"ArcelorMittal" i "Komerc-mali" prvi na meti zbog odluke kosovske vlade

09.11.2018. 07:40 / Izvor: Nezavisne novine
'ArcelorMittal' i 'Komerc-mali' prvi na meti zbog odluke kosovske vlade

Vlada Kosova je u utorak donijela odluku o uvođenju poreza od deset odsto na proizvode iz BiH i Srbije, pravdajući se zaštitom domaće proizvodnje.

Zenički "ArcelorMittal" i "Komerc-mali" iz Prnjavora mogli bi biti najveći gubitnici u najnovijem trgovinskom sporu koji se otvorio na Kosovu, s obzirom na to da su u pitanju dva najveća izvoznika iz Bosne i Hercegovine na to tržište.

Podsjećamo, Vlada Kosova je u utorak donijela odluku o uvođenju poreza od deset odsto na proizvode iz BiH i Srbije, pravdajući se zaštitom domaće proizvodnje.

Zvanični podaci pokazuju kako su šipke od željeza i toplo valjana žica proizvodi koji su u ovoj godini najviše izvoženi, i to u vrijednosti 27,48 miliona KM, a da je "ArcelorMittal" bio vodeći izvoznik.

"Trenutno analiziramo odluku Vlade Kosova i blisko sarađujemo s vlastima u BiH na zaštiti poslovanja. U ovoj fazi ne možemo dati više komentara", kazali su za "Nezavisne" u ovoj kompaniji povodom najnovijih dešavanja na regionalnom tržištu.

Iz prnjavorskog preduzeća nisu željeli da pričaju na ovu temu bez direktora, a koji je juče, kako nam je rečeno, bio na službenom putu. Podsjećamo, vlasnik preduzeća "Komerc-mali" je Drago Malinović, jedan od najbogatijih ljudi u BiH prema "Forbesovoj" listi.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH kažu kako svaki nepredviđeni i dodatni namet za izvoznike predstavlja izazov, dodajući kako trošak od deset odsto mnogi neće moći priuštiti te će morati tražiti alternativna rješenja.

"Svako smanjenje izvoza, ukoliko nije kompenzovano domaćom potrošnjom, pokazuje smanjenje ekonomske aktivnosti. Odluka je, u svakom slučaju, negativna i za BiH i za region", rekli su nam u Komori.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da u ovom trenutku ne razmišljaju o kontramjerama Kosovu i da ostavljaju prostor za povlačenje takozvanih zaštitnih mjera, koje, smatra, nisu zaštitne, već praktično znače odustajanje od Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u stalnom dijalogu sa Sekretarijatom CEFTA u Briselu, ali i sa Srbijom, koja je takođe pogođena ovim mjerama.

Na pitanje koji, prema njegovom mišljenju, mogu biti razlozi za donošenje ovakve odluke, odgovorio je da su motivi prilično nerazumljivi.

"Činjenica je da ovo nije prvi put da Kosovo iskače s ovakvim ili sličnim mjerama i na neki način problematizuje svoju poziciju kao CEFTA strana, što će vjerovatno ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama", kazao je Šarović.

U vezi s ovom problematikom oglasio se i Bajram Hasani, bivši kosovski ministar trgovine i industrije, koji je procijenio kako dodatni porez može trajati samo do narednog utorka, a tu procjenu, kako je poručio, bazira na svojim dosadašnjim iskustvima u Vladi Kosova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti