Vijesti

"BH Airlines" želi 40% bh. tržišta

28.06.2007. 09:15 / Izvor: Dnevne novine SAN

Vlada FBiH zadužila je nedavno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija i Agenciju za privatizaciju u FBiH, kao i tijela uprave vazduhoplovne kompanije "BH Airlines", da nađu partnera za dokapitalizaciju. Taj posao, procjenjuje se, ne bi trebalo biti previše težak jer je, prema podacima s internet stranice "BH Airlines", kompanija prošle godine prevezla 60.000 putnika, čime je premašen poslovni plan od 55.000 putnika. "BH Airlines" trenutno pokriva 13 do 14 % bh. tržišta. Avioni lete iz Sarajeva, a jedina je kompanija koja leti iz Banja Luke i ima redovan promet iz Mostara.

Trenutno raspolažu sa samo dva aviona, koja su maksimalno iskorišteni u odnosu na evropski prosjek, a za nastavak razvoja bh. avioprevoznika neophodno je povećanje flote, strateško partnerstvo i investiranje u modernizaciju. Vlada FBiH, kao većinski vlasnik, mora pronaći način za dalji razvoj kompanije, koja je u protekle dvije godine stala na noge i vratila se na tržište. U planu je nabavka trećeg aviona, sa 120 do 150 sjedišta, a u iduće dvije godine još jednog. S dva manja i dva veća mlazna aviona kompanija bi mogla pokriti 35 do 40 % tržišta, što je optimum za kompaniju te veličine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti