​Poboljšano snabdijevanje Clexanom, isporuka i dalje sukcesivna

16.04.2021. 12:47 / Izvor: Akta.ba
​Poboljšano snabdijevanje Clexanom, isporuka i dalje sukcesivna

Snabdijevanje Clexanom u posljednje vrijeme je poboljšano, mada još uvijek spomenuti lijek dobijamo sukscesivno.

Snabdijevanje Clexanom u posljednje vrijeme je poboljšano, mada još uvijek spomenuti lijek dobijamo sukscesivno iako smo planom Ekonomsko-finansijske službe JUDZKS potraživali veću količinu, potvrdio je za Akta.ba Arman Šarkić, glasnogovornik JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Iz Ministarstva zdravstva KS nam je rečeno Clexana ima dovoljno u Domovima zdravlja KS, međutim, prema informacijama sa terena to nije tako. Da nestašica vlada u mnogim domovima zdravlja potvrđeno nam je u DZ Vogošća, a slično i je i sa ostalim zdravstvenim ustanovama.

Šarkić napominje da distribuciju određuje dinamika na farmaceutskom tržištu. Za njegovu nabavku nadležan je Zavod za javno zdravstvo KS u saradnji s farmaceutskom kompanijom Sanofi koja je zadužena za uvoz.

Kako nam je rečeno, kompanija Sanofi za sada je u mogućnosti odgovoriti na povećanu potražnju na tržištu u Bosne i Hercegovine, no može doći do kraćih odgoda u isporuci enoksaparina u nekim područjima BiH, zasada bez posljedica po kontinuitet redovite terapije bolesnika.

"U kontekstu COVID-19 pandemije, suočeni smo sa neočekivano velikom potražnjom za lijekom Clexane® (enoksaparin) ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i širom svijeta. Podsjećamo na činjenicu da enoksaparin nije ispitivan i odobren za liječenje infekcije COVID-19.", kazao je Amer Bajramović, voditelj odnosa s javnošću za Jugoistočnu i Srednju Europu za Akta.ba.

Napominje da je u regiji SouthEast and Central Europe, Sanofi pokazao posvećenost zaštiti javnog zdravlja isporučivši 50 posto više enoksaparina u prva 3 mjeseca 2021. u odnosu na 2020. godinu. 

"U skladu s tim, u prva 3 mjeseca 2021. za tržište Bosne i Hercegovina isporučili smo +45%  veće količine enoksaparina u poređenju sa istim periodom 2020., što pokazuje posvećenost kompanije da odgovori na potrebu za dodatnu količinu enoksaparina i u Bosni i Hercegovini”, naglašava Bajramović.

Dodaje da će u suradnji s partnerima i distributerima, nastaviti isporučivati ​​enoksaparin za javne nabavke i uložiti sve napore da odgovore na povećanu potražnju svih partnera, uprkos izazovnom lokalnom i globalnom kontekstu. 

"Također, kompanija Sanofi nastavit će transparentnu komunikaciju sa zdravstvenom administracijom i institucijama u BiH, te ulaže sve napore da omogući kontinuitet opskrbe našim lijekovima za bolesnike kojima su neophodni", ističe predstavnik kompanije Sanofi.

Inače, ministar zdravstva KS Haris Vranić najavio je prije nekoliko dana da iz Mađarske treba doći velika količina ovoga lijeka, tačnije jedan šleper, što će osigurati zadovoljavajuću snabdjevenost Clexanom u Kantonu Sarajevo. Ipak, ministarstvu još uvijek nije poznato kada isti stiže.

Nestašica za injekcijom Clexan je nastala usljed velike potrošnje u cijeloj Evropi, pa je posljednjih mjeseci u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo primjetan njen nedostatak. Do njenog deficita na tržištu je došlo je zbog toga što se koristi pri liječenju pacijenata od Covida-19.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti