"Agroideja" planira proizvodnju zdrave hrane u Ustikolini

09.03.2019. 08:32 / Izvor: Fena
'Agroideja' planira proizvodnju zdrave hrane u Ustikolini

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu i pratećoj infrastrukturi nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini.

Švicarsko-bosanska firma „Agroideja“ danas je uvedena u posjed poljoprivrednog zemljišta u Ustikolini, općina Foča u FBiH, a nakon što je prije nekoliko dana potpisala ugovor o zakupu sa Ministarstvom privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu i pratećoj infrastrukturi nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini.

Po riječima resornog ministra Anesa Salmana, potpisivanju ugovora prethodilo je između ostalog i pribavljanje potrebnih saglasnosti lokalne zajednice.

"Agroideja" je ponudila najvišu cijenu po metru kvadratnom za poljoprivredno zemljište u Ustikolini a radi se o 12 hektara. Ugovor je zaključen na 10 godina za namjene predviđene Zakonom o poljoprivrednom zemljištu u Federaciji BiH. Prije svega, računamo da će ovdje doći do razvoja poljoprivrede i to u segmentima ratarstva, stočarstva, jagodičastog voća i drugog", pojasnio je Salman.

Grupa "Agroideja" je švicarsko-bosanska firma registrovana prije 18 mjeseci u oblasti poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Uz pokretanje proizvodnje voća i povrća, stočarske proizvodnje te preradu mlijeka u regiji, u planu imaju i povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

"Naš cilj je da ostvarimo komunikaciju s proizvođačima na ovom području i organizujemo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozijeg mlijeka. Primarni cilj je da nešto pokrenemo i iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište", naglasio je Hemo Jusović, direktor grupe "Agroideja".

Načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac ističe da dosadašnji pokušaji na ovom gazdinstvu nažalost nisu urodili plodom.

"Iskrena je namjera svih nas bila da na ovom prostoru stvorimo jednu zaista kvalitetnu poljoprivrednu zonu koja bi otvorila mogućnost i kooperantima iz naše lokalne zajednice. Nadam se da je "Agroideja" ozbiljna a za sada su to pokazali i vjerujem da će ispuniti biznis plan koji su prezentovali nama i općinskom vijeću", kazao je Kunovac.

"Agroideja" planira do kraja godine najveći dio zakupljenog zemljišta pretvoriti u zasade jagode, trešnje, jabuke, šljive i drugih vrsta voća i povrća za kojima vlada potražnja na tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti