Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 19.05.2020. 07:39

Javni poziv za dodjelu općinskih podsticaja sa Transfera za razvoj poljoprivrede planiranog u budžetu Općine Zavidovići za 2020. godinu

Izvor: Akta.ba, 15.05.2020.

BOSNA I HERCEGOVINA 

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE 

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON 

OPĆINA ZAVIDOVIĆI

 

Broj:02-11-898-3/20. 

Datum:12.05.2020.

 

Na osnovu člana 39. Statuta Općine Zavidovići ("Sl. glasnik Općine Zavidovići", broj 5/08 i 5a/08), Programa utroška sredstava sa transfera za razvoj poljoprivrede, planiranog u budžetu Općine Zavidovići za 2020. godinu broj 08-11-784/20. od 18.02.2020. godine i Zakljućka Općine Zavidovići broj 02-11¬898/2/20 od 04.03.2020. godine o usvajanju Programa, Općinski načelnik Zavidovići objavljuje

 

 

JAVNI POZIV

ZA DODJELU OPĆINSKIH PODSTICAJA 

SA „TRANSFERA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE" 

PLANIRANOG U BUDŽETU OPĆINE ZAVIDOVIĆI ZA 2020. GODINU

 

Pozivaju se poljoprivredni proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u Općini Zavidovići da podnesu prijave za ostvarivanje općinskih podsticaja u poljoprivredi za 2020 godinu prema slijedećim modelima: 

1.1. Podrška za uzgoj stoke - držanje grla goveda,  25 000,00 KM

1.2. Sufinansiranje nabavke lijekova i hrane za pčele udruženju pčelara „Pčelar", Zavidovići  5 000,00 KM  

1.3. Podrška novim nasadima jagodičastog , bobičastog i drugog voća podignutim u jesen 2019. i u proljeće 2020. godine 4 000,00 KM

1.4. Podrška za postojeće nasade jagodičastog i bobičastog voća, 17 500,00 KM

1.5. Podrška za ugovorenu proizvodnju povrća zasijanog ili zasađenog u proljeće 2020. godine  15 000,00 KM

1.6. Podrška za proizvodnju povrća u plastenicima u 2020 godini  8 000,00 KM

1.7. Podrška za proizvodnju žitarica i krmnog bilja 

(kukuruz, pšenica, raž, ječam, zob,tritikale, stočna grahorica , grašak, silažni kukuruz, DTS-djetelinske smjese i dr.) 5 000,00 KM

1.8. Rezervna sredstva                                                                                       

UKUPNO: 90.000,00 KM

 

OPĆI USLOVI:

- Da podnosilac zahtjeva za podsticaj ima prebivalište kao fizičko lice ili sjedište za pravna lica na teritoriji općine Zavidovići,

- Podsticaj mogu ostvariti sva pravna i fizička lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata kao nositelji poljoprivredne proizvodnje, osim lica koja su korisnici sredstava iz projekta nabavke plastenika koji realizuje Kornišon-Bosnia iz Kalesije na području općine Zavidovići u 2020 godini, a isti projekat sufinansira Općina Zavidovići.

- Podsticaj se može ostvariti samo za proizvodnje koje su prijavljene u RPG u Općini Zavidovići a koje se odnose na proizvodnju u stočarskoj ili biljnoj proizvodnji, osim u opravdanim slučajevima onemogućenosti prijave proizvodnje u datim rokovima.

- Podsticaj ne mogu ostvariti lica koja su u ranijem periodu nenamjenski utrošila sredstva za podsticaje dobijena od Općine, kao ni lica koja imaju bilo kakvih neizmirenih obaveza prema Općini Zavidovići, niti lica koja su ranije ostvarila podsticaj prevarom kao i lica koja prijave za podsticaj veći obim proizvodnje i veći broj grla stoke nego što stvarno posjeduju na gazdinstvu.

- Korisnici sredstava iz ovog programa, koji su pravna lica i obrtnici, dužni su dostaviti potvrdu nadležne porezne uprave da nemaju dospjelih, a neizmirenih poreznih obaveza.

- Zahtjevi za podsticaj, sa propisanom dokumentacijom, dostavljaju se na protokol Općine Zavidovići do 30. Juna 2020 godine.

- Svi korisnici podsticaja moraju dostaviti pismene dokaze o proizvodnji ili nabavci (račun, fiskalni račun, ugovor, otpremnica, pismenu izjavu i slično), što je preciznije utvrđeno posebnim uslovima)

 

POSEBNI USLOVI:

1.1. Podrška za uzgoj i posjedovanje goveda, (krava, bikova, muške i ženske junadi).

Pravo na podsticaj za držanje ženskih rasplodnih grla goveda imaju proizvođači koji u vlastitom ili zakupljenom objektu odnosno na imanju, drže minimalno dvije, a maksimalno pet rasplodnih krava, starosti preko 24 mjeseca, minimalno jedno do maksimalno dva grla muške ili ženske junadi goveda starosti preko sedam mjeseci, a koja su prijavljena u RPG i RK na ime podnosioca zahtjeva.

Visina podsticaja iznosi 200,00 KM po prijavljenom grlu goveda, (krava i junadi).

Svi podnosioci podsticaja koji imaju veći broj grla stoke od maksimalnog broja u svakoj od pomenutih kategorija stoke iz ovog programa nemaju pravo na općinski podsticaj i upućuju se na ostvarivanje podsticaja putem kantonalnog i federalnog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev koji će sadržavati:

- Ime, prezime, adresa, broj telefona, jmbg;

- Broj transakcijskog/tekućeg računa i naziv banke u kojoj je otvoren;

- Broj grla prijavljenih za poticaj sa kategorijama grla,

- Broj poljoprivrednog gazdinstva i broj klijenta; 

- Ovjerene kopije pasoša za grla goveda.

- Ovjerena izjava da rasplodna grla za koja je ostvaren podsticaj neće biti prodana ili otuđena u periodu od najmanje dvanaest mjeseci od dana ostvarivanja podsticaja

 

1.2.   Sufinansiranje nabavke lijekova i hrane za pčele udruženju pčelara „Pčelar" Zavidovići

Sredstva će se dodijeliti Udruženju građana „Pčelar" Zavidovići. Udruženje je dužno da u roku od 60 dana od dodjele sredstava, prema Općinskom načelniku podnese izvještaj Upravnog odbora o realizaciji odobrenih sredstava, sa tabelarnim pregledom koji će minimalno sadržavati ime i prezime člana Udruženja, broj lične karte, iznos dodijeljenih sredstava i svojeručni potpis člana Udruženja.

Pravo na sufinansiranje imaju svi članovi Udruženja „PČELAR" srazmjerno broju košnica. Općinski načelnik će, ukoliko se ukaže potreba, imenovati posebnu komisiju koja će izvršiti provjeru činjeničnog stanja.

 

Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev koji će sadržavati:

- Naziv udruženja, sjedište, broj klijenta iz RK,

- Broj transakcijskog/tekućeg računa i naziv banke u kojoj je otvoren,

- Potvrda o izmirenim poreskim obavezama za predhodnu godinu,

- Zbirni fiskalni račun i poreska faktura u iznosu od najmanje 3.000,00 KM, (ili pojedinačni računi od članova udruženje), o nabavci lijekova ili hrane za pčele u 2020. godini,

- Dokaz o namj enski utrošenim sredstvima za posljednja dodijeljena sredstva po javnom pozivu za dodjelu sredstava.

 

1.3. Podrška novim nasadima jagodičastog, bobičastog i drugog voća podignutim u jesen 2019. godine i u proljeće 2020. Godine

Pravo na podsticaj imaju sva pravna i fizička lica koja su u jesen 2019. godine do proljeća 2020. godine podigli novi nasad jagodičastog , bobičastog i drugog voća. Podrška se odnosi na visinu cijene za kupljene sadnice voća po računu za sadnice na iznos minimalno 100,00 KM do maksimalno 500,00 KM .

Visina podsticaja iznosi minimalno 100,00 KM do maksimalno 500,00 KM.

Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev koji će sadržavati:

- Ime, prezime, adresa, broj telefona, jmbg, površina novog nasada;

- Broj transakcijskog/tekućeg računa i naziv banke u kojoj je otvoren;

- Naziv parcele, broj katastarske čestice, koja je prijavljena u RPG i RK na ime podnosioca zahtjeva.

- Broj poljoprivrednog gazdinstva i broj klijenta;

- Fiskalni račun i dokaz da se isti račun odnosi na korisnika podsticaja, (poreska faktura, otpremnica ovjerena od prodavača i td.)

 

1.4. Podrška za postojeće nasade jagodičastog i bobičastog voća u 2020 godini.

Pravo na podsticaj imaju lica koja su prijavila proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća u RPG u Općini Zavidovići, koja imaju nasad jagodičastog i/ili bobičastog voća površine od jednog duluma do maksimalno 10 duluma i imaju ugovor o otkupu voća zaključen sa određenim pravnim licem.

Visina podsticaja iznosi 100 KM po jednom dulumu površine nasada voćnjaka. 

Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev uz koji će se priložiti:

- ovjerena kopija Ugovora sa otkupljivačem,

- Lista korištenja iz RPG-a o prijavljenom nasadu u 2020 godini.

 

1.5. Podrška za ugovorenu proizvodnju povrća zasijanog ili zasađenog u proljeće 2020. Godine

Pravo na podsticaj imaju pravna i fizička lica koja su u jesen 2019 godine i u proljeće 2020. godine izvršli sjetvu ili sadnju povrća na površini od minimalno 0,05 ha, (pola duluma). te da je proizvodnja prijavljena u RPG u Općini Zavidovići. Ne priznaje se proizvodnja povrća u plastenicima iz razloga što je ista predviđena pod drugom tačkom ovog javnog poziva. Visina podsticaja iznosi 200,00 KM po 0,1 ha, (dulumu).

 

Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev koji sadrži:

- Ime, prezime, adresa, broj telefona, jmbg, zasađena površina;

- Broj transakcijskog/tekućeg računa i naziv banke u kojoj je otvoren;

- Naziv parcele, broj katastarske čestice, koja je prijavljena u RPG i RK na ime podnosioca zahtjeva.

- Broj poljoprivrednog gazdinstva i broj klijenta;

- Fiskalni račun i poresku fakturu za kupljeno sjeme ili presadnice izdat na ime podnosioca zahtjeva i ugovor o zasnivanju proizvodnje i/ili otkupu povrća koje je zasijano ili zasađeno.

 

1.6. Podrška za proizvodnju povrća u plastenicima u 2020 godini

Pravo na podsticaj imaju poljoprivredni proizvođači koji posjeduju plasteničku proizvodnju povrća na površini minimalno 100 m2 do maksimalno 400 m2 i da su istu proizvodnju prijavili u RPG u Općini Zavidovići.

Visina podsticaja iznosi 1,00 KM/m2 površine plastenika. Lica koja posjeduju više od 400 m2 plasteničke proizvodnje nemaju pravo na općinski podsticaj za plasteničku proizvodnju i upućuju se na ostvarivanje podsticaja putem kantonalnog Ministarstva za poljoprivredu,šumerstvo i vodoprivredu. Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev koji sadrži:

- Ime, prezime, adresa, broj telefona, jmbg, ukupna površina plastenika;

- Broj transakcijskog/tekućeg računa i naziv banke u kojoj je otvoren;

- Naziv parcele, broj katastarske čestice gdje je plastenička proizvodnja, koja je prijavljena u RPG i RK na ime podnosioca zahtjeva.

- Broj poljoprivrednog gazdinstva i broj klijenta;

 

1.7. Podrška za proizvodnju žitarica i krmnog bilja (kukuruza, pšenice, ječma, zobi, raži, tritikalea, stočnog graška, stočnog sirka, silažnog kukuruza, djetelinsko travnih smjesa i drugih krmnih kultura na min. 0,2 ha, (dva duluma) do maksimalno 2,0 ha, (dvadeset duluma).

Pravo na podsticaj imaju pravna i fizička lica koja su u jesen 2019 godine i u proljeće 2020. godine zasnovali proizvodnju žitarica i/ili krmnog bilja, na površini od minimalno 0,2 ha do maksimalno 20,0 ha (od 3 do 20 duluma).

Lica koja su korisnici podsticaja za kupovinu sjetvenih paketa za proljetnu sjetvu, ili su članovi njihovih porodica isti korisnici, nemaju pravo na ostvarivanje podsticaja za proizvodnju žitarica i krmnog bilja po zasnovanoj površini istoga bilja. Visina podsticaja iznosi 50,00 KM po 0,1 ha, (dulumu), površine.

Lica koja posjeduju više od 20 duluma pod kulturom žitarica i/ili krmnog bilja nemaju pravo na općinski podsticaj za proizvodnju žitarica i krmnog bilja i upućuju se na ostvarivanje podsticaja putem nadležnog Ministarstva za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo.

 

Na Javni poziv se dostavlja popunjen zahtjev koji sadrži:

- Ime, prezime, adresa, broj telefona, jmbg, zasijane površine;

- Broj transakcij skog/tekućeg računa i naziv banke u kojoj je otvoren;

- Naziv parcele, broj katastarske čestice, koja je prijavljena u RPG i RK, a ukoliko nije prijavljena uz zahtjev priložiti dokaz o vlasništvu ili pravu korištenja zemljišta,

- Broj poljoprivrednog gazdinstva i broj klijenta;

- Fiskalni račun izdat na ime podnosioca zahtjeva za kupljeno sjeme ili fiskalni račun bez imena podnosioca zahtjeva i poreznu fakturu ili otpremnica izdata na ime podnosioca zahtjeva, kao i drugi dokazi. Svi računi i otpremnice moraju biti izdati ranije od dana 31.03.2020 godine.

 

1.8. Rezervna sredstva

Rezervna sredstva se mogu rasporediti na podsticaj poljoprivrednicima za nepredviđene stavke iz ovog Programa a prije svega za:

- Eventualne administrativne greške iz perioda dodjele općinskih podsticaja tokom 2019 godine,

- Iznenadna uginuća stoke kod poljoprivrednih proizvođača prijavljenih u RPG u Općini Zavidovići,

- Druge opravdane zahtjeve.

 

OBAVEZE SVIH KORISNIKA NAKON OSTVARIVANJA PODSTICAJA:

Svaki korisnik podsticaja dužan je dobijena sredstva namjenski iskoristiti. Ukoliko se konstatuje da je korisnik podsticaja dobio sredstva na osnovu netačnih podataka ili ako su nenamjenski utrošena, korisnik gubi pravo da konkuriše za bilo koju vrstu podsticaja u razdoblju od pet godina, a nenamjenski utrošena ili prevarom dobijena sredstva će morati vratiti. Ovu kontrolu će vršiti Komisija koju formira Općinski načelnik nakon dodjele podsticajnih sredstava za svaku godinu.

Evidenciju svih korisnika podsticajnih sredstava iz budžeta Općine Zavidovići i podatke o namjenskom utrošku sredstava će voditi Služba za upravu poljoprivrede, vodoprivrede i komunalnih poslova.

 

Završne odredbe:

- Posebna Komisija imenovana od Općinskog načelnika će odlučivati o usklađenosti zahtjeva sa programom, izvršenim upisima poljoprivrednika, korisnika Programa, u RPG i RK i prijavi poljoprivrednih površina u RPG i RK na koje se traži podsticaj , te će po nalogu Općinskog načelnika izvršiti obilazak terena i donijeti prijedlog Zaključka o isplati podsticaja.

- Sve evidencije o korisnicima podsticaja vodi Služba za upravu poljoprivrede, vodoprivrede i komunalnih poslova.

- Ukoliko se pojavi veći broj kandidata koji ispunjavaju uslove za podsticaje po određenim modelima, ukupan iznos podsticaja predviđen programom dijeli se na ukupan broj prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove, tako da iznos podsticaja po jedinici mjere u tom slučaju može biti i manji nego što je predviđen.

- Ukoliko određeni iznos podsticaja po nekom od modela ostane neiskorišten, Općinski načelnik zadržava pravo preraspodjele novčane sume na neki od drugih modela podsticaja.

- Obrazac zahtjeva za podsticaje će izraditi nadležna služba Općine Zavidovići, a aplikanti će ga moći preuzeti na info-pultu Općine.

- Općinski načelnik zadržava pravo da umanji iznos podsticaja po pojedinim ili svim modelima ukoliko izvršenje budžeta bude manje od planiranog.

- Određuje se limit po jednom korisniku podsticaja od 2.000,00 KM kao maksimalni iznos za ostvarivanje podsticajnih sredstava po svim modelima podsticaja iz Budžeta Općine Zavidovići za 2020. godinu.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: