NN br. 152/08, 61/11 i 56/13) (vidi točku 53. ove Dokumentacije za nadmetanje).
Ponuditelj mora dokazati pravnu sposobnost iz poglavlja 21.1.1 za sebe / sve članove zajednice Ponuditelja (u slučaju zajednice Ponuditelja) i za sve podizvoditelje (ako nastupa s podizvoditeljima).
Ponuditelj mora dokazati sposobnost iz poglavlja 21.1.2 za sebe / jednog ili više članova zajednice Ponuditelja zajednički (u slučaju zajednice Ponuditelja) i/ili za podizvoditelja (ako nastupa s podizvoditeljima) – tj. za onaj gospodarski subjekt koji će biti zadužen za izvršenje predmetnog dijela ugovora.

III.2.2)Ekonomska i financijska sposobnost

Informacije i formalnosti potrebne za ocjenjivanje ispunjenja zahtjeva: 21.2. Uvjeti financijske sposobnosti
21.2.1 Ponuditelj mora u postupku javne nabave dokazati da je njegov ukupni godišnji promet u posljednje 3 dostupne financijske godine zajedno jednak ili veći od procijenjene vrijednosti nabave.
21.2.2 Ponuditelj mora u postupku javne nabave dokazati da njegov glavni račun nije bio u blokadi niti jedan dan u 6 mjeseci unatrag od dana objave ove javne nabave.
Financijska sposobnost Ponuditelja se dokazuje:
1. bilancom, računom dobiti i gubitka, odnosno odgovarajućim financijskim izvještajem, ako je njihovo objavljivanje propisano u državi sjedišta gospodarskog subjekta, za posljednje 3 dostupne financijske godine, i
2. dokumentom izdanim od bankarskih ili drugih financijskih institucija kojima se dokazuje solventnost gospodarskog subjekta na primjer SOL – 2 ili BON – 2, ili drugi dokument.
Naručitelj u ovoj Dokumentaciji za nadmetanje ne određuje starost traženog dokumenta. Traženim dokazom Ponuditelji moraju obuhvatiti period najranije od dana objave ove javne nabave.
Traženim dokazom financijske sposobnosti, gospodarski subjekt dokazuje da ima stabilno financijsko poslovanje na način da ne može dovesti u pitanje izvršenje svojih ugovornih obveza, a posljedično tome i izvršenje obveza Naručitelja prema krajnjim korisnicima svojih usluga. Blokada računa je pokazatelj da gospodarski subjekt nije u mogućnosti podmirivati svoje tekuće dospjele obveze, što posljedično može dovesti do nemogućnosti izvršavanja ugovora prema Naručitelju sukladno dokumentaciji za nadmetanje i ponudi.
Kako bi osigurao usporedivost ponuda i kako bi traženi dokaz za Naručitelja ispunio svoju svrhu, Naručitelj nije odredio starost predmetnog dokaza, već je odredio da traženi dokaz financijske sposobnosti mora obuhvatiti bilo koji period od 6 mjeseci unutar posljednjih 365 dana prije dana javnog otvaranja ponuda. Bez ovakvog propisivanja navedenog dokaza financijske sposobnosti, ponude ponuditelja bi mogle biti neusporedive primjerice na način da bi jedan ponuditelj dostavio dokaz izdan u proteklih mjesec dana, a drugi dokaz koji je izdan prije 5 godina. Naručitelj bi obadva dokaza morao ocijeniti valjanima, ukoliko bi obadva dokaza ispunjavala uvjete propisane Dokumentacijom za nadmetanje bez obzira kada bili izdani. Jasno je da dokaz (primjerice SOL-2) izdan prije 5 godina ne ispunjava svrhu propisanu Dokumentacijom za nadmetanje i Zakonom o javnoj nabavi budući da su se podaci iz navedenog dokaza mogli promijeniti više puta.
Ako gospodarski subjekt ima više od jednog računa za redovno poslovanje, dužan je dostaviti obrazac BON-2/SOL-2 za glavni račun (račun za izvršenje). Glavni račun je račun za redovno poslovanje na kojem se izvršavaju nalozi za plaćanje zakonskih obveza i javnih prihoda, nalozi za naplatu vrijednosnih papira i instrumenata osiguranja plaćanja te nalozi s naslova izvršenja sudskih odluka i drugih ovršnih isprava i na kojem se vodi evidencija o neizvršenim osnovama za plaćanje.
Ako iz opravdanog razloga gospodarski subjekt nije u mogućnosti dostaviti dokument o financijskoj sposobnosti koji je Naručitelj tražio, on može dokazati financijsku sposobnost i bilo kojim drugim dokumentom koji Naručitelj smatra prikladnim.
Sposobnost iz poglavlja 21.2. ponuditelj / članovi zajednice Ponuditelja (u slučaju zajednice Ponuditelja) i podizvoditelji (ako se samostalni ponuditelj ili zajednica ponuditelja oslanja na financijsku sposobnost podizvoditelja) dokazuju zajednički.
Temeljem članka 71. stavak 2. Zakona o javnoj nabavi gospodarski subjekt može se, po potrebi za određene ugovore, osloniti na sposobnost drugih subjekata, bez obzira na pravnu prirodu njihova međusobna odnosa. U tom slučaju gospodarski subjekt mora dokazati Naručitelju da će imati na raspolaganju nužne resurse, primjerice, prihvaćanjem obveze drugih subjekata u tu svrhu.
Pod istim uvjetima, zajednica ponuditelja može se osloniti na sposobnost članova zajednice ponuditelja ili drugih subjekata.

III.2.3)Tehnička sposobnost

Informacije i formalnosti potrebne za ocjenjivanje ispunjenja zahtjeva: 21.3. Uvjeti tehničke i stručne sposobnosti
Ponuditelj tehničku i stručnu sposobnost dokazuje na sljedeći način:
1. popisom značajnih ugovora o uslugama projektiranja izvršenih u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom 3 godine koje prethode toj godini s iznosom i datumom pružene usluge te nazivom druge ugovorne strane, pripremljenom na Obrascu 5.1: Iskustvo ponuditelja u projektiranju ove Dokumentacije za nadmetanje, i
2. ovjerenim potvrdama o uredno ispunjenim ugovorima o uslugama projektiranja. Ako je druga ugovorna strana Naručitelj u smislu Zakona o javnoj nabavi, popis ugovora o uslugama mora sadržavati ili mu kao dokaz mora biti priložena potvrda izdana ili potpisana od Naručitelja. Ako je druga ugovorna strana privatni subjekt, popis ugovora o uslugama kao dokaz o uredno pruženoj usluzi sadrži ili mu se prilaže potvrda tog subjekta, a u nedostatku iste vrijedi izjava gospodarskog subjekta uz dokaz da je potvrda zatražena. Ako je potrebno, Naručitelj može izravno od druge ugovorne strane zatražiti provjeru istinitosti potvrde, i
3. popisom značajnih ugovora o radovima izvršenih u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom 5 godina koje prethode toj godini s iznosom i datumom izvršenih radova te nazivom druge ugovorne strane, pripremljenom na Obrascu 5.2: Iskustvo ponuditelja u izvođenju radova ove Dokumentacije za nadmetanje, i
4. ovjerenim potvrdama o uredno ispunjenim ugovorima o radovima. Ako je druga ugovorna strana Naručitelj u smislu Zakona o javnoj nabavi, popis ugovora o radovima mora sadržavati ili mu kao dokaz mora biti priložena potvrda izdana ili potpisana od Naručitelja. Ako je druga ugovorna strana privatni subjekt, popis ugovora o radovima kao dokaz o uredno pruženoj usluzi sadrži ili mu se prilaže potvrda tog subjekta, a u nedostatku iste vrijedi izjava gospodarskog subjekta uz dokaz da je potvrda zatražena. Ako je potrebno, Naručitelj može izravno od druge ugovorne strane zatražiti provjeru istinitosti potvrde, i
5. popisom s podacima o stručnom kadru koji će sudjelovati u realizaciji usluga i radova, pripremljenom na Obrascu 6: Ključno osoblje ove Dokumentacije za nadmetanje, i
6. životopisima stručnog kadra koji moraju biti pripremljeni na Obrascu 7: Životopis stručnog osoblja ove Dokumentacije za nadmetanje, i
7. ovjerenim potvrdama Naručitelja ili privatnog subjekta iz kojih je vidljivo da je ponuditeljevo stručno osoblje izvršilo ugovore u svojstvu kako je navedeno u odgovarajućim životopisima (Obrazac 7: Životopis stručnog osoblja) pod točkom 6. (Specifično stručno iskustvo), i
8. potvrdama o ovlaštenju za projektiranje za ključnog stručnjaka 1. Stručnjak iz Republike Hrvatske dužan je priložiti potvrdu o članstvu u odgovarajućoj stručnoj komori ovlaštenih inženjera Republike Hrvatske. Strani stručnjak je dužan priložiti odgovarajuće ovlaštenje za projektiranje u državi porijekla stručnjaka, odnosno u državi čiji je ta osoba državljanin. Ako se u državi iz koje dolazi strani stručnjak poslovi projektiranja u svojstvu odgovorne osobe obavljaju bez posebnog ovlaštenja, kao dokaz stručne kvalifikacije za strane stručnjake priznaje se i izjava stručnjaka pod prisegom da u svojoj državi ima pravo obavljati poslove projektiranja u svojstvu odgovorne osobe;
9. potvrdama o ovlaštenju za vođenje građenja. Stručnjak iz Republike Hrvatske dužan je priložiti potvrdu o upisu u evidenciju Imenika ovlaštenih voditelja građenja, sukladno članku 28. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (NN br. 78/15). Strani stručnjak je dužan priložiti odgovarajuće ovlaštenje za vođenje građenja, odnosno izvođenje radova u državi porijekla stručnjaka, odnosno u državi čiji je ta osoba državljanin. Ako se u državi iz koje dolazi strani stručnjak poslovi vođenja građenja, odnosno izvođenje radova u svojstvu odgovorne osobe obavljaju bez posebnog ovlaštenja, kao dokaz stručne kvalifikacije za strane stručnjake priznaje se i izjava stručnjaka pod prisegom da u svojoj državi ima pravo obavljati poslove vođenja građenja, odnosno izvođenje radova u svojstvu odgovorne osobe.
Potvrdama koje je priložio u svojoj ponudi, a koje su izdane ili potpisane od strane Naručitelja u smislu Zakona o javnoj nabavi ili koje su izdane od privatnog subjekta ili priloženim izjavama gospodarskog subjekta o uredno izvršenim Ugovorima uz dokaz da je potvrda zatražena, Ponuditelj mora dokazati da je uredno izvršio slijedeće:
21.3.1 Izvršenje Ugovora za izradu projektne dokumentacije (glavni projekt) izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES. ili izvršenje Ugovora za izradu projektne dokumentacije (glavni projekt) izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja, minimalne investicijske vrijednosti radova 20 000 000 HRK. Ugovori moraju biti završeni u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom 3 godine koje prethode toj godini. Ponuditelju je dozvoljeno dostaviti najviše 2 potvrde za dokazivanje ovog uvjeta;
21.3.2 Izvršenje Ugovora u svojstvu izvođača koji se odnosi na izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES ili Izvršenje Ugovora u svojstvu izvođača koji se odnosi na izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja pročišćavanja minimalne investicijske vrijednosti radova 20 000 000 HRK. Ugovori moraju biti završeni u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom 3 godine koje prethode toj godini. Ponuditelju je dozvoljeno dostaviti najviše 2 potvrde za dokazivanje ovog uvjeta.
Napomena: 1 potvrda o uredno izvršenim Ugovorima može pokrivati više od jednog gore navedenog uvjeta.
Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo – projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja aglomeracije Đakovo” se sastoji od izuzetno složenih i raznovrsnih vodnih građevina čije je izvođenje predmet radova, te budući da se radi o ugovorima velike investicijske vrijednosti, ocjena je Naručitelja kako odabrani Ponuditelj mora posjedovati izuzetno iskustvo u sličnim ili istim poslovima. Iz tog su razloga postavljeni uvjeti tehničke sposobnosti koji su razmjerni predmetu nabave.
Stručno osoblje koje Ponuditelj mora imati na raspolaganju s traženim uvjetima je dano u nastavku.
Napomena: 1 osoba ne može obavljati više od jedne dolje navedene funkcije.
21.3.3 Stručnjak 1: Ovlašteni inženjer građevinarstva – glavni projektant
Kvalifikacije i vještine:
— uspješno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kojim se stječe akademski naziv magistar inženjer građevinske struke ili uspješno završen specijalistički diplomski stručni studij kojim se stječe stručni naziv stručni specijalist inženjer građevinske struke ako je tijekom cijelog svog studija stekao najmanje 300 ECTS bodova ili
— Članstvo u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva ili odgovarajuće ovlaštenje za projektiranje u državi porijekla stručnjaka ili izjava stranog stručnjaka pod prisegom da u svojoj državi ima pravo obavljati poslove projektiranja u svojstvu odgovorne osobe;
Specifično stručno iskustvo:
— Rad na poziciji projektanta i/ili glavnog projektanta na min. 1 projektu koji obuhvaća projektiranje izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES ili
— izvršenje Ugovora za izradu projektne dokumentacije (glavni projekt) izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja, minimalne investicijske vrijednosti radova 20 000 000 HRK.
21.3.4 Stručnjak 2: Projektant tehnologije
Kvalifikacije i vještine:
Visoka stručna sprema odnosno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij u znanstvenom polju građevinarstva, strojarstva, biotehnologije, kemijskog inženjerstva i tehnologije ili prehrambene tehnologije;
Specifično stručno iskustvo:
— Rad na poziciji projektanta tehnologije na min. 1 projektu koji obuhvaća projektiranje izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES.
— Rad na poziciji voditelja pokusnog rada na min.1 projektu koji obuhvaća izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES što uključuje vođenje pokusnog rada, obuku osoblja naručitelja i izradu priručnika o rukovanju i održavanju.
21.3.5 Stručnjak 3: Inženjer Gradilišta – voditelj građevinskih radova
Kvalifikacije i vještine:
— uspješno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kojim se stječe akademski naziv magistar inženjer građevinske struke ili uspješno završen specijalistički diplomski stručni studij kojim se stječe stručni naziv stručni specijalist inženjer građevinske struke ako je tijekom cijelog svog studija stekao najmanje 300 ECTS bodova ili
— Ispunjavanje uvjeta za upis u imenik ovlaštenih voditelja građenja sukladno članku 28. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (NN br. 78/15);
Specifično stručno iskustvo:
— Rad na poziciji inženjera gradilišta na min. 1 projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES.
21.3.6 Stručnjak 4: Inženjer Gradilišta – voditelj strojarskih radova
Kvalifikacije i vještine:
— uspješno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kojim se stječe akademski naziv magistar inženjer strojarske struke ili uspješno završen specijalistički diplomski stručni studij kojim se stječe stručni naziv stručni specijalist inženjer strojarske struke ako je tijekom cijelog svog studija stekao najmanje 300 ECTS bodova ili
— Ispunjavanje uvjeta za upis u imenik ovlaštenih voditelja građenja sukladno članku 28. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (NN br. 78/15);
Specifično stručno iskustvo:
— Rad na poziciji inženjera gradilišta na ugradnji strojarske opreme na min. 1 projektu izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja s kapacitetom od najmanje 20 000 ES
21.3.7 Stručnjak 5: Inženjer Gradilišta – voditelj elektro radova
Kvalifikacije i vještine:
— uspješno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kojim se stječe akademski naziv magistar inženjer elektrotehničke struke ili uspješno završen specijalistički diplomski stručni studij kojim se stječe stručni naziv stručni specijalist inženjer elektrotehničke struke ako je tijekom cijelog svog studija stekao najmanje 300 ECTS bodova ili
— Ispunjavanje uvjeta za upis u imenik ovlaštenih voditelja građenja sukladno članku 28. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju (NN br. 78/15);
Specifično stručno iskustvo:
— Rad na poziciji inženjera gradilišta na ugradnji elektrotehničke opreme na min. 1 projektu izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja s kapacitetom od najmanje 20.000 ES.
Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo – projektiranje i izvođenje radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja aglomeracije Đakovo” se sastoji od izuzetno složenih i raznovrsnih vodnih građevina čije je izvođenje predmet radova. Ocjena je Naručitelja kako odabrani Ponuditelj mora na raspolaganju imati stručni kadar s iskustvom u sličnim ili istim poslovima.
Napomena:
Ponuditelj može u izvršenju Ugovora angažirati i veći broj stručnjaka uz ograničenje da svakako mora angažirati minimum stručnjaka koje je naveo u Obrascu 6: Ključno osoblje ove Dokumentacije za nadmetanje.
Ponuditelj koji bude odabran kao najpovoljniji u ovom postupku javne nabave i s kojim Naručitelj sklopi Ugovor o javnoj nabavi, obvezan je za realizaciju projekta angažirati sve osobe koje je naveo u Obrascu 6: Ključno osoblje ove Dokumentacije za nadmetanje.
U slučaju da odabrani ponuditelj želi promijeniti stručni kadar koji je nominirao u svojoj ponudi, za to će ishoditi prethodnu suglasnost Naručitelja navodeći detalje o kadru koji namjerava uvesti u izvršenje Ugovora sukladno provedenom postupku javne nabave.
Sposobnost iz poglavlja 21.3. ponuditelj / članovi zajednice Ponuditelja (u slučaju zajednice Ponuditelja) i podizvoditelji (ako se samostalni ponuditelj ili zajednica ponuditelja oslanja na tehničku i stručnu sposobnost podizvoditelja) dokazuju zajednički.
Temeljem članka 72. stavak 6. Zakona o javnoj nabavi gospodarski subjekt može se, po potrebi za određene ugovore, osloniti na sposobnost drugih subjekata, bez obzira na pravnu prirodu njihova međusobna odnosa. U tom slučaju gospodarski subjekt mora dokazati Naručitelju da će imati na raspolaganju nužne resurse, primjerice, prihvaćanjem obveze drugih subjekata u tu svrhu.
Pod istim uvjetima, zajednica ponuditelja može se osloniti na sposobnost članova zajednice ponuditelja ili drugih subjekata.
Svi dokazi i dokumenti traženi u poglavlju 21. ove Dokumentacije za nadmetanje mogu se dostaviti u neovjerenoj preslici.

III.2.4)Podaci o rezerviranim ugovorima

III.3)Posebni uvjeti za ugovore o javnim uslugama

III.3.1)Podaci o određenoj profesiji

III.3.2)Osobe odgovorne za izvršenje usluge

Odjeljak IV.: Postupak

IV.1)Vrsta postupka

IV.1.1)Vrsta postupka

Otvoreni postupak

IV.2)Kriteriji za odabir ponude

IV.2.1)Kriteriji za odabir ponude

Ekonomski najpovoljnija ponuda u odnosu na kriterije niže navedene

1. Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda u skladu s člankom 82. stavak 1. Zakona o javnoj nabavi. Kriterij za odabir ekonomski najpovoljnije ponude temeljiti će se na slijedećoj formuli: UC = GR + [ 16 x OTJAMČENO x QaM] UC – ukupna cijena ponude bez PDV-a (kn) GR – cijena ponude bez PDV-a za građenje (kn) OT – jamčeni godišnji operativni trošak bez PDV-a (kn) (HRK/m3) Ekonomski najpovoljnija ponuda je ona s najnižim iznosom UC. Ako su 2 ili više valjanih ponuda jednako rangirane prema kriteriju za odabir ponude, Naručitelj će odabrati ponudu koja je zaprimljena ranije. Naručitelj će preuzeti iznose cijene ponude prema Troškovniku – Knjiga 4, odnosno Ponudbenom listu za: — građenje (GR) prema „Cijeni ponude” bez PDV-a (kn), — operativne troškove (OT) prema „Jamčenom godišnjem operativnom trošku” bez PDV-a (kn). Napomena: Naručitelj je primijenio faktor 16 koji je određen kao faktor neto sadašnje vrijednosti operativnih troškova postrojenja u razdoblju od 30 godina primjenjujući diskontnu stopu od 4 %. Jednako tako u slučaju kazne za prekoračenje zajamčenog godišnjeg operativnog troška postrojenja (UPOV-a) primijeniti će se faktor 16. Time je iznos kazne određen na način da Izvođač Naručitelju kompenzira financijske gubitke uzrokovane visokim operativnim troškovima UPOV-a. Naručitelj će između prihvatljivih ponuda sposobnih ponuditelja odabrati ekonomski najpovoljniju ponudu na temelju operativnih troškova ponuđenog tehničkog rješenja i sveukupne cijene ponude. Ako su 2 ili više valjanih ponuda jednako rangirane prema ukupnoj ocjeni ponude, Naručitelj će odabrati ponudu koja je zaprimljena ranije.. Značaj 0

IV.2.2)Podaci o elektroničkoj dražbi

Provodi se elektronička dražba: ne

IV.3)Administrativni podaci

IV.3.1)Evidencijski broj koji je dodijelio naručitelj:

Ev.br.60/3/16

IV.3.2)Ranija objava(e) vezana uz isti ugovor

ne

IV.3.3)Uvjeti za preuzimanje dokumentacije za nadmetanje i dodatne dokumentacije (osim za DSN)

Dokumentacija se naplaćuje: ne

IV.3.4)Rok za dostavu ponuda ili zahtjeva za sudjelovanje

27.6.2016 - 11:00

IV.3.5)Jezik(ci) na kojem(ima) ponude ili zahtjevi za sudjelovanje moraju biti sastavljeni

hrvatski.

IV.3.6)Rok valjanosti ponude

danima: 120 (od isteka roka za dostavu ponuda)

IV.3.7)Uvjeti za javno otvaranje ponuda

Datum: 27.6.2016 - 11:00

Mjesto

Đakovački vodovod d.o.o., Bana Josipa Jelačića 65, 31 400 Đakovo.

Odjeljak VI.: Dopunski podaci

VI.1)Podaci o obnavljanjima

Ovaj ugovor će se obnavljati: ne

VI.2)Podaci o fondovima Europske unije

Ugovor je u vezi s projektom i/ili programom koji se financira iz fondova Europske unije: da
Uputa na projekt(e) i/ili program(e): Konkurentnost i kohezija: Operativni program 2014-2020.

VI.3)Dodatni podaci:

VI.4)Žalbeni postupak

VI.4.1)Tijelo nadležno za žalbeni postupak

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave
95857869241
Koturaška cesta 43/IV
10000 Zagreb
HRVATSKA
E-pošta: dkom@dkom.hr

Telefon: +385 14559930
Internetska adresa: www.dkom.hr

Telefaks: +385 14559933

VI.4.2)Podnošenje žalbe

Detaljnji podaci o roku(ovima) za podnošenje žalbe: Pravo na žalbu ima svaka fizička osoba, pravna osoba i zajednica fizičkih i/ili pravnih osoba koja ima ili je imala pravni interes za dobivanje ugovora o javnoj nabavi i koja je pretrpjela ili bi mogla pretrpjeti štetu od navodnoga kršenja subjektivnih prava.
Pravo na žalbu ima i središnje tijelo državne uprave nadležno za sustav javne nabave i nadležno državno odvjetništvo.
Žalba se izjavljuje Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, Koturaška cesta 43/IV, 10000 Zagreb.
Žalba se izjavljuje u pisanom obliku. Žalba se dostavlja neposredno, poštom, kao i elektroničkim putem ako su za to ostvareni obostrani uvjeti dostavljanja elektroničkih isprava u skladu s propisom o elektroničkom potpisu.
Žalba se izjavljuje u roku 10 dana od dana:
— objave poziva na nadmetanje u odnosu na sadržaj poziva na nadmetanje i dokumentacije za nadmetanje, te dodatne dokumentacije ako postoji,
— objave izmjene dokumentacije za nadmetanje u odnosu na sadržaj izmjene dokumentacije,
— otvaranja ponuda u odnosu na propuštanje Naručitelja da odgovori na pravodobno dostavljen zahtjev za objašnjenjem ili izmjenom vezanom za dokumentaciju za nadmetanje te na postupak otvaranja ponuda,
— primitka odluke o odabiru ili odluke o poništenju u odnosu na postupak pregleda, ocjene i odabira ponuda odnosno razloge poništenja.
Žalitelj koji je propustio izjaviti žalbu u određenoj fazi otvorenog postupka javne nabave sukladno gore navedenim opcijama nema pravo na žalbu u kasnijoj fazi postupka za prethodnu fazu.
Žalba mora sadržavati najmanje podatke navedene u članku 159. Zakona o javnoj nabavi. Istodobno s dostavljanjem žalbe Državnoj komisiji, žalitelj je obvezan primjerak žalbe dostaviti i Naručitelju na dokaziv način.
U slučaju izjavljivanja žalbe na dokumentaciju za nadmetanje ili izmjenu dokumentacije za nadmetanje, Naručitelj će, sukladno članku 157. Zakona o javnoj nabavi, objaviti informaciju da je izjavljena žalba i da se zaustavlja postupak javne nabave.

VI.4.3)Služba od koje se mogu dobiti podaci o podnošenju žalbe

VI.5)Datum slanja ove objave:

15.4.2016

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: