Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 21.01.2019. 14:55

Nabavka usluga sistematskog liječničkog pregleda

Izvor: Akta.ba, 21.01.2019.

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA

U POSTUPKU DODJELE UGOVORA KOJI ZA PREDMET JAVNE NABAVE IMA USLUGE IZ ANEKSA II DIO B ZAKONA O JAVNIM NABAVAMA

 

Br. nabave: I-8269/18-71

Predmet nabave: Sistematski liječnički pregledi

Mostar, siječanj 2019. godine

 

Broj: V-3-203/19

Mostar, 21.01.2019. godine

U skladu sa odredbama čl. 8 stav 1. Zakona o javnim nabavama (Sl. glasnik BiH br. 39/14 - u daljem tekstu Zakon) te temeljem odredbi Pravilnika o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II. dio B Zakona o javnim nabavama (Sl. glasnik BiH br. 66/16), naručitelj/ugovorno tijelo: JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar dana 21.01.2019. godine objavljuje na web stranici www.ephzhb.ba , te dostavlja na najmanje tri adrese ovaj

 

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA

za nabavu usluga: Sistematski liječnički pregledi

 

1. PODACI O UGOVORNOM TIJELU:

Ugovorno tijelo/naručitelj: JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Adresa: Ulica Mile Budaka 106a, 88000 Mostar

IDB/JIB: 4227248350007

Telefon: 036 335 726

Faks: 036 335 786

Web stranica: www.ephzhb.ba

 

2. KONTAKT INFORMACIJE:

Komunikacija između ponuditelja i Ugovornog tijela odvija se pisanim putem preko kontakt osoba koje su ovlaštene da vode komunikaciju u ime Ugovornog tijela:

Opći dio: Nada Pandža

e-mail: nada.pandza@ephzhb.ba i/ili

Tehnički dio: Darko Tutiš

e-mail: darko.tutis@ephzhb.ba

 

3. PREDMET JAVNE NABAVE:

Predmet nabave obuhvaća pružanje usluga sistematskih liječničkih pregleda za zaposlenike JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Navedene usluge su zakonska obveza poslodavca regulirana Zakonom o zaštiti na radu (Sl. list BiH br. 22/90), važećim kolektivnim ugovorom elektroprivredne djelatnosti u FBiH, Pravilnikom o zaštiti na radu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Pravilnikom o radu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i Pravilnikom o uvjetima za utvrđivanje radnih mjesta sa posebnim uvjetima rada i liječničkim pregledima radnika na tim radnim mjestima u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Navedenim zakonskim i podzakonskim aktima utvrđena je obveza poslodavca da jednom godišnje organizira periodične liječničke preglede za zaposlenike koji rade na radnim mjestima sa posebnim uvjetima rada, te jednom u dvije godine za ostale zaposlenike, a sve u cilju prevencije odnosno poboljšanja zdravlja, kao i sigurnosti zaposlenika na svakom radnom mjestu.

Predmetne usluge su navedene u Aneksu 2. dio B Zakona, redni broj 9. - Zdravstvene i socijalne usluge.

Oznaka (šifra) JRJN - CPV kod: 85100000-0 usluge u području zdravstva.

Predmet nabave 'Usluge sistematskih liječničkih pregleda' je podijeljen u lot-ove kako slijedi:

LOT 1 Mostar (Mostar, Doljani, Rama)

LOT 2 Čapljina (Čapljina, Stolac, Čitluk, Neum, Ravno)

LOT 3 Grude (Grude, Široki Brijeg)

LOT 4 Posušje

LOT 5 Ljubuški

LOT 6 Tomislavgrad (Tomislavgrad, Livno, Kupres, Drvar, Grahovo, Glamoč)

LOT 7 Novi Travnik (Novi Travnik, Vitez, Busovača, Nova Bila, Uskoplje)

LOT 8 Jajce (Jajce, Dobretići)

LOT 9 Kiseljak (Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Vareš)

LOT 10 Žepče (Žepče, Novi Šeher, Usora)

LOT 11 Orašje (Orašje, Odžak, Domaljevac)

 

Nazivi općina odnosno gradova koji su navedeni u zagradi pored naziva svakog lota označavaju mjesta gdje se nalaze poslovnice JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i čiji su djelatnici obuhvaćeni sistematskim pregledom.

Količina predmeta nabave specificirana je u Obrascu za cijenu ponude - Aneks 2 ovog poziva. Iskazane su okvirne količine usluga za sve potrebne liječničke preglede. Pružanje sistematskih liječničkih pregleda trebalo bi obuhvatiti broj zaposlenika koji je specificiran u Obrascima za cijenu ponude (Aneks 2 ) za sve lot-ove, ali ovaj broj može biti manji ili veći od navedenog, odnosno stvarno nabavljena količina usluga na temelju zaključenih ugovora se može razlikovati od okvirnih količina po pojedinim stavkama, iskazanih u Aneksu 2 - Obrascu za cijenu ponude. Ukupna plaćanja bez PDV-a na temelju zaključenih ugovora ne smiju prelaziti ugovorenu vrijednost nabave za svaki lot.

Tehničke specifikacije usluga su dane u sklopu Opisa usluga i Obrasca za cijenu ponude, koji su dati kao prilozi ovog poziva: Aneks 6 i Aneks 2.

Ponuditelji mogu dati ponudu za jedan lot ili više lotova ili za sve lotove. Ponuditelj mora nuditi jednaku vrstu i kvalitetu usluga na svim lokacijama - mjestima izvršenja usluga sistematskih liječničkih pregleda za koje daje ponudu.

Ponuditelj mora biti u mogućnosti obaviti cjelokupni sistematski liječnički pregled za svakog pojedinačnog zaposlenika unutar jednog radnog dana.

Period u kojem u planirano pružanje predmetnih usluga tj. period važenja ugovora je 24 (dvadesetčetiri) mjeseca od stupanja ugovora na snagu. Ugovorno tijelo će nakon stupanja ugovora na snagu narudžbenicom zatražiti početak pružanja predmetnih usluga. Narudžbenicom će se specificirati usluge koje treba izvršiti, količina i mjesto izvršenja. Rok za izvršenje predmetnih usluga je 2 (dva) mjeseca po izdanoj narudžbenici.

Mjesto pružanja usluga sistematskih liječničkih pregleda: Zahtjev ugovornog tijela je da se usluge sistematskih liječničkih pregleda radnika izvršavaju u prostorijama/ordinacijama ponuditelja na području jedne od općina odnosno gradova obuhvaćenih svakim pojedinačnim lot-om. U ovom slučaju troškove organizacije prijevoza zaposlenika snosi ugovorno tijelo.

Ukoliko ponuditelj koji nudi usluge sistematskih liječničkih pregleda radnika za određeni lot nema raspoloživu polikliniku (zdravstvenu ustanovu) u mjestu pružanja usluga kako je naprijed definirano tj. u jednoj od općina ili gradova obuhvaćenih predmetnim lot-om, isti može ponuditi obavljanje usluga sistematskih liječničkih pregleda na drugoj lokaciji, uz obaveznu organizaciju prijevoza radnika Ugovornog tijela od adrese radnog mjesta radnika do mjesta izvršenja usluge o svom trošku. Za ugovorno tijelo nije prihvatljivo da se zaposlenici prevoze sredstvima javnog prijevoza. Organizacija prijevoza kao i sam trošak prijevoza moraju biti uračunati u jediničnu cijenu pojedinačnog pregleda.

Zbog potrebe održavanja kontinuiteta poslovnih procesa unutar ugovornog tijela, raspored, termini i veličina grupa radnika predviđenih za sistematski liječnički pregled za određeni dan će biti prethodno obostrano usuglašeni između ugovornih strana.

Plaćanje izvršenih usluga: 30 (trideset) dana od prijema fakture.

Procijenjena vrijednost nabave:

LOT 1                   241.370,00 KM bez PDV-a.

LOT 2                     74.400,00 KM    bez PDV-a.

LOT 3                     61.270,00 KM    bez PDV-a.

LOT 4                     15.185,00 KM    bez PDV-a.

LOT  5                    15.590,00 KM    bez PDV-a.

LOT 6                     58.160,00 KM    bez PDV-a.

LOT 7                     40.600,00 KM    bez PDV-a.

LOT 8                     38.250,00 KM    bez PDV-a.

LOT 9                     14.900,00 KM    bez PDV-a.

LOT 10                  13.690,00 KM    bez PDV-a.

LOT 11                  35.555,00 KM    bez PDV-a.

 

Plan nabava za 2018. godinu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar:

OJ Proizvodnja električne energije - redni br. 28; OJ Distribucija električne energije - redni broj 14; OJ Opskrba električnom energijom - redni broj 18;

Direkcija Društva - Pravni poslovi - redni broj 86 (Izmjene i dopune Plana nabava za 2018. godinu).

 

4. OPĆI PODACI O POSTUPKU NABAVE

4.1.1 Poziv za dostavu ponuda je objavljen na web stranici ugovornog tijela: www.ephzhb.ba i poslan na najmanje tri adrese dana 21.01.2019. godine.

4.1.2 VAŽNO: Zainteresirani gospodarski subjekti koji su ovaj poziv za dostavu ponuda/tendersku dokumentaciju preuzeli sa web stranice ugovornog tijela, da bi stekli svojstvo sudionika (ponuditelja) u predmetnom postupku nabave, OBVEZNI SU 'Potvrdu o preuzimanju poziva za dostavu ponuda' (Aneks 7 iz poziva) popuniti traženim podatcima, potpisati, ovjeriti i bez odlaganja dostaviti kontakt osobi ugovornog tijela na fax br. +387 36 335 786 ili na kontakt e-mail: nada.pandza@ephzhb.ba (skenirana potvrda).

Gospodarski subjekti koji su ovaj poziv za dostavu ponuda/tendersku dokumentaciju preuzeli sa web stranice ugovornog tijela a koji nisu dostavili potvrdu o preuzimanju ovog poziva za dostavu ponuda/dokumentacije na gore opisani način, NE SMATRAJU SE sudionicima u predmetnom postupku te će njihove ponude biti ODBAČENE.

4.1.3 Zainteresirani ponuditeljii mogu tražiti pojašnjenje tenderske dokumentacije od ugovornog tijela u pisanoj formi, i to pravovremeno, a najkasnije 10 (deset) dana prije isteka roka za podnošenje ponuda. Ugovorno tijelo će pojašnjenje staviti ponuditeljima na raspolaganje na web stranici: www.ephzhb.ba najkasnije 5 (pet) dana prije isteka roka za podnošenje ponuda.

4.1.4 Ugovorno tijelo može u svako doba izmijeniti ili dopuniti ovaj poziv za dostavu ponuda/tendersku dokumentaciju objavom na web stranici: www.ephzhb.ba, i to najkasnije 5 (pet) dana prije datuma koji je određen kao rok za podnošenje ponuda. Izvršena izmjena će biti sastavni dio tenderske dokumentacije. U slučaju da takve izmjene podrazumijevaju suštinsku promjenu predmeta nabave, ugovorno tijelo produžit će rok za prijem ponuda za najmanje 7 (sedam) dana.

4.1.5 Nabava se provodi primjenom posebnog režima postupka dodjele ugovora koji za predmet javne nabave ima usluge iz Aneksa II dio B u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima kojima se uređuju javne nabave.

4.1.6 Nije predviđeno pregovaranje.

4.1.7 Vrsta ugovora o javnoj nabavi: usluge

4.1.8 Nije predviđeno zaključivanje okvirnog sporazuma.

4.1.9 Razdoblje na koje se zaključuje ugovor: 24 (dvadesetčetiri) mjeseca.

 

5. Popis gospodarskih subjekata s kojim je ugovorno tijelo u sukobu interesa

Na temelju članka 52. stavak (4) Zakona o javnim nabavama, ugovorno tijelo ne može zaključivati ugovore sa sljedećim gospodarskim subjektom/subjektima:

Ugovorno tijelo nema saznanja o gospodarskim subjektima s kojima ne smije zaključiti ugovore o javnoj nabavi u smislu sukoba interesa sukladno članku 52. stavak (4) Zakona o javnim nabavama.

 

6. UVJETI ZA KVALIFIKACIJU

6.1 Sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti

6.1.1 Što se tiče profesionalne sposobnosti za obavljanje profesionalne djelatnosti, ponuditelji moraju biti registrirani za obavljanje profesionalne djelatnosti koja je u vezi s predmetom nabave.

6.1.2 U svrhu dokazivanja profesionalne sposobnosti ponuditelji trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u odgovarajućem profesionalnom ili drugom registru u zemlji u kojoj su registrirani ili da osiguraju posebnu izjavu ili potvrdu nadležnog tijela kojom se dokazuje njihovo pravo da obavljaju profesionalnu djelatnost, koja je u vezi sa predmetom nabavke. Dostavljeni dokazi se priznaju, bez obzira na kojem nivou vlasti su izdati.

Za ugovorno tijelo prihvatljivo je dostavljanje Rješenja o upisu u sudski registar sa svim izmjenama ili aktuelni Izvod iz sudskog registra kojim su obuhvaćene sve izmjene u sudskom registru i koji nije stariji od 3 (tri) mjeseca od dana izdavanja;

6.1.3 Dokazi koji se dostavljaju moraju biti originali ili ovjerene kopije originala.

6.1.4 U slučaju da se u ponudi ne dostave navedeni dokumenti u vezi sposobnosti obavljanja profesionalne djelatnosti ponuditelja ili se ne dostave na način kako je naprijed traženo, ponuditelj će biti isključen iz daljeg učešća zbog neispunjavanja navedenog uvjeta za kvalifikaciju.

6.1.5 Ukoliko ponudu dostavlja grupa ponuditelja, svi članovi grupe zajedno moraju biti registrirani za obavljanje djelatnosti koja je predmet nabavke. Svaki član grupe je dužan dostaviti dokaz o registraciji.

6.2 Tehnička i profesionalna sposobnost

6.2.1 Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuditelj treba ispuniti sljedeće minimalne uvjete: 

a) uspješno iskustvo u realizaciji najmanje 1 (jednog) ugovora u prethodne 3 (tri) godine čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na predloženi ugovor, a čija vrijednost bez PDV-a nije manja od procijenjene vrijednosti lot-a.

b) ponuditelj raspolaže sa ključnim osobljem ili tehničkim odjelima potrebnim za izvršenje usluga sistematskih liječničkih pregleda radnika;

c) ponuditelj raspolaže sa uređajima i tehničkom opremom potrebnom za obavljanje sistematskih liječničkih pregleda radnika;

d) ponuditelj je u mogućnosti obaviti cjelokupni sistematski liječnički pregled za svakog pojedinačnog radnika unutar jednog radnog dana;

Ukoliko ponuditelj nudi više lotova, potrebno je da uvjet iz tč. 6.2.1. pod a) ispunjava kumulativno npr. ukoliko nudi lotove 1 i 2, mora imati uspješno iskustvo u realizaciji minimalno dva (2) ugovora u zahtijevanim iznosima ili 1 (jedan) uspješno realiziran ugovor u vrijednosti zbroja zahtijevanih iznosa za te lotove.

6.2.2 Ocjena tehničke i profesionalne sposobnosti ponuditelja će se izvršiti temeljem slijedećih izjava i dokumenata koje dostave dobavljači:

a) lista izvršenih ugovora o uslugama, čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na predloženi ugovor a koje su izvedene u posljednje 3 (tri) godine, računajući unazad od datuma objave poziva za dostavu ponuda, uz obvezno prilaganje potvrda o zadovoljavajućoj izvedbi navedenih ugovora za minimalno jedan ugovor tražen tč. 6.2.1 a). Potvrde moraju sadržavati podatke o vrsti usluga, vrijednosti i obimu usluga, vremenu i primatelju usluga, te navode jesu li usluge izvedene u skladu s pravilima poslovanja i jesu li propisno okončane. Potvrde moraju biti dostavljene u originalu ili kao ovjerena kopija, i potpisane i ovjerene od strane primatelja usluga tj. druge ugovorne strane. Ugovorno tijelo se može izravno obratiti bilo kojem tijelu sa liste koja je priložena, sa zahtjevom za potvrdu navedenih činjenica.

b) izjava ponuditelja o ključnom osoblju (popis liječnika specijalista imenom i prezimenom) koje će biti neposredno angažirano na pružanju predmetnih usluga, sa navedenom obrazovnom i stručnom kvalifikacijom i radnim statusom kod ponuditelja. U ovu svrhu ponuditelji obavezno koriste obrazac Aneks 10. Iz Izjave mora biti vidljivo da ponuditelj raspolaže traženim stručnim osobljem za svaki specijalistički pregled, po svakoj stavci/pregledu iz Obrasca za cijenu ponude - Aneks 2.

c) izjava ponuditelja o uređajima i tehničkoj opremi koju ponuditelj ima na raspolaganju za pružanje predmetnih usluga (specificirati opremu). U ovu svrhu ponuditelji obavezno koriste obrazac Aneks 10. Iz Izjave mora biti vidljivo da ponuditelj raspolaže potrebnim uređajima i tehničkom opremom za svaki specijalistički pregled, po svakoj stavci/pregledu iz Obrasca za cijenu ponude - Aneks 2.

U svrhu dokazivanja da ispunjava kriterije iz podtč. 6.2.1 b) i c), ponuditelj se može osloniti na sposobnost drugih gospodarskih subjekata, bez obzira na pravnu prirodu njihovog međusobnog odnosa. U tom slučaju ponuditelj mora dokazati ugovornom tijelu da će imati na raspolaganju resurse potrebne za izvršenje ugovora, te uz tražene Izjave dostaviti i odgovarajući ugovor, npr. ugovor o djelu, ugovor o poslovnoj suradnji ili sličan dokument iz kojeg će biti vidljivo da drugi gospodarski subjekt stavlja na raspolaganje svoje resurse ponuditelju.

Povjerenstvo za javne nabave može tijekom pregleda i ocjene ponuda tražiti provjeru podataka koje je ponuditelj istakao i u pisanoj formi zahtijevati dalje dokaze u vezi s pojedinostima koje su navedene u ponudi i koje su povezane s kvalifikacijom ponuditelja.

d) izjava ponuditelja da će omogućiti obavljanje cjelokupnog sistematskog liječničkog pregleda za svakog pojedinačnog radnika unutar jednog radnog dana. U ovu svrhu ponuditelji obavezno koriste obrazac Aneks 10. 

Napomena: Prilikom sačinjavanja izjave iz tč. 6.2.2 pod b), c) i d), ponuditelji obavezno moraju koristiti obrazac iz Aneksa 10 ovog poziva.

6.2.3. Svi dokazi traženi točkom 2.3.2. trebaju biti dostavljeni kao original ili ovjerena kopija.

6.3 Grupa ponuditelja

6.3.1. Više ponuditelja može se udružiti i dostaviti zajedničku ponudu, neovisno o uređenju njihova međusobnog odnosa. Odgovornost ponuditelja iz grupe ponuditelja je solidarna. U zaiedničkoi ponudi mora biti navedeno koji će dio ugovora o javnoj nabavi (predmet, količina, vrijednost i procentualni iznos od ukupne vrijednosti) izvršavati pojedini član grupe ponuditelja. U slučaju da ponudu dostavlja grupa ponuditelja, ugovorno tijelo će ispunjavanje kvalifikacijskih uvjeta grupe ponuditelja izvršiti na sljedeći način:

- uvjete koji su navedeni pod točkom 6.1. mora ispunjavati svaki član grupe ponuditelja pojedinačno, te svaki od članova grupe ponuditelja mora dostaviti dokumentaciju kojom dokazuje ispunjavanje postavljenih uvjeta;

- grupa ponuditelja kao cjelina mora ispuniti uvjete koji su navedeni u točki 6.2 tenderske dokumentacije, što znači da grupa ponuditelja može kumulativno ispunjavati postavljene uvjete i dostaviti dokumentaciju kojom dokazuju ispunjavanje postavljenih uvjeta;

Dokumentaciju dostaviti na način na koji je ovom tenderskom dokumentacijom predviđeno dostavljanje dokaza.

6.3.2 Grupa ponuditelja kojoj je dodjeljen ugovor u ovom postupku javne nabave dužna je dostaviti orginal ili ovjerenu presliku pravnog akta o udruživanju u grupu ponuditelja, u roku od pet (5) dana od dana prijema odluke o izboru najpovoljnije ponude. Navedeni pravni akt mora sadržavati: podatke o svakom članu zajednice ponuditelja (naziv i sjedište ponuditelja, adresa, ID ili nacionalni identifikacijski broj prema zemlji sjedišta gospodarskog subjekta, broj računa, navod o tome je li ponuditelj u sustavu PDV-a, adresa za dostavu pošte, adresa e-pošte, kontakt osoba ponuditelja, broj telefona i broj telefaksa), uz obveznu naznaku člana grupe ponuditelja (nositelja grupe) koji je ovlašten za komunikaciju s naručiteljem i ovlaštenje za potpisivanje ugovora u ime grupe ponuditelja kao i utvrđenu solidarnu odgovornost između članova grupe ponuditelja za obaveze koje preuzima grupa ponuditelja. Ponuditelj je dužan dostaviti račun nositelja grupe ponuditelja na koji će Naručitelj vršiti uplate po sklopljenom ugovoru.

6.3.3 Ukoliko ponuditelj ne dostavi naprijed utvrđeni pravni akt sa zahtijevanim podacima, ugovor će se dodijeliti sljedećem ponuditelju s rang liste.

6.3.4 Ukoliko ponuditelj sudjeluje u predmetnom postupku nabave kao član grupe ponuditelja, ne može u istom sudjelovati i samostalno sa svojom ponudom, niti kao član druge grupe ponuditelja, odnosno postupanje suprotno zahtjevu ugovornog tijela imat će za posljedicu odbijanje svih ponuda u kojima je taj ponuditelj učestvovao.

6.3.5 Grupa ponuditelja ne mora osnovati novu pravnu osobu kako bi sudjelovala u ovom postupku javne nabavke. Skupina ponuditelja solidarno odgovara za izvršenje ugovora.

Napomena: Skupina ponuditelja može uz svoju ponudu odmah dostaviti i original ili ovjerenu kopiju pravnog akta o udruživanju. Ovim se oslobađa obveze naknadnog dostavljanja originala ili ovjerene kopije ako bude izabrana.

6.4 Sukob interesa

6.4.1 Sukladno članku 52. Zakona, kao i drugim važećim propisima u BiH, ugovorno tijelo odbit će ponudu ukoliko je ponuditelj koji je dostavio ponudu, dao ili namjerava dati sadašnjem ili bivšem uposleniku ugovornog tijela poklon u vidu novčanog iznosa ili u nekom drugom obliku, u pokušaju da izvrši utjecaj na neki postupak ili na odluku ili na sam tijek postupka javne nabave. Ugovorno tijelo će u pisanoj formi obavijestiti ponuditelja i Agenciju za javne nabave o odbijanju ponude, te o razlozima za to i o tome će napraviti zabilješku u izvješću o postupku nabave.

Ponuditelj je obvezan uz ponudu dostaviti i posebnu pisanu izjavu da nije nudio mito niti sudjelovao u bilo kakvim radnjama čiji je cilj korupcija u javnoj nabavi i to u obliku utvrđenom Aneksom 5 tenderske dokumentacije koji je sastavi dio ove tenderske dokumentacije. Izjava ne smije biti starija od datuma/dana objave obavijesti za predmetnu nabavu.

6.4.2 U slučaju da ponuda prouzrokuje ili može da prouzrokuje sukob interesa u skladu s propisima u BiH (član 52. Zakona), ugovorno tijelo će postupiti u skladu s tim propisima, što uključuje i obrazloženo odbijanje takve ponude. S tim u vezi, ponuda će biti odbijena ako:

- rukovoditelj ugovornog tijela ili član upravnog ili nadzornog odbora tog ugovornog tijela istodobno obavlja upravljačke poslove u gospodarskom subjektu koji dostavlja ponudu, ili

- ako je rukovoditelj ugovornog tijela ili član upravnog ili nadzornog odbora tog ugovornog tijela istodobno i vlasnik poslovnog udjela, dionica odnosno drugih prava na osnovu kojih sudjeluje u upravljanju, odnosno u kapitalu tog gospodarskog subjekta sa više od 20% ili

- ako je ponuditelj izravno ili neizravno sudjelovao u tehničkim konzultacijama za vrijeme pripreme postupka javne nabavke, a ne može objektivno da dokaže da njegovo sudjelovanje u tehničkim konzultacijama ne ograničava konkurenciju, te da svi ponuditelji imaju jednak tretman u postupku, a sve sukladno odredbama članka 52. stav 5), 6) i 7) Zakona.

6.4.3 U slučaju da ponuda koju ugovorno tijelo primi tijekom postupka javne nabave prouzroči ili može prouzročiti sukob interesa u skladu s važećim propisima o sukobu interesa u Bosni i Hercegovini, ugovorno tijelo dužno je postupiti u skladu s propisima u Bosni i Hercegovini.

 

7. PRIPREMA PONUDE

7.1.1. Ponuditelji su obvezni da pripreme ponudu u skladu s kriterijima i zahtjevima koji su utvrđeni u ovoj tenderskoj dokumentaciji tj. pozivu za dostavu ponude. Ponude koje nisu u skladu s ovom tenderskom dokumentacijom će biti odbačene kao neprihvatljive.

7.1.2. Ponuditelji snose sve troškove nastale na ime pripreme i dostavljanja njihovih ponuda. Ugovorno tijelo ne snosi nikakve troškove ponuditelja u postupku javne nabave.

7.1.3. Ponuda i svi dokumenti i korespondencija u vezi sa ponudom između ponuditelja i ugovornog tijela moraju biti napisani na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini. Prateći dokumenti, dokazi o ispunjavanju uvjeta ili tiskana literatura koju dostavlja ponuditelj mogu biti napisani na nekom drugom jeziku koji se najčešće koristi u međunarodnoj trgovini, pod uvjetom da je dostavljen i zvaničan prijevod odgovarajućih poglavlja na jezik na kojem je napisana ponuda. Pod zvaničnim prijevodom smatra se prijevod ovjeren o strane sudskog tumača.

7.1.4 Ponuda se izrađuje na način da čini cjelinu i mora biti napisana neizbrisivom tintom. Ispravke u ponudi moraju biti izrađene na način da su vidljive i potvrđene potpisom ponuditelja, uz navođenje datuma ispravke. Svi listovi ponude moraju biti čvrsto uvezani na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova, osim garantnih dokumenata. Dijelove ponude kao što su uzorci, katalozi, mediji za pohranjivanje podataka i sl. koji ne mogu biti uvezani, ponuditelj obilježava nazivom i navodi u sadržaju ponude kao dio ponude. Sve stranice ponude moraju biti numerirane na način da je vidljiv redni broj stranice, sukladno članu 8. stav (6) i (7) Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda („Službeni glasnik BiH, broj 90/14). Ako ponuda sadrži štampanu literaturu, brošure, kataloge i sl. koji imaju izvorno numerisane brojeve, onda se ti dijelovi ponude ne moraju dodatno numerirati.

7.1.5 Ako zbog obima ili drugih objektivnih okolnosti ponuda ne može biti izrađena na način da čini cjelinu, onda se izrađuje u dva ili više dijelova. U tom slučaju svaki dio se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova, a ponuditelj mora u sadržaju ponude navesti od  koliko se dijelova ponuda sastoji. Kada ponuda sadrži više dijelova, stranice se označavaju na način da svaki slijedeći dio započinje rednim brojem kojim se nastavlja redni broj stranice kojim završava prethodni dio.

7.1.6 Pri izradi ponude ponuditelji ne smiju mijenjati niti nadopunjavati tekst Obrazaca, kao ni drugi originalni tekst ovoga poziva.

7.1.7 Ponuda treba biti vlastoručno potpisana od zakonski ovlaštene osobe ponuditelja i ovjerena pečatom ponuditelja.

7.2 Sadržaj ponude

7.2.1. Ponuda treba sadržavati sljedeće elemente (član 58. Zakona):

a) Popunjen, potpisan i ovjeren Obrazac za dostavljanje ponude, koji je sadržan u dokumentaciji ovog poziva za dostavljanje ponude,

b) Popunjen, potpisan i ovjeren Obrazac za cijenu ponude, koji je sadržan u dokumentaciji ovog poziva za dostavljanje ponude,

c) Izvod iz sudskog registra ili ekvivalentan dokument koji je izdalo nadležno tijelo ili tijelo u zemlji podrijetla ili zemlji iz koje ta osoba dolazi, a koji pokazuje da je ponuditelj registriran za obavljanje predmetne djelatnosti;

d) Izjave i potvrde kojima ponuditelj dokazuje svoju tehničku i profesionalnu sposobnost (lista izvršenih usluga, potvrda za jedan uspješno izvršen ugovor u zahtijevanom iznosu, Izjava ponuditelja o ključnom osoblju, o tehničkoj opremljenosti i o mogućnosti da cjelokupan sistematski pregled za svakog pojedinačnog zaposlenika izvrši u okviru jednog dana - prema Aneksu 10), dokazi o raspoloživosti osoblja i opreme ukoliko navedeno osoblje nije stalno zasposleno kod ponuditelja odnosno ako ponuditelj nema navedenu opremu u vlasništvu, te ostali dokazi zahtijevani TD)

e) Izjava ovjerenu kod nadležnog tijela (tijelo uprave ili notar) u skladu sa čl. 52. Zakona;

f) Potpisan i ovjeren nacrt ugovora koji je dan kao prilog ovog poziva.

g) Obrazac povjerljivih informacija u skladu sa aneksom 3 - ukoliko ih ponuditelj ima;

h) Parafiran opis usluga - Aneks 6;

i) Jamstvo za ozbiljnost ponude, ukoliko je traženo pozivom za dostavu ponude;

j) Popis dokumentacije koja je priložena uz ponudu.

Ukoliko ponuditelj ne dostavi tražene dokumente na način kako je opisano ovom TD, njegova ponuda će biti odbačena.

7.2.2 Svaki ponuditelj može dostaviti samo jednu ponudu. Nije dozvoljeno da ponuditelji dostave više modaliteta ponude, niti više modaliteta za podkriterije kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Ponude ponuditelja koji preda ili sudjeluje s više ponuda, samostalno ili u okviru grupe ponuditelja, bit će odbačene (sve ponude u kojima je sudjelovao).

7.2.3 Alternativna ponuda nije dozvoljena.

7.3 Način dostavljanja ponude

7.3.1 Ponuda se dostavlja u originalu i jednoj kopiji na kojima će čitko pisati „ORIGINAL PONUDE" i „KOPIJA PONUDE". Kopija ponude sadrži sva dokumenta koja sadrži i original. U slučaju razlike između originala i kopije ponude, vjerodostojan je original ponude. Kopija ponude se dostavlja zajedno sa originalom u jednoj koverti ili u dvije odvojene koverte koje su opet upakovane u jednu zajedničku kovertu ili paket.

7.3.2 Koverta ili paket sa ponudom dostavlja se na adresu ugovornog tijela iz točke 1. tenderske dokumentacije. Na koverti ponude mora biti naznačeno:

- naziv i adresa ugovornog tijela,

-naziv i adresa ponuditelja u lijevom gornjem uglu koverte, 

- evidencijski broj nabave,

- naziv predmeta nabave, odnosno lota na koji se ponuda odnosi,

- naznaka 'ne otvaraj do ………. ' (ponuditelji upisuju datum i vrijeme u skladu sa tenderskom dokumentacijom)

7.3.3 Ponuda ponuditelja mora biti dostavljena do datuma i sata naznačenog u obavijesti o nabavi odnosno tenderskoj dokumentaciji i za ugovorno tijelo nije relevantno kada je ona poslana niti na koji način.

7.3.4 Ponude koje su dostavljene po isteku ovog roka će biti vraćene ponuditelju neotvorene.

Napomena: Ako je predmet nabave podijeljen na lot-ove, ponuditelj koji dostavlja ponude za više lot-ova, može dokumente koji su zajednički za više lot-ova dostaviti na jedan od sljedećih načina:

- u posebnoj koverti na kojoj će jasno naznačiti da dostavlja dokaze za kvalifikaciju ili

- uz ponudu koja je prva po redoslijedu lot-ova na koji se prijavljuje ili

- posebno uz svaki lot.

Ponuda za svaki lot se pakuje u posebnoj koverti, koje se opet zajedno pakuju u jednu zajedničku kovertu ili paket, ili posebno za svaki lot. Ukoliko se dokazi o kvalifikaciji za više lot-ova dostavljaju u posebnoj koverti, ponuditelj je dužan tu kovertu i koverte sa ponudama za sve lot-ove dostaviti u jednoj zajedničkoj koverti, na kojoj će biti izričito napisano šta je sadržaj te koverte.

7.3.5 Ponuditelji mogu izmijeniti ili dopuniti svoje ponude samo prije isteka roka za dostavljanje ponuda. Izmjena i dopuna ponude se dostavlja na isti način kao i osnovna ponuda, s obaveznom naznakom da se radi o izmjeni ili dopuni ponude. Ponuditelj može u istom roku odustati od svoje ponude, dostavljanjem ugovornom organu pisane izjave. Pisana izjava se dostavlja na isti način kao i ponuda, sa naznakom da se radi o odustajanju od ponude. U tom slučaju ponuda će biti vraćena ponuditelju neotvorena.

 

8. Cijena ponude

8.1.1 Ponuditelj treba popuniti obrazac za ponudu i obrazac za cijenu ponude koji se nalaze u prilogu ovog poziva/tenderske dokumentacije, sukladno s formom koja je dana u Aneks 1 i Aneks 2 ove tenderske dokumentacije.

8.1.2 Ukupna cijena mora isto biti izražena u obrascu za ponudu (Aneks 1) i obrascu za cijenu ponude (Aneks 2). U slučaju da se ne slažu cijene iz ova dva obrasca prednost se daje cijeni bez PDV-a iz obrasca za cijenu ponude (Aneks 2).

8.1.3 Sve cijene trebaju biti navedene u KM (konvertibilnim markama), uključujući i pripadajuće indirektne poreze. Izuzetno, strani ponuditelji mogu cijenu navesti u EUR (eurima). Takav navedeni iznos preračunat će se u KM po tečaju kojeg utvrđuje Centralna banka Bosne i Hercegovine na dan otvaranja ponuda i zadržati po istom tečaju sve do isteka perioda važenja ponude. Ponuđena cijena usluga (bez PDV-a) treba uključivati sve obveze koje ugovorno tijelo može imati, vezane za usluge koje su predmet nabave.

8.1.4 Jedinične cijene koje navede ponuditelj u svojoj ponudi su konačne i nepromjenjive tijekom izvršenja ugovora i ne podliježu bilo kakvim promjenama. Ugovorno tijelo će kao neprihvatljivu odbiti onu ponudu koja sadrži cijenu koja se može prilagođavati, a koja nije u skladu sa ovim stavom.

8.1.5 Cijena ponude se piše brojevima i slovima, kako je to predviđeno u obrascu za ponudu (Aneks 1). U slučaju neslaganja iznosa upisanih brojčano i slovima, prednost se daje iznosu upisanim slovima u obrascu za cijenu ponude (Aneks 2).

8.1.6 Ponuditelj može dati popust na ponudu, uz uvijet da ga iskaže zasebno, kako je to definirano obrascem za ponudu (Aneks 1) i obrascem za cijenu ponude (Aneks 2). Ukoliko ponuditelj ne iskaže popust na propisan način, smatrat će se da popust nije ni ponudio. 

 

9. Povjerljivost

9.1.1 Povjerljive informacije koje su sadržane u bilo kojoj ponudi, koje se odnose na komercijalne, financijske ili tehničke informacije ili poslovne tajne ili know how učesnika tendera, ne smiju se ni pod kojim uvjetima otkrivati bilo kom licu koje nije zvanično uključeno u postupak nabave, odnosno u postupak ocjene ponuda.

9.1.2 Nakon javnog otvaranja ponuda ni jedna informacija vezana za ispitivanje, pojašnjenje ili ocjenu ponuda ne smije se otkrivati nijednom učesniku postupka ili trećoj osobi prije nego što se odluka o rezultatu postupka ne saopći učesnicima postupka.

9.1.3 Ponuditelji trebaju u ponudi navesti koje informacije se moraju smatrati povjerljivim, po kojoj osnovi se smatraju povjerljivim i koliko dugo će biti povjerljive. Ugovorno tijelo zahtijeva od ponuditelja da u ponudi navedu koje informacije se moraju smatrati povjerljivim, po kojoj osnovi se smatraju povjerljivim i koliko dugo će biti povjerljive.

Povjerljivim podacima ne mogu se smatrati (član 11.ZJN):

- Ukupne i pojedinačne cijene iskazane u ponudi;

- Predmet nabave, odnosno ponuđena roba, usluga ili rad, o kojoj ovisi poredba s tehničkom specifikacijom i ocjena je li određeni ponuditelj ponudio robu, usluge ili rad sukladno s tehničkom specifikacijom;

- Potvrde, uvjerenja o kojima ovisi kvalifikacija vezana uz osobno stanje ponuditelja;

Ako ponuditelj označi povjerljivim podatke koji sukladno ovoj točki TD ne mogu biti proglašeni povjerljivim podacima, ugovorno tijelo ih neće smatrati povjerljivim, a ponuda ponuditelja po tom osnovu neće biti proglašena neprihvatljivom.

9.1.4 Sudionici u postupku nabave ni na koji način ne smiju neovlašteno prisvajati, koristiti za svoje potrebe ili proslijediti trećim osobama podatke, rješenja ili dokumentaciju (informacije, planove, crteže, nacrte, modele, uzorke, računalne programe i dr.) koji su im stavljeni na raspolaganje ili do kojih su došli na bilo koji način tijekom u postupka javne nabave.

9.1.5 Ponuditelji mogu napraviti spisak (popunjen po šemi koja se nalazi u Aneksu 3 ove TD) informacija koje bi se trebale smatrati povjerljivim. Ukoliko ponuditelj ne dostavi obrazac ili dostavi nepopunjen obrazac povjerljivih informacija, znači da iste nema i njegova ponuda po tom osnovu neće biti proglašena neprihvatljivom.

9.1.6 Nakon prijema odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja ili odluke o poništenju postupka javne nabavke, a najkasnije do isteka roka za žalbu, ugovorno tijelo će po prijemu zahtjeva ponuditelja, a najkasnije u roku od dva (2) dana od dana prijema zahtjeva, omogućiti uvid u svaku ponudu, uključujući dokumente podnesene u skladu sa članom 45. stav (2) i 68. stav (3) ZJN, osim informacija koje je ponuditelj označio kao povjerljive i koje se mogu smatrati povjerljivim u skladu sa zakonom.

 

10. KRITERIJ ZA DODJELU UGOVORA: Najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude

Ugovorno tijelo ugovor dodjeljuje ponuditelju koji je ponudio najnižu ukupnu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude.

 

11. MJESTO, VRIJEME I NAČIN OTVARANJA PONUDA: 

11.1.1. Rok za dostavljanje ponuda ističe 07.02.2019. godine u 11:30 sati. Ponude koje su dostavljene po isteku ovog roka će biti vraćene ponuditelju neotvorene.

NAPOMENA: Ponuda ponuditelja mora biti dostavljena do datuma i sata naznačenog u tenderskoj dokumentaciji, i za ugovorno tijelo nije relevantno kada je ona poslata niti na koji način.

Kada ponuditelj neposredno dostavlja ponudu, izmjenu ponude, dopunu ponude ili zahtjev za odustajanje od ponude, ugovorno tijelo obaveano je o tome izdati pisanu potvrdu ponuditelju. Postupanje sa zaprimljenim ponudama vrši se na način propisan člankom 15. Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

11.1.2. Javno otvaranje ponuda održat će se 07.02.2019. godine u 12:00 sati, u prostorijama ugovornog tijela na adresi: Ulica Mile Budaka 106a, 88000 Mostar. Ponuditelji ili njihovi ovlašteni predstavnici, kao i sve druge zainteresirane osobe mogu prisustvovati otvaranju ponuda. Informacije koje se iskažu tijekom javnog otvaranja ponuda dostavit će se svim ponuditeljima koji su u roku dostavili ponude putem zapisnika sa otvaranja ponuda, odmah, a najkasnije u roku od tri (3) dana.

11.1.3. Na javnom otvaranju ponuda prisutnim ponuditeljima će se saopćiti sljedeće informacije:

- naziv ponuditelja

- ukupna cijena navedena u ponudi

- popust naveden u ponudi, ako je posebno iskazan (ako popust nije posebno iskazan smatra se da nije ni ponuđen)

11.1.4. Predstavnik ponuditelja koji želi zvanično sudjelovati na otvaranju ponuda treba prije otvaranja ponuda Povjerenstvu dostaviti punomoć za sudjelovanje na javnom otvaranju u ime gospodarskog subjekta - ponuditelja. Ukoliko nema zvanične punomoći ponuditelja, predstavnik može kao i ostale zainteresirane osobe prisustvovati javnom otvaranju ali bez prava potpisa Zapisnika ili poduzimanja bilo kojih drugih pravnih radnji u ime ponuditelja.

 

12. Razdoblje važenja ponude

12.1 Ponude moraju važiti u trajanju od 90 (devedeset dana), računajući od isteka roka za podnošenje ponuda. Sve dok ne istekne period važenja ponuda, ugovorni organ ima pravo da traži od ponuditelja u pisanoj formi da produže period važenja njihovih ponuda do određenog datuma. Ponuditelji mogu odbiti takav zahtjev, a da time ne izgube pravo na garanciju za ponudu. Ponuditelj koji pristane da produži period važenja svoje ponude i o tome u pisanoj formi obavijesti ugovorno tijelo, produžit će period važenja ponude i dostaviti produženu garanciju za ponudu. Ponuda se ne smije mijenjati. Ako ponuditelj ne odgovori na zahtjev ugovornog tijela u vezi sa produženjem perioda važenja ponude ili ne dostavi produženu garanciju za ponudu, smatrat će se da je ponuditelj odbio zahtjev ugovornog tijela, te se njegova ponuda neće razmatrati u daljem tijeku postupka.

 

13. Jamstvo za ozbiljnost ponude

13.1 Da bi sudjelovali u postupku javne nabave za 'LOT 1 Mostar' ponuditelji trebaju dostaviti jamstvo za ozbiljnost ponude u iznosu 1% (jedan posto) procijenjene vrijednosti ugovora bez PDV-a. Jamstvo za ozbiljnost ponude dostavlja se u obliku bezuvjetnog bankovnog jamstva. Jamstvo za ponudu će važiti trideset (30) dana po isteku roka valjanosti ponude. Obrazac bezuvjetnog bankovnog jamstva za ozbiljnost ponude je dan u prilogu ove tenderske dokumentacije (Aneks 8).

13.2 Jamstvo za ozbiljnost ponude dostavlja se u izvorniku, u zatvorenoj plastičnoj foliji (koja se na vrhu zatvori naljepnicom na kojoj je stavljen pečat ponuditelja ili se otvor na foliji zatvori jamstvenikom, a na mjesto vezivanja zalijepi naljepnica i otisne pečat ponuditelja), uvezano u cjelinu i čini sastavni dio ponude. Plastična folija mora biti označena rednim brojem stranice na način kao i sve ostale stranice ponude. Jamstvo ne smije biti ni na koji način oštećeno (bušenjem, sl.) jer probušeno ili oštećeno jamstvo se ne može naplatiti. 

13.3 Ukoliko jamstvo za ozbiljnost ponude nije dostavljeno na naprijed propisan način, ugovorno tijelo će ponudu odbaciti.

13.4 Postupanje s jamstvom za ponudu vršit će se u skladu sa odredbama Pravilnika o formi garancije za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora ("Sl. Glasnik BiH" 90/14).

 

14. Ocjena ponuda i okončanje postupka

14.1 Kriterij za dodjelu ugovora

14.1.1 Sukladno Zakonu, članak 64, stav (1), točka b), kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena. Ugovorno tijelo ugovor dodjeljuje ponuditelju koji je ponudio najnižu ukupnu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude.

14.2 Preferencijalni tretman domaćeg

14.2.1 Ugovorno tijelo će iskjučivo u svrhu poređenja ponuda primjeniti preferencijalni tretman domaćeg, u skladu sa Odlukom o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg (Sl. galsnik BiH br. 83/16) donesenoj od strane Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. U svrhu poređenja ponuda, Ugovorno tijele će umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor od 5%.

14.3 Sukladno Odluci o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, primjena preferencijalnog faktora je isključena u odnosu na zemlje potpisnice Aneksa 1 sporazuma o izmjeni i pristupanju centralnoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - Konsolidirana verzija centralnoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006). Da bi ostvarili ovo pravo ponuditelji iz zemalja potpisnica CEFTA 2006 moraju dokazati, u slučaju ugovora o javnoj nabavi roba, da najmanje 50% vrijednosti ponuđenih roba imaju porijeklo iz CEFTA, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, da najmanje 50% radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz CEFTA.

14.4 Ukoliko ponuditelj smatra da uživa preferencijalni tretman domaćeg, dužan je dostaviti dokaz u obliku Izjave ovjerene od strane ovlaštene osobe ponuditelja. Izjava ne smije biti starija od datuma objave obavještenja o nabavci, u suprotnom na ponude se neće primijeniti preferencijalni tretman domaćeg. (Ugovorno tijelo će kao valjan dokaz za ispunjenje ovog uvjeta prihvatiti Izjavu o preferencijalnom tretmanu koja je sastavni dio TD, Aneksa 2 Izjave dobavljača).

14.3 Pojašnjenje ponude

14.3.1 Sa ponuditeljima se neće obavljati nikakvi pregovori u vezi s ponudom. Međutim, ugovorno tijelo može od ponuditelja tražiti pismenim putem, da u roku od tri dana pojasne kvalifikacijske dokumente koje su dostavili u sklopu ponude ili da dostave originalne dokumente radi poređenja sa kopijama, koje su dostavljene uz ponudu, a s ciljem otklanjanja formalnog nedostatka dokumenta.

14.4 Neprirodno niska ponuđena cijena

14.4.1 Ako ugovorno tijelo ocijeni da je ponuđena cijena neprirodno niska, u pisanom obliku će od ponuditelja zahtijevati da obrazloži ponuđenu cijenu. Ako ponuditelj ugovornom tijelu ne ponudi osnovano obrazloženje, koje može između ostalog sadržavati i usporedbu s cijenama na tržištu, ugovorno tijelo će odbaciti ponudu. 

14.4.2    Ponuditelj je dužan u pisanom obliku dostaviti detaljne informacije o bitnim sastavnim elementima ponude, uključujući elemente cijene, odnosno razloge za ponuđenu cijenu. Ugovorno tijelo uzima u razmatranje objašnjenja koja se na primjeren način mogu odnositi na:

a) ekonomičnost proizvodnog procesa, pruženih usluga ili građevinske metode;

b) izabrana tehnička rješenja i/ili izuzetno pogodne uvjete koje pouditelj ima za dostavu roba ili usluga ili za izvođenje radova;

c) izvornost roba, usluga ili radova koje je ponuditelj ponudio;

d) usklađenost s važećim odredbama koje se odnose na zaštitu na radu i uvjete rada na mjestu isporuke roba, obavljanja usluga ili za izvođenje radova;

e) mogućnost da ponuditelj prima državnu potporu, s tim da ponuditelj mora dokazati, u vremenu koje odredi Ugovorno tijelo, da je državna potpora dodijeljena u skladu s važećim zakonom.

14.4.3 Ugovorno tijelo će od ponuditelja traži objašnjenje cijene ponude koju smatra neprirodno niskom ako su ispunjeni slijedeći uvjeti:

a) cijena ponude je za više od 50% niža od prosječne cijene preostalih prihvatljivih ponuda, ukoliko su primljene najmanje tri prihvatljive ponude, ili

b) cijena ponude je za više od 20% niža od cijene drugorangirane prihvatljive ponude.

Ovo pravilo ne spriječava Ugovorno tijelo da zatraži obrazloženje neprirodno niske ponude i iz drugih razloga propisanih članom 66. Zakona.

14.5 Ispravke grešaka i propusta

14.5.1 Ugovorno tijelo će ispraviti bilo koju grešku u ponudi koja je čisto aritmetičke prirode, ukoliko se ista otkrije u tijeku ocjene ponuda. Ugovorno tijelo će neodložno Ponuditelju uputiti obavijest o svakoj ispravci i može nastaviti sa postupkom sa ispravljenom greškom, pod uvjetom da je Ponuditelju to odobrio u roku koji je odredilo ugovorno tijelo. Ako Ponuditelj ne odobri predloženu ispravku, ponuda se odbacuje i jamstvo za ponudu, ukoliko postoji, se vraća Ponuditelju.

14.5.2 Ugovorno tijelo će ispraviti greške u računanju cijene u slijedećim slučajevima:

a) kada postoji razlika između iznosa izraženog u brojevima i riječima-u tom slučaju prednost ima iznos izražen riječima, izuzev ukoliko se na taj iznos ne odnosi aritmetička greška;

b) ako postoji razlika između jedinične cijene i ukupnog iznosa koji se dobije množenjem jedinične cijene i količine, jedinična cijena koja je navedena će imati prednost i potrebito je ispraviti konačan iznos;

c) ako postoji greška u ukupnom iznosu u svezi zbrajanja ili oduzimanja podiznosa, podiznos će imati prednost, kada se ispravlja ukupan iznos.

Iznosi koji se isprave na taj način bit će obvezujući za ponuditelja. Ako ih ponuditelj kao takve ne prihvati, njegova ponuda se odbacuje. Jedinična cijena stavke se ne smatra računskom greškom, odnosno ne može se ispravljati.

14. 6 Donošenje odluke o ishodu postupka javne nabave

14.6.1 Ugovorno tijelo će donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja ili odluku o poništenju postupka nabave u roku koji je određen u tenderskoj dokumentaciji kao rok važenja ponude, a najkasnije u roku od 7 (sedam) dana od dana isteka važenja ponude, odnosno u produženom razdoblju roka važenja ponuda, ukoliko se on produži na zahtjev ugovornog tijela. Odluka o rezultatima postupka javne nabave biti će objavljena na web stranici ugovornog tijela, istodobno s njenim upućivanjem ponuditeljima. 

14.6.2 Svi ponuditelji koji su pravovremeno podnijeli ponude biti će obaviješteni o odluci ugovornog tijela o rezultatu postupka javne nabave u roku od 7 (sedam) dana od dana donošenja odluke, i to elektronskim sredstvom, faksom, poštom ili neposredno. Uz obavještenje o rezultatima postupka ugovorno tijelo dostaviti će ponuditeljima odluku o izboru najpovoljnije ponude ili poništenju postupka, kao i zapisnik o ocjeni ponuda.

14.7 Pouka o pravnom lijeku - Zaštita prava ponuditelja

14.7.1 Svaki ponuditelj koji ima opravdan interes za ugovor o javnoj nabavi i smatra da je ugovorno tijelo u tijeku postupka javne nabave izvršio povrede Zakona i/ili podzakonskih akata, ima pravo uložiti žalbu na postupak na način i u roku koji je određen u članku 101. Zakona.

14.7.2 Žalba se ulaže ugovornom tijelu u najmanje tri (3) primjerka u pisanom obliku izravno ili preporučenom poštanskom pošiljkom, u rokovima propisanim člankom 101. Zakona.

14.7.3 Ugovorno tijelo dužno je u roku od pet (5) dana od zaprimanja žalbe donijeti odgovarajuću odluku po žalbi u skladu sa člankom 100. Zakona.

14.7.4 Ako ugovorno tijelo odbaci žalbu zaključkom zbog procesnih nedostataka (žalba nepravovremena, nedopuštena ili uložena od neovlaštene osobe) ponuditelj/žalitelj ima mogućnost podnijeti žalbu URŽ-u, i to u roku od 10 dana, od dana prijema zaključka.

14.7.5 Ako ugovorno tijelo usvoji žalbu djelomično ili u cjelosti, te svoje rješenje ili odluku zamjeni drugim rješenjem ili odlukom ili poništi postupak javne nabave, ponuditelj može uložiti žalbu URŽ-u roku od 5 (pet) dana, od dana prijema rješenja, putem ugovornog tijela

14.7.6 Ako ugovorno tijelo utvrdi da je žalba pravovremena, dopuštena i uložena od ovlaštene osobe, ali je neosnovana, dužno je u roku od pet dana, od dana zaprimanja žalbe proslijediti je URŽ-u, sa svojim izjašnjenjem o navodima žalbe, kao i potpunom dokumentacijom vezanom uz postupak protiv kojeg je uložena žalba.

14.8 Zaključenje ugovora

14.8.1 Ugovorno tijelo dostavit će na potpis izabranom ponuditelju prijedlog ugovora, i to nakon isteka roka od 15 dana, računajući od dana kada su svi ponuditelji obaviješteni o izboru najpovoljnije ponude (osim u slučaju da odluka nije postala konačna zbog uložene žalbe ili je poništena nakon uložene žalbe).

Prijedlog („Nacrt") ugovora dan je uz ovu tendersku dokumentaciju - aneks 4. Ponuditelj treba popuniti nacrt sa svojim podacima i detaljima koji su sadržani u ponudi (tj. cijena i drugi uvjeti), isti potpisati i ovjeriti pečatom ponuditelja.

14.8.2 Ugovor o javnoj nabavi zaključuje se sukladno s uvjetima iz tenderske dokumentacije, prihvaćene ponude i Zakonu o obveznim odnosima. Ugovor se smatra zaklječenim danom obostarnog potpisivanja, a stupa na snagu nakon dostavljanja jamstva za provedbu ugovora (ukoliko je traženo), od strane izabranog ponuditelja, a na način i u iznosu definiranom ovom tenderskom dokumentacijom.

14.8.3 Ugovorno tijelo dostavlja prijedlog ugovora onome ponuditelju čija je ponuda na rang listi odmah iza ponude najuspješnijeg ponuditelja u slučaju da najuspješniji ponuditelj:

- u pisanom obliku odbije dodjelu ugovora, ili

- propusti dostaviti jamstvo za provedbu ugovora sukladno s uvjetima iz tenderske dokumentacije i u roku koji mu je odredilo ugovorno tijelo, ili

- propusti potpisati ugovor o nabavi u roku koji mu je odredilo ugovorno tijelo, ili

- odbije zaključi ugovor pod uvjetima navedenim u tenderskoj dokumentaciji i ponudi koju je dostavio.

 

14.8.4 Ugovorom će obavezno biti definirano da ponuditelj kojem je dodijeljen ugovor o javnoj nabavi nema pravo zapošljavati, u svrhu provedbe ugovora o javnoj nabavi, fizička ili pravne osobe koje su sudjelovale u pripremi tenderske dokumentacije ili su bile u svojstvu člana ili stručne osobe koju je angažiralo povjerenstvo za nabave, i to najmanje šest mjeseci po zaključenju ugovora, odnosno od početka realizacije ugovora.

14.9 Podugovaranje

14.9.1 Ponuditeljima je dozvoljeno podugovaranje (članak 73. Zakona). Ponuditelji trebaju u obrascu za ponudu navesti namjeravaju li dio ugovora prenijeti na treće strane. Ponuditelj kojemu je dodijeljen ugovor neće sklapati podugovor bez prethodnog pisanog odobrenja ugovornog tijela. Elementi ugovora koji se podugovaraju i identitet podugovorača obvezno se priopćavaju Ugovornom tijelu pravovremeno, prije sklapanja podugovora. Ugovorno tijelo može provjeriti kvalifikacije podugovarača sukladno članku 44. Zakona. Ugovorno tijelo obavijestit će ponuditelja kojemu je dodijeljen ugovor o svojoj oduci najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema obavijesti o podugovaraču. U slučaju odbijanja podugovarača, Ugovorno tijelo dužno je navesti objektivne razloge odbijanja.

14.9.2 Ponuditelj kojemu je dodijeljen ugovor dužan je prije početka realizacije podugovora dostaviti ugovornom tijelu podugovor zaključen s podugovoračem kao osnovu za neposredno plaćanje podugovaraču, koji obavezno mora sadržavati sljedeće elemente:

- dio ugovora/usluge koju će izvršavati podugovarač

- predmet, količinu, vrijednost, mjesto i rok pružanja usluga

- podatke o podugovaraču, i to: naziv podugovarača, sjedište, JIB/IDB, broj transakcijskog računa i naziv banke kod koje se vodi.

 

Ponuditelj kojemu je dodijeljen ugovor snosi punu odgovornost za realizaciju ugovora.

14.10 Jamstvo za urednu provedbu ugovora

14.10.1 Ugovorno tijelo će za LOT 1 Mostar tražiti jamstvo za urednu provedbu ugovora sukladno članku 61. Zakona i Pravilniku o obliku jamstva za ozbiljnost ponude i provedbu ugovora („Sl. glasnik BiH, br.90/14).

14.10.2 Ponuditelj kojemu je dodijeljen ugovor za LOT 1 Mostar dužan je u roku od petnaest (15) dana od dana obostranog potpisivanja ugovora dostaviti jamstvo za provedbu ugovora u iznosu od 10 (deset)% od vrijednosti ugovora bez PDV-a (aneks 9). Ako ponuditelj kojemu je dodijeljen ugovor ne dostavi jamstvo za provedbu ugovora u ostavljenom roku nakon zaključivanja ugovora, zaključeni ugovor smatra se apsolutno ništavim.

14.10.3 U slučaju dodjele ugovora, jamstvo za urednu provedbu ugovora, poslužit će za pkrivanje svake štete i troškova koje Ugovorno tijelo može imati ukoliko ponuditelj kojemu je dodijeljen ugovor ne ispunjava svoje obveze ili ih neuredno ispunjava. Pokriće iz jamstva za urednu provedbu ugovora ne oslobađa ponuditelja kojemu je dodijeljen ugovor odgovornosti sve do namirenja stvarne štete.

14.10.4 Jamstvo za urednu provedbu ugovora dostavlja se u obliku bezuvjetnog bankovnog jamstva. Jamstvo za urednu provedbu ugovora će važiti 24 (dvadesetčetiri) mjeseca od dana izdvanja. Obrazac jamstva za urednu provedbu ugovora dan je u prilogu ove tenderske dokumentacije - aneks 9.

14.10.5 Jamstva za urednu provedbu ugovora dostavlja se u izvorniku. Jamstvo ne smije biti ni na koji način oštećeno (bušenjem, i sl.) jer probušeno ili oštećeno jamstvo se ne može naplatiti. Uvjeti povrata ili zadržavanja jamstva za urednu provedbu ugovora navedeni su u nacrtu ugovora.

Aneks 1: Obrazac za dostavljanje ponude

Aneks 2: Obrazac za cijenu ponude - troškovnik

Aneks 3: Povjerljive informacije

Aneks 4: Nacrt Ugovora

Aneks 5: Izjava po čl. 52 Zakona

Aneks 6: Opis usluga

Aneks 7: Potvrda o preuzimanju TD/poziva Aneks 8: Jamstvo za ozbiljnost ponude Aneks 9: Jamstvo za urednu provedbu ugovora

Aneks 10:Izjava o ispunjenosti uvjeta iz članka 50. Zakona (Tehnička i profesionalna sposobnost)

 

POZIV I ANEKSI

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: