"Agromix" će od naredne godine proizvoditi 200 tona stočne hrane dnevno

09.12.2021. 09:00 / Izvor: SRNA
agromix

Agromix će dnevno proizvoditi 200 tona hrane od 1. jauara naredne godine, prvenstveno je u pitanju tržište BiH, a sa novom investicijom planiraju novu mješaonu stočne hrane.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je da će u koordinaciji sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom pokrenuti postupak kada je riječ o osnivanju slobodne zone Doboj.

Košarac smatra da je to dobra poruka za strane investitore, a daje i mogućnost se zaposle ljudi, kao i da se razviju nove ponude grada.

Poslije sastanka sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem i posjete preduzeću "Agromix", Košarac je istakao da je veoma važno iskoristiti geografski položaj Doboja iz aspekta poljoprivrede.

Košarac je istakao da jedino BiH nema svoju kafileriju za animalni otpad, te je u tom kontekstu najavio razgovor sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem jer je implementacija tog projekta na nivou Ministasrtva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa počela prije nekoliko godina, ali nije bilo efikasno, te je naslijedio tu vrstu aktivnosti. 

On je naveo da je lokacija kada je u pitanju Doboj izvanredna i već iduće sedmice će, kaže, razgovarati sa ministrom Pašalićem budući da je i grad spreman da uđe u taj proces. 

"Naravno, to je podržano i od kompanije Madi i Agromix ", istakao je Košarac i dodao da se razmišlja i o sabirnim stanicama koje će biti izgrađene širom BiH.

Tokom posjete Doboju naglasio je da grad brine o svakom radnom mjestu, a kao najbolji primjer naveo je "Agromix", čiji je većinski vlasnik postala kompanija "Madi" koja je za godinu dana u ovo preduzeće investirala oko deset miliona KM.

Suvlasnik "Agromix" Edin Jabandžić zahvalio je Košarcu za posjetu, a iskazao je i zahvalnost gradu Doboju, Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara da su prepoznali investicije "Madija" u proteklih godinu dana u "Agromix".

"S ponosom možemo reći da smo zadržali sva radna mjesta, da smo deset miliona KM investirali u proteklih godinu dana i da na tome nećemo stati, idemo dalje sa razvojem", rekao je Jabandžić koji smatra da će veoma brzo zacrtani ciljevi biti ostvareni.

On je naveo da su preuzeli 55 ljudi, da sada imaju blizu 60, a projekcija je da u naredna tri mjeseca prime 10 do 15 ljudi kako bi posao radili normalno u tri smjene. Prioritet su, kako je naveo, oni sa područja grada Doboja.

"Agromix će dnevno proizvoditi 200 tona hrane od 1. jauara naredne godine, prvenstveno je u pitanju tržište BiH, a sa novom investicijom planiramo novu mješaonu stočne hrane u 2023. godini čiji bi kapacitet dnevno bio 500 tona i to bi trebalo da bude najveća mještaona stočne hrane u BiH", rekao je Jabadžić.

Jerinić je rekao da imaju podršku ministarstva u osnivanju slobodne zone, kao i će o tome šta su obaveze grada na prvom skupštinskom zasjedanju biti donesena odluka.

Istakao je da ga raduje posjeta "Agromix", te se nada da će ova firma postati prepoznatljiva ne samo u Republici Srpskoj, BiH, već da će biti jedan od najvećih proizvođača stočne hrane u regiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti