Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 22.12.2020. 13:05

(poništenje aukcije) Nabavka i ugradnja aluminijske bravarije i PVC prozora

Izvor: Akta.ba, 17.12.2020.

PREDUZECE ZA POSTANSKI SAOBRACAJ REPUBLIKE SRPSKE A. D. BANJA LUKA - UPRAVA PREDUZEĆA -

Broj: 1,-1480/20

Dana, 16.12.2020. godine

 

Na osnovu člana 69. stav 2. tačka e) ZJN BiH, člana 70. stav 1, 3. i 6. ZJN BiH (Sl. glasnik BiH 39/14 i S\. glasnik RS 38/14), člana 50. stav 1. tačka n) Statuta Preduzeća za poštanski saobraćaj RS, A.D. Banja Luka (Prečišćeni tekst), člana 38. Pravilnika o javnim nabavkama Preduzeća, člana 21. Poslovnika o radu Uprave Preduzeća i Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda i Preporuke Komisije za javne nabavke broj 1/2.9-1480/20 od 14.12.2020. godine, Uprava Preduzeća, na svojoj 127.sjednici održanoj dana, 16.12.2020. godine, donosi slijedeću:

 

ODLUKU

 o rezultatima postupka

 

I

U predmetu javne nabavke "Nabavka i ugradnja aluminijske bravarije i PVC prozora" nakon provedenog otvorenog postupka sa zaključivanjem okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem koji je vođen u skladu sa članom 25. i 32. ZJN BiH, Ugovorni organ je nakon razmatranja Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda i Preporuke Komisije za javne nabavke broj:l/2.9-1480/20 od 14.12.2020. godine, odlučio slijedeće:

-Ne prihvata se preporuka Komisije za javne nabavke da se planirani okvirni sporazum dodijeli ponuđaču „Primaprom" d.o.o. Banja Luka, jer je cijena ponude ovog ponuđača znatno veća od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku i

-Postupak predmetne javne nabavke se poništava na osnovu člana 69. stav 2. tačka e) ZJN BiH, jer je cijena jedine prihvatljive ponude znatno veća od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku i postupak će se ponoviti u skladu sa ZJN BiH.

II

Ova Odluka se objavljuje na internet sajtu Pošta Srpske i istovremeno se upućuje ponuđačima koji su učestvovali u postupku javne nabavke, u skladu sa ZJN BiH.

III

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a za realizaciju iste zadužuje se Služba za logistiku.

 

Obrazloženje:

Na osnovu Odluke Uprave Preduzeća broj:l.-1480/20 od 18.08.2020. godine pokrenut je otvoreni postupka sa zaključivanjem okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem u skladu sa članom 25 i 32 ZJN BiH. Prvi put pokrenuti postupak okončan je Odlukom o poništenju dana 07.10.2020. godine. Drugi put postupak je pokrenut 27.10.2020. godine objavljivanjem Obavještenje o nabavci broj 1180-1-1- 200-3-237/20. Svoju ponudu su blagovremeno dostavila dva ponuđača: Primaprom d.o.o. Banja Luka i Mega Roll d.o.o. Gračanica. Ponuđači su preuzeli TD sa portala E-nabavki. 

Komisija za javnu nabavku je započela sa pregledom i ocjenom ponuda, dana 13.11.2020. godine. Ponude ovih ponuđača su uredno zapakovane i označene, te blagovremeno zaprimljene na protokolu Preduzeća.

Analizom ponuda Komisija konstatuje slijedeće činjenično stanje:

Oba ponuđača su dostavila traženu dokumentaciju: ovjerenu Izjavu za član 45 i član 52 ZJN BiH kao i dokaz za član 46 (Aktuelni izvod).

Ponuda ponuđača Mega -Roll d.o.o. se odbacuje iz slijedećih razloga:

Ponuda ponuđača Mega-Roll d.o.o. odbacuje se u skladu sa članom 68. stav 4. tačka i) ZJN BiH, iz sljedećeg razloga:

- Tenderskom dokumentacijom na strani 10, tačka 12.2. traženo je da Ponuda treba sadržavati između ostalog i Obavještenje o nabavci.

Ovaj ponuđač u svojoj ponudi nije dostavio Obavještenje o nabavci kako je to traženo tenderskom dokumentacijom te se zbog toga njegova ponuda odbacuje.

- Ovaj ponuđač nije popunio Obrazac za ponudu u skladu sa TD. TD je traženo „tačka 12.4.6 Cijena ponude se piše brojevima i slovima u obrascu za ponudu. U slučaju neslaganja iznosa upisanih brojčano i slovima, prednost se daje iznosu upisanim slovima. Ponudači koji ne napišu svoju cijenu slovima i brojevima njihova ponuda će biti neprihvatljiva."

Ovaj ponuđač je napisao cijenu samo brojevima, a ne i slovima kako je to traženo TD, te se zbog toga njegova ponuda odbacuje.

- TD na strani 12 tačka 12.4.9. je traženo „Garantni rok za robu sa ugradnjom, je minimalno 2 godine od izvršenog prijema. Ponuđači su obavezni da dostave izjavu da daju garanciju za ponuđenu robu koju je Ugovorni organ tražio u tačci 12.4.9 TD. Ukoliko ponuđač ne dostave izjavu za garantni rok njihova ponuda će biti neprihvatljiva."

Ovaj ponuđač nije dostavio traženu izjavu u svojoj ponudi te se zbog toga njegova ponuda odbacuje.

Ponuda ponuđača Mega-Roll d.o.o. se odbacuje i u skladu sa članom 68. stav 1. ZJN BiH, iz sljedećeg razloga:

TD u tački 11.3. pod b) je traženo „Da bi ponuđači u pogledu tehničke i profesionalne sposobnosti, u smislu člana 49. stav 1. tačka b) Zakona, bili kvalifikovani u predmetnom postupku nabavke potrebno da posjeduju sertifikat ISO 10002:2014 koji u skladu sa članom 48. stav 6.ZJN predstavlja međunarodni standard kvaliteta u oblasti zadovoljstva korisnika na kvalitet isporučene robe i na način izvršenja ugovora u smislu da sve ugovorne obaveze budu izvršene uredno i u skladu sa dobrom poslovnom praksom. Sertifikacija prema ISO 10002 omogućava stvaranje pouzdanog sistema upravljanja pritužbama korisnika i povećava zadovoljstvo korisnika tako što stvara okruženje orjentisano na korisnika, pomaže da se organizacija poboljša, te omogućava da žalbeni proces bude lak i pristupačan. ISO 10002 povećava mogućnost organizacije da indentifikuje trendove i eliminiše uzroke žalbi, te na konzistentan i sistematičan način poboljšava operativni rad organizacije tako što da prilikom izvršenja ugovora eliminiše sve eventualne prigovore korisika, te u slučaju postojanja žalbi, omogući brz i efikasan pristup u njihovom rješavanju, a sve u cilju zaštite prava i očekivanja korisnika. Takođe ISO 10002 procjenjuje efikasnost i efektivnost procesa postupanja prema žalbama i zahvaljujući primjeni sistema upravljanja žalbama omogućava kontinuirano poboljšavanje korisničkog servisa i organizacije isporučioca roba kao takve u smislu isporuke roba traženog kvaliteta ili pružanja boljih usluga korisnicima sistema pokušajima da se takve potvrde obezbijede. Uslov iz podtačke b) ponuđači dokazuju dostavljanjem originala ili ovjerene fotokopije sertifikata ISO 10002:2014. Međutim Ugovorni organ će u skladu sa članom 48. stav 6. ZJN prihvatiti i druge dokaze o mjerama obezbjeđenja kvaliteta, koje su ekvivalentne zahtjevanim sertifikatima, odnosno kojima se potvrđuju sve činjenice zahtjevane traženim sertifikatima u dijelu tehničke i profesionalne sposobnosti." 

Ovaj ponuđač je za ispunjavanje ovog uslova u svojoj ponudi dostavio sertifikate ISO 9001:2015 i EN 12210:2016, sto nije u skladu sa TD , te se zbog toga njegova ponuda odbacuje.

Ponuda ponuđača Primaprom d.o.o. Banja Luka je prihvatljiva jer ispunjava sve zahtjeve koje je postavio ovaj Ugovorni organ. E aukcija nije održana jer je prihvatljiva samo jedna ponuda.

Analizom prihvatljivih ponuda i rangiranjem prihvatljivih ponuda prema kriterijumu „najniža cijena", Komisija je konstatovala de je ponuđač Primaprom d.o.o. Banja Luka dostavio najnižu cijenu ponude koja iznosi 342.999,97 KM bez PDV-a.

Planska vrijednost iznosi 85.470,00 KM bez PDV-a.

Komisija za javne nabavke u ovom predmetu javne nabavke je dala Upravi Preduzeća:

 

PREPORUKU

da se na osnovu člana 64. stav 1 tačka b) Zakona o javnim nabavkama BiH sporazum dodijeli ponuđaču „Primaprom" d.o.o. Banja Luka jer je ovaj ponuđač ponudio najnižu cijenu ponude.

Uprava Preduzeća nije prihvatila preporuku Komisije za dodjelu sporazuma jer je cijena ponude ponuđača "Primaprom"d.o.o. Banja Luka, znatno veća od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku, te je odlučila kao što je precizirano u članu I ove Odluke.

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Svaki ponuđač koji ima legitimni interes za konkretni ugovor o javnoj nabavci i koji smatra da je Ugovorni organ u toku vođenja predmetnog postupka povrijedio odredbe ZJN BiH, ima pravo da Ugovornom organu podnese žalbu na adresu sjedišta Ugovornog organa, u pisanoj formi, direktno ili preporučenom pošiljkom, najkasnije u roku od 10 (deset) dana, od dana prijema ove Odluke.

 

Žalba se podnosi u dovoljnom broju primjeraka, a koji ne može biti manji od 3 (tri), kako bi mogla biti uručena strankama u postupku.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: