Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 22.12.2016. 14:19

Odluka o organizaciji taksi prevoza na području Grada Mostara za 2017.godinu

Izvor: Akta.ba, 05.12.2016.

Na osnovu člana 38. stav 1. Zakona o drumskom prevozu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona („Službene novine Hercegovačkoneretvanskog kantona“ broj 6/13), u skladu sa člankom 43. Statuta Grada Mostara („Gradski službeni glasnik Grada Mostara“ broj 4/04 i „Službeni glasnik Grada Mostara“ broj 8/09), Gradonačelnik Grada Mostara donosi:

 

ODLUKU

o organizaciji taksi prevoza na području Grada Mostara za 2017.godinu

 

I

(1) Ovom Odlukom se utvrđuje broj taksi stajališta, broj stajališnih mjesta i Plan razmještaja taksi vozila na području Grada Mostara, te visina naknade za stajališno mjesto u 2017.godini.

(2) Sastavni dio ove Odluke je Plan i raspored taksi mjesta na taksi stajalištima, grafički prikaz Plana taksi stajališta za 2017. godinu, na koji će Ministarstvo saobraćaja i veza Hercegovačko–neretvanskog kantona u skladu sa propisima, dati saglasnost nakon usvajanja ove Odluke, izgled naljepnice za taksi vozilo sa područja Grada Mostara, te izgled dodatne table za taksi stajališno mjesto.

 

II

(1) Ukupan broj taksi stajališta na području Grada Mostara je 31, na koja je raspoređeno 117 stajališnih mjesta prema grafičkom prikazu.

(2) Na području Grada Mostara u 2017.godini raspoređeno je ukupno 164 taksi vozila.

(3) Taksi stajališta se označavaju na način propisan Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati taksi stajališta („Službene novine Hercegovačko–neretvanskog kantona“ broj 10/13).

(4) Na vertikalni prometni znak iz prethodnog stava stavlja se i dodatna tabla na kojoj su navedena pravna i fizička lica kojima je na tom taksi stajalištu dodijeljeno stajališno mjesto.

 

III

(1) Na jedno taksi stajališno mjesto raspoređuje se jedno taksi vozilo fizičkog lica taksi prevoznika, odnosno dva taksi vozila pravnog lica taksi prevoznika.

(2) Na taksi stajalištu ne može stajati više taksi vozila od broja obilježenih taksi stajališnih mjesta.

 

IV

(1) Prije upotrebe i korištenja taksi stajališnog mjesta, taksi prevoznici moraju pribaviti rješenje Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i platiti naknadu za korištenje taksi stajališnog mjesta.

(2) Uz rješenje o korištenju taksi stajališnog mjesta Odjel za urbanizam i građenje će taksi prevozniku izdati taksi naljepnicu Grada Mostara za 2017.godinu, koju je dužan vidno istaknuti na prednjem vjetrobranskom staklu sa unutarnje strane u donjem desnom uglu vozila.

(3) Broj naljepnica odgovara broju taksi vozila, u skladu s tačkom II stava 2. Ove Odluke.

 

V

(1) Taksi prevoznici su dužni podnijeti zahtjev za dodjelu taksi stajališta na protokol Grada Mostara, najkasnije do 10.12.2016. godine.

(2) Nepotpuni zahtjevi, koji i nakon ostavljenog roka ne budu upotpunjeni, smatrat će se da nisu ni podneseni u smislu člana 67. Zakona o upravnom postupku.

 

VI

Naknada za korištenje stajališnog mjesta utvrđuje se za 12 mjeseci prema kriteriju građevinskih zona u Gradu Mostaru i za jedno taksi vozilo iznosi:

I građevinska zona = 600,00 KM

II građevinska zona = 500,00 KM

III građevinska zona = 300,00 KM

IV građevinska zona = 200,00 KM

V građevinska zona = 150,00 KM

VI građevinska zona = 70,00 KM

 

VII

Naknada iz tačke VI ove Odluke plaća se unaprijed za cijelu 2017.godinu, a ista će se utvrditi posebnim zaključkom prije izdavanja rješenja.

 

VIII

(1) Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara taksi prevozniku će izdati rješenje o korištenju taksi stajališta za 2017.godinu, u roku od 8 dana, ukoliko je zahtjev potpun, i nakon što isti izvrši uplatu zaključkom utvrđene naknade za stajališno mjesto.

(2) Rješenje za taksi stajališno mjesto sadrži: Ime, ime jednog roditelja i prezime, JMBG (za fizička lica) odnosno naziv pravnog lica, ID broj (za pravna lica), te adresu taksi prevoznika, broj taksi stajališta, broj stajališnog mjesta i vrijeme važenja rješenja.

 

IX

Postojeći taksi prevoznici koji su koristili stajališna mjesta po rješenju za 2016. godinu, a izmirili su sve svoje obaveze prema poreznoj upravi i Gradu Mostaru, imat će prioritet pri izdavanju rješenja iz tačke IV ove Odluke.

 

X

(1) Podneseni zahtjevi za zauzimanje javne površine – dodjelu taksi stajališta za 2017.godinu rješavat će se po odredbama ove Odluke.

(2) Stajališna mjesta iz tačke II ove Odluke, koja ne budu dodijeljena do kraja decembra 2016.godine, ponudit će se putem javnog oglasa.

 

XI

Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, dužan je označiti sva taksi stajališta propisanom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, u skladu sa pozitivnim propisima, pravilima struke i Planu razmještaja taksi stajališta koji je sastavni dio ove Odluke.

 

XII

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Grada Mostara“.

 

Broj: 02-25-14754/16

Mostar, 30.11.2016.godine

 

GRADONAČELNIK

Ljubo Bešlić, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: