"Braško" stvara novu tradiciju i zapošljava žene starije od 50 godina

22.02.2021. 13:37 / Izvor: Akta.ba

Nervesa i Nermin Nino Kasupović, supružnici iz Bihaća su više od deset godina zajedno vodili marketinšku agenciju, a onda su došli na ideju da razviju vlastiti brend.

Nervesa i Nermin Nino Kasupović, supružnici iz Bihaća su više od deset godina zajedno vodili marketinšku agenciju, a onda su došli na ideju da razviju vlastiti brend. Radeći sa vlasnicima malih i velikih biznisa pomažući im da naprave brend, shvatili su da bi bilo dobro imati vlastiti proizvod i tako se "rodio" Braško.

"Braško je nastao iz čiste potrebe, kao i većina drugih velikih ideja i projekata. Kada smo počeli analizirati tržište, shvatili smo da naš proizvod mora da bude vezan uz našu tradiciju. Jer na taj način, savremenom komunikacijom s novim korisnicima koji su sve zahtjevniji, pomažemo očuvanju i zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Na tržištu se sve manje i teže mogu naći tradicionalni proizvodi, koji su bez dodatka aditiva i konzervansa. Većina proizvoda ove vrste su industrijskog ili poluindustrijskog porijekla i daleko su od tradicionalnog načina proizvodnje. Kupci imaju potrebu za tradicionalnim proizvodima, samo im je bitno ponuditi takav proizvod, i baš to smo i uradili", rekla je za portal Akta.ba Nervesa.

Braškova primarna proizvodnja temelji se na proizvodnji domaće ručno rađene trahana, tarhane odnosno tarane. U ponudi imaju tri vrste to je domaća tarhana Klisik, domaća tarhana sa dodatakom suhog povrća i domaća tarhana sa dodatkom čilija. Sirovine koje koriste za proizvodnju su 100% bosanskohercegovačkog porijekla. Brašno nabavljaju na mlinovima u BiH, a povrće i ostale sirovine kupuju kod lokalnih proizvođača.

"Za one koji ne znaju, trahana, tarhana ili tarana suha je kisela tjestenina koja najviše podsjeća na mrvice. Vjeruje se da trahana potječe s Bliskog istoka i široko se koristi na Balkanu. Trahana je fermentirana smjesa brašna, vode i kvasca. Suha trahana ima teksturu grubih, neravnih mrvica i obično se od nje pravi gusta supa ili varivo s vodom ili temeljcem", pojasnio je Nermin Nino.

Zapošljavanje žena starijih od 50 godina i čuvaju tradiciju od zaborava

Napraviti tradicionalnu i kvalitetnu tarhanu ne bi bilo moguće bez vrijednih ruku žena koje rade u Brašku. U našoj državi nažalost, postoji veliki broj žena u zreloj životnoj dobi koje nisu još ispunile uslove za penziju, a teško im je zbog godina da nađu zaposlenje. Nevresa i Nermin Nino su upravo zbog toga odlučili da zapošljavaju ovu specifičnu kategoriju žena odnosno žene starije od 50 godina.

"Spomenuta populacija pripada teže zaposlivoj kategoriji stanovništva. Odlučili smo se da zapošljavamo ove žene kako bismo im pomogli da ostvare pravo na zasluženu penziju.  Također, kako se radio tradicionalnim proizvodima smatramo da niko nije sposobniji od tih žena da radi na njihovom razvoju, one to najbolje znaju. Mi učimo od njih i tako čuvamo tradiciju od zaborava", naglasila je Nervesa.

Izvoz u Skandinaviju

Svoje proizvode do sada su prodavali u maloprodajnim lancima u USK, preko social media platformi, preko Farmer.ba, a odnedavno se njihovi proizvodi mogu kupiti i u Švedskoj.

"Od početka ove godine naši proizvodi su dostupni i na švedskom, odnosno skandinavskom tržištu, putem prodajne mreže našeg partnera kompanije Plivit Trade AB. Kompanija Plivit Trade AB je prepoznala kvalitet u našem proizvodu i odlučila da ga ponudi na spomenutom tržištu. Za nas kao malog proizvođača ovo je veoma značajan uspjeh i činjenica je da smo prvi proizvođač s područja Unsko-sanskog kantona koji se našao u asortimanu ove respektabilne kompanije. Ono što želimo istaknuti jeste da na švedsko tržište izlazimo s potpuno novom i prilagođenom ambalažom i pod brendom Plivit, a s potpisom Edina Džemata, jednog od najnagrađivanijih švedskih kuhara bh. porijekla", istakao je Nermin Nino.

Pandemija corona virusa je ostavila trag i na Braškovo poslovanje. Iako su bili zaustavili proizvodnju iskoristili su situaciju kako su najbolje mogli i uspjeli da izpregovaraju sa partnerima izvoz u EU.

Nije jednostavno biti poduzetnik, ali Nervesa i Nino su sretni zbog posla kojim se bave.

"Jedna od najvećih mana poduzetništva je činjenica da si uvijek na poslu, od 0 do 24, sedam dana u sedmici. Ali zato sve ostalo su prednosti. Možda sve zajedno jest naporno, rizično i nepredvidivo, ali kada znaš da stvaraš dodatnu vrijednost onda sve probleme zaboraviš i koračaš hrabro", naglasili su supružnici Kasupović.

U budućnosti planiraju proširiti poslovanje i proizvodne kapacitete.

"Prošla godina nas je naučila da ne smijemo puno planirati, jer nikad ne znaš šta sutra nosi. Ali svakako da vjerujemo u sve naše projekte i želimo da se oni razvijaju. Probaćemo proširiti poslovanje i izaći na nova tržišta, proširiti proizvodne kapacitete i investirati u razvoj i inovacije. I kako naš slogan kaže: Stvaramo novu tradiciju", zaključio je Nermin Nino.

Ova mala kompanija je primjer da se isplati osluškivati tržište i graditi vlastiti brend.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti